Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Αυξάνονται τα ρίσκα για τη ρευστότητα των τουρκικών τραπεζών

Οι καταθέσεις των τουρκικών τραπεζών σε ξένο συνάλλαγμα υποχώρησαν κατά 6% την περίοδο από τον Ιούλιο ως τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη Fitch. Mεγάλο το εξωτερικό χρέος του τραπεζικού τομέα.

Fitch: Αυξάνονται τα ρίσκα για τη ρευστότητα των τουρκικών τραπεζών
Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι τουρκικές τράπεζες όσον αφορά τη ρευστότητα σε συνάλλαγμα έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω της κατάρρευσης της λίρας και της συνεχιζόμενης μεταβλητότητας στις αγορές, επισημαίνει σε έκθεση της η Fitch.

Ο οίκος αξιολόγησης υποστηρίζει πως οι κίνδυνοι αυτοί αντανακλώνται από τις πρόσφατες εκροές καταθέσεων. Οι καταθέσεις σε ξένο συνάλλαγμα υποχώρησαν κατά 6% την περίοδο από τον Ιούλιο ως τον Αύγουστο.

Το μεγαλύτερο μέρος των εκροών καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του sell-off της λίρας στα μέσα Αυγούστου.

Η Fitch επισημαίνει πως ο αντίκτυπος των εκροών δεν μπορεί να αποτιμηθεί πλήρως μέχρι να δημοσιευτούν στις αρχές Οκτωβρίου τα αναλυτικά στοιχεία για τις καταθέσεις μέχρι και το τέλος Αυγούστου, αλλά τονίζει πως τα ρίσκα για την ρευστότητα είναι υψηλά σε περίπτωση μεγάλων εκροών καταθέσεων σε συνάλλαγμα ή μιας παρατεταμένης απώλειες της πρόσβασης στις αγορές.

Τα στοιχεία για το εξωτερικό χρέος των τουρκικών τραπεζών δείχνουν πόσο μεγάλο ήταν το ρίσκο αναχρηματοδότησης που αντιμετώπιζε ο τραπεζικός τομέας πριν την βουτιά της τουρκικής λίρας τον Αύγουστο. Το εξωτερικό χρέος ανερχόταν στα 183 δισ. δολάρια, με τα 102 δισ. να ωριμάζουν σε περίοδο δώδεκα μηνών.

Σύμφωνα με τη Fitch το ρίσκο αναχρηματοδότησης έχει διογκωθεί αισθητά λόγω της αναταραχής στις αγορές, την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης, την υποτίμηση της λίρας και τις μεταβολές στο επενδυτικό κλίμα.

Όπως τονίζει η Fitch, «μένει να φανεί κατά πόσον οι τράπεζες θα είναι σε θέση να αναχρηματοδοτήσουν το χρέους στους με λογικούς όρους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v