Οι αλλαγές στη παγκόσμια οικονομία και στην τιμή του πετρελαίου σημαίνουν ότι οι χώρες του Αραβικού Κόσμου θα πρέπει να υποστούν σημαντικές αλλαγές για να επιβιώσουν, σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο CNBC.
«Αυτές οι χώρες έχουν περάσει μαζική μετάβαση. Αυτές που εξάγουν πετρέλαιο έχουν δει μια μεγάλη πτώση στους ρυθμούς ανάπτυξης τους. Αλλά αυτές οι οικονομίες πρέπει να μεταβούν από μία πετρελαϊκή οικονομία σε μία οικονομία πιο διαφοροποιημένη, πιο περιεκτική, μεταρρυθμισμένη», τόνισε.
Κάποιες χώρες είναι μπροστά ενώ άλλες εργάζονται για μεταρρυθμίσεις. «Αλλά σίγουρα θα δούμε διαφορετικές χώρες σε λίγα χρόνια, με δεδομένο πού θα οδηγηθεί η τιμή του πετρελαίου».
Η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι η Αίγυπτος έχει κάνει σημαντική πρόοδο στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
«Αν δούμε τι γίνεται στο Μαρόκο για παράδειγμα, είναι πολύ ενθαρρυντικό. Αν δούμε την Αίγυπτο, που έχει περάσει πολύ δύσκολο χρονικό διάστημα, ο κόσμος δείχνει θάρρος».