Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξι στρατιώτες του Ασαντ νεκροί σε συγκρούσεις με τουρκικές δυνάμεις

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι οι πέντε σκοτώθηκαν από πυρά πυροβολικού και ένας από αντάρτες που υποστηρίζουν τον τουρκικό στρατό. Τεταμένη η κατάσταση στην περιοχή.

Εξι στρατιώτες του Ασαντ νεκροί σε συγκρούσεις με τουρκικές δυνάμεις

Έξι στρατιώτες του συριακού καθεστώτος σκοτώθηκαν σήμερα σε συγκρούσεις με τις τουρκικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν από «πυρά πυροβολικού» και ένας «εκτελέσθηκε» από Σύρους αντάρτες που υποστηρίζουν τον τουρκικό στρατό σε συγκρούσεις έξω από το χωριό Αλ-Ασαντίγια, που βρίσκεται κοντά στα σορο-τουρκικά σύνορα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Επίσης το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, επικαλούμενο κουρδικές πηγές, μετέδωσε ότι κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων ο τουρκικός στρατός και φιλοτουρκικές ένοπλες συριακές ομάδες αιχμαλώτισαν 14 Σύρους στρατιώτες στην κατοικημένη περιοχή Τελ Ταμέρ. Το βράδυ της Τρίτης το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών ανέβασε τον αριθμό στους 18. 

Νωρίτερα σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News Arabia είχε μεταδώσει ότι στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας φαίνεται να έλαβαν χώρα οι πρώτες συγκρούσεις μεταξύ τμημάτων του συριακού κυβερνητικού στρατού και του τουρκικού στρατού.

Οπως θυμίζει το ΑΠΕ, στις 13 Οκτωβρίου το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA είχε μεταδώσει ότι η Δαμασκός σε συμφωνία με τους Κούρδους έστειλε στρατό στη βόρεια Συρία για να αναχαιτίσει τον τουρκικό στρατό. Στις μέρες που ακολούθησαν, ο συριακός κυβερνητικός στρατός κατέλαβε χωρίς μάχες μια σειρά από πόλεις και χωριά που βρίσκονται στις κουρδικές περιοχές. Μεταξύ τους οι πόλεις Τάμπκα, Μάνμπιτζ, Ράκα και Κομπάνι. Στις 17 Οκτωβρίου, τμήματα του συριακού στρατού έφθασαν στα σύνορα με την Τουρκία.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, δήλωσε ότι η αποχώρηση των κουρδικών ένοπλων τμημάτων από την ζώνη ασφαλείας στην βορειοανατολική Συρία ολοκληρώθηκε πριν την λήξη της προθεσμίας.

Μόσχα: Εγκαιρα ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των Κούρδων

Η προθεσμία των 150 ωρών που είχε συμφωνηθεί μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, μεταξύ του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερεντογάν στις 22 Οκτωβρίου στο Σότσι, για την αποχώρηση των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), η οποία προέβλεπε ότι οι οι κουρδικές δυνάμεις θα απομακρύνονταν από τα σύνορα με την Τουρκία σε βάθος 30 χιλιομέτρων, έληξε σήμερα στις 18.000 ώρα Μόσχας.

Μετά την αποχώρηση των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας τα τμήματα της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας με Τούρκους στρατιώτες θα ξεκινήσουν κοινές περιπολίες για να βεβαιωθούν ότι οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), τις οποίες η Άγκυρα εντάσσει στις τρομοκρατικές οργανώσεις, έχουν πράγματι αποχωρήσει από τις παραμεθόριες περιοχές.

Ο επικεφαλής της αρμόδιας διεύθυνσης για θέματα επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, μετά την λήξη της προθεσμίας των 150 ωρών, δήλωσε ότι η Τουρκία προτίθεται να δημιουργήσει τη ζώνη ασφαλείας στο βορειοανατολική Συρία κατά την πορεία των κοινών περιπολιών με την Ρωσία.

«Η Ρωσία και η Τουρκία έδωσαν στους τρομοκράτες της YPG προθεσμία 150 ωρών για να εγκαταλείψουν την ζώνη ασφαλείας. Θα την δημιουργήσουμε με τις κοινές μας περιπολίες ανεξάρτητα από το αν έχουν αποχωρήσει ή όχι» έγραψε ο Αλτούν, στην σελίδα του στο Twitter.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v