Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Αγώνας για συμφωνία για το Γιβραλτάρ πριν τη Σύνοδο της Κυριακής

Οι αντιρρήσεις της τελευταίας στιγμής από την Ισπανία για το Γιβραλτάρ προβληματίζουν την ΕΕ, που επιθυμεί να φανεί ενωμένη στο εξαιρετικά ευαίσθητο πολιτικά ζήτημα του Brexit. Ολα τα ανοικτά ερωτήματα θα έχουν διευθετηθεί μέχρι τη σύνοδο κορυφής της Κυριακής, εκτιμά η Γερμανία.

ΕΕ: Αγώνας για συμφωνία για το Γιβραλτάρ πριν τη Σύνοδο της Κυριακής

Οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκαν σήμερα σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσουν τα τελευταία εμπόδια πριν τη σύνοδο της Κυριακής για την επικύρωση της συμφωνίας για το Brexit, ωστόσο οι ενστάσεις που προέβαλλε την τελευταία στιγμή η Ισπανία για το Γιβραλτάρ, σημαίνει πως το τελικό κείμενο θα ετοιμαστεί την τελευταία στιγμή, όπως μεταδίδει το Reuters.

Τέσσερις μήνες πριν την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, η νομική συνθήκη για το διαζύγιο και η πολιτική διακήρυξη που θα τη συνοδεύει, αναφορικά με τις μελλοντικές σχέσεις Βρετανίας-ΕΕ, είναι έτοιμα να προσυπογραφούν χωρίς περαιτέρω εξέταση από τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τους ηγέτες των 27 χωρών που θα παραμείνουν στην ΕΕ μετά το Brexit.

Η Ισπανία έχει ζητήσει αλλαγές στη συνθήκη αποχώρησης και τη διακήρυξη για τη νέα σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου προκειμένου να αποσαφηνίζεται πως οι όποιες αποφάσεις για τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Γιβραλτάρ θα ληφθούν μόνον κατόπιν άμεσων συζητήσεων με τη Μαδρίτη.

 «Εργαστήκαμε πολύ σκληρά και έχουμε καταλήξει σε συμφωνία με τους Ισπανούς συναδέλφους σε ό,τι αφορά τον ρόλο του Γιβραλτάρ στη διαδικασία αποχώρησης… καλή τη πίστει, έχουμε συνεργαστεί και έχουμε αποφέρει αποτέλεσμα», είπε ο κ. Fabian Picardo στο ραδιόφωνο του BBC, προσθέτοντας πως η Ισπανία δεν χρειάζεται να ασκήσει «βέτο» για να φέρει το Γιβραλτάρ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Αν η συμφωνία αποχώρησης είναι ανοικτή για ένα κόμμα ή για μια τελεία στο θέμα του Γιβραλτάρ, τότε θα ξανα-ανοίξει και για οποιοδήποτε άλλο θέμα», είπε.

Χθες, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, είπε πως η Ισπανία θα ταχθεί κατά του προσχεδίου της συμφωνίας αν δεν υπάρξουν αλλαγές. «Μετά τη συζήτησή μου με την Τερέζα Μέι, η θέση μας εξακολουθεί να απέχει. Η κυβέρνησή μου πάντα θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Ισπανίας. Αν δεν υπάρξουν αλλαγές, θα ασκήσουμε βέτο στο Brexit», προειδοποίησε.

Υπενθυμίζεται πως υπό τους ευρωπαϊκούς κανόνες, η συνθήκη της απόσυρσης υιοθετείται από την πλειοψηφία και όχι ομόφωνα, άρα μια χώρα από μόνη της δεν μπορεί να μπλοκάρει το Brexit. Όμως, οι ηγέτες της ΕΕ ήθελαν να υπάρχει ενότητα σε αυτό το εξαιρετικά ευαίσθητο πολιτικά ζήτημα.

Από την πλευρά της, η Γερμανική κυβέρνηση εργάζεται με την υπόθεση πως όλα τα ανοικτά ερωτήματα αναφορικά με τη συμφωνία του Brexit θα έχουν διευθετηθεί μέχρι τη σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών την Κυριακή, όπως δήλωσε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς για το ζήτημα του Γιβραλτάρ, είπε πως «η κυβέρνηση χαίρεται που οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν καταλήξει σε συμφωνία όχι μόνο για τη συμφωνία εξόδου αλλά και για την πολιτική διακήρυξη αναφορικά με τη μελλοντική σχέση».

«Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε πάνω στα ερωτήματα που παραμένουν ανοικτά. Υποθέτουμε πως μέχρι την Κυριακή οποιοδήποτε πιθανό ανοικτό ερώτημα θα έχει διευθετηθεί», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «η Κομισιόν βρίσκεται σε επαφή με όλους τους ενδιαφερόμενους στην υπόθεση του Γιβραλτάρ και εμπιστευόμαστε πως θα βρει λύση».

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως οι ηγέτες της ΕΕ και οι βρετανοί νομοθέτες θα στηρίξουν τη συμφωνία για την αποχώηρηση της Βρετανίας από την ΕΕ προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία. 

"Είμαι ευχαριστημένος που τώρα υπάρχει ένα διακριτό έγγραφο συμβολαίου, όπου μπορεί κανείς να δει πως μια φιλική λύση θα ήταν εφικτή", είπε, προσθέτοντας πως θα ήταν καλό αν η πλειονότητα των βρετανών νομοθετών στηρίξει τη συμφωνία. 

"Θα πρέπει να αποφύγουμε ένα σκληρό Brexit", τόνισε. "Αυτό θα ήταν δύσκολο για το Ηνωμένο Βασίλειο και τους πολίτες του, όμως όλοι στην Ευρώπη θα υποφέραμε", πρόσθεσε.

Αντιδράσεις στο βρετανικό κοινοβούλιο

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το Reuters, εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι δήλωσε πως η βρετανική κυβέρνηση έχει διαπραγματευτεί ανοικτά και εποικοδομητικά με την ΕΕ για το Γιβραλτάρ και πως η πρωθυπουργός διασφαλίζει πως θα υπάρξει μια καλή συμφωνία για ολόκληρη την «οικογένεια» του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η πρωθυπουργός εξηγεί γιατί είναι μια καλή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο και είναι σίγουρη πως οι βουλευτές θα την στηρίξουν, συμπλήρωσε.

Όπως επισήμανε, η Βρετανία θα εργαστεί με την ισπανική κυβέρνηση για το θέμα του Brexit, τονίζοντας πως δεν σχεδιάζεται να ξανα-ανοίξει η συμφωνία απόσυρσης. «Δεν είναι κυβερνητική στρατηγική να υπάρξει ψήφος σε δυο στάδια για το Brexit στη βουλή», τόνισε.

Το πακέτο για το Brexit, όπως αναφέρει το Reuters, αντιμετωπίζει έντονη αντίδραση στο βρετανικό κοινοβούλιο, που πρέπει να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας προκειμένου αυτή να τεθεί σε ισχύ, διαφορετικά η Βρετανία κινδυνεύει να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου του 2019 χωρίς συμφωνία που θα μετριάζει τις οικονομικές διαταραχές.

Οι χώρες της ΕΕ, από την πλευρά τους, καθώς είναι αποφασισμένες να μην επιτρέψουν τον επανασχεδιασμό κανενός εκ των δυο κειμένων για το Brexit, προκειμένου να μην εκτροχιαστεί η διαδικασία, έχουν προτείνει οι ανησυχίες της Ισπανίας να διευθετηθούν με ξεχωριστή ανακοίνωση των ηγετών των 27 την Κυριακή, η οποία δεν θα αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία.

Θα μπορούσε να παραπέμψει στην εντολή του 2017 για το Brexit, που αναφέρει πως "μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, δεν μπορεί να ισχύσει οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου στα εδάφη του Γιβραλτάρ χωρίς τη συμφωνία μεταξύ του Βασιλείου της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου". 

Οι ευρωπαίοι διπλωμάτες ευελπιστούν πως μέχρι αργά σήμερα θα μπορέσει να υπάρξει συμφωνία για το κείμενο της Συνόδου, ωστόσο ανησυχούν πως ο Σάντσεθ θα θελήσει να συζητηθεί σε επίπεδο κορυφής την Κυριακή προκειμένου να δείξει την αποφασιστικότητά του και να "κερδίσει πόντους" στα μάτια των ψηφοφόρων του στην Ισπανία εν όψει των τοπικών εκλογών του Δεκεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v