Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

RTRS: Οι νέοι κανόνες της ΕΚΤ αφορούν σε όλα τα κόκκινα δάνεια

Η ημερομηνία θα διαφέρει από τράπεζα σε τράπεζα και θα αποτελεί μια «προσδοκία» και όχι μια δεσμευτική απαίτηση. Πολλοί ήλπιζαν ότι η ΕΚΤ δεν θα προσδιόριζε μία ημερομηνία και αντ’ αυτού θα επέλεγε μία πιο αόριστη διατύπωση, δίνοντας στις τράπεζες αυξημένη ευελιξία.

RTRS: Οι νέοι κανόνες της ΕΚΤ αφορούν σε όλα τα κόκκινα δάνεια

Ολες οι τράπεζες που επιβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα λάβουν μία ημερομηνία-στόχο, μέχρι την οποία θα πρέπει να έχουν καλύψει τα κόκκινα δάνεια, με προβλέψεις, σε συμφωνία με το πώς πρέπει να διαχειρίζονται τα νέα κόκκινα δάνεια, σύμφωνα με πηγή του Reuters.

H μεσοπρόθεσμη ημερομηνία μπορεί να διαφέρει από τράπεζα σε τράπεζα και θα είναι περισσότερο μία «προσδοκία» παρά μία δεσμευτική απαίτηση, σημειώνει η πηγή του πρακτορείου.

Οι ιταλικές τράπεζες δίνουν μάχη εδώ και χρόνια για να «καθαρίσουν» τους ισολογισμούς τους. Την ίδια ώρα και στο άκουσμα της είδησης, ο ιταλικός τραπεζικός τομέας υποχώρησε 3% ενώ ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης SX7E κινήθηκε αρνητικά κατά 0,7%. 

Η κίνηση της ΕΚΤ προκαλεί έκπληξη σε κάποιους επενδυτές και αναμένεται να πλήξει ιδιαίτερα τις ιταλικές τράπεζες, που έχουν κόκκινα δάνεια ύψους 159 δισ. ευρώ. Η ιταλική Monte dei Paschi di Siena ανέφερε ότι ενημερώθηκε πως πρέπει να αυξήσει την κάλυψη των κόκκινων δανείων μέχρι το 2026. H είδηση έστειλε τις μετοχές της σε πτώση άνω του 10%.

Η ΕΚΤ ενημέρωσε πέρυσι ότι θα δώσει στις τράπεζες επτά χρόνια για την πλήρη κάλυψη των νέων εξασφαλισμένων κόκκινων δανείων και δύο χρόνια για τα μη εξασφαλισμένα.

Ωστόσο, δεν έβαλε αριθμητικό στόχο για όλα τα κόκκινα δάνεια, που στο σύνολό τους έφταναν τα 657 δισ. στα μέσα του 2018.

Εάν εφαρμοστούν τα ίδια κριτήρια, οι τράπεζες θα έχουν πάρει διορία το πολύ μέχρι το 2026 για να καλύψουν τα κόκκινα δάνεια.

Ενώ οι τράπεζες ανέμεναν αυστηρές απαιτήσεις, πολλοί ήλπιζαν ότι η ΕΚΤ δεν θα προσδιόριζε μία ημερομηνία και αντ’  αυτού θα επέλεγε μία πιο αόριστη διατύπωση, δίνοντας στις τράπεζες αυξημένη ευελιξία.

Αν και οι  προσδοκίες δεν είναι δεσμευτικές, η ΕΚΤ έχει καταστήσει σαφές στο παρελθόν ότι οι μη ικανοποιητικές εξηγήσεις θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν με πιο δεσμευτικές απαιτήσεις

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Σαλβίνι: Η ΕΚΤ επιτίθεται στις ιταλικές τράπεζες

Την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατηγόρησε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, λέγοντας ότι κάνει επίθεση στο τραπεζικό σύστημα της χώρας του.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο επικεφαλής της Λέγκας υποστήριξε ότι το αίτημα της ΕΚΤ για περισσότερα χρήματα από πλευράς τραπεζών, έτσι ώστε να καλύψουν τα «κόκκινα» δάνεια, θα μπορούσε να έχει κόστος ύψους 15 δισ. ευρώ.

Ο Σαλβίνι σημείωσε ότι η κίνηση της ΕΚΤ δείχνει ότι η τραπεζική ένωση της ΕΕ δημιουργεί αστάθεια, ενώ όπως υπογράμμισε, χρειάζεται περισσότερη διαφάνεια για να διαλυθεί οποιαδήποτε υποψία ότι η Κεντρική Τράπεζα είναι πολιτικά υποκινημένη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v