Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόταση για μοντέλο... Πεκίνου με «κλειστό» internet στην Ευρώπη

Τον δρόμο της Κίνας για την ανάπτυξη μιας ελεγχόμενης αγοράς τεχνολογικών υπηρεσιών εντός της Ε.Ε., με παράλληλη στήριξη καινοτομιών στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, προτείνει μελέτη για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πρόταση για μοντέλο... Πεκίνου με «κλειστό» internet στην Ευρώπη

Το μοντέλο του Πεκίνου, με την ανάπτυξη ενός Ευρωπαϊκού Διαδικτύου που, «όπως και το κινεζικό τείχος προστασίας (firewall) θα μπορεί να μπλοκάρει υπηρεσίες που επιτρέπουν ή στηρίζουν παραβατικές συμπεριφορές από τρίτες χώρες» προτείνει, μεταξύ άλλων, μελέτη που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε μια περίοδο που, λόγω της πανδημίας, η τεχνολογία αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα στήριξης της καθημερινότητας πολιτών και επιχειρήσεων, στις Βρυξέλλες αναζητούν απάντηση στην επέλαση των αμερικανικών ομίλων του Διαδικτύου (Google, Apple, Facebook, Amazon - GAFA) και των κινεζικών τεχνολογικών κολοσσών όπως η Huawei. Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αρκετές κυβερνήσεις στην Ε.Ε. μάχονται σε πολλά μέτωπα με τους αμερικανικούς και κινεζικούς ομίλους.

Στη μελέτη, με τίτλο «New Developments in Digital Services», επισημαίνεται πως το «Ευρωπαϊκό Διαδίκτυο / Ευρωπαϊκό Υπολογιστικό Σύννεφο (Cloud) μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού ψηφιακού οικοσυστήματος βασισμένου στα δεδομένα (data) και στην καινοτομία. Επιπλέον «θα αυξήσει τον ανταγωνισμό και θα καθορίσει τεχνολογικά πρότυπα». Οι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) υπηρεσίες Διαδικτύου «θα μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτό το ψηφιακό οικοσύστημα αλλά θα πρέπει να υιοθετήσουν τους κανόνες και τα πρότυπα της Ε.Ε. -όπως οι δημοκρατικές αξίες, η προστασία των δεδομένων, η προσβασιμότητα, η διαφάνεια και η φιλικότητα προς τον χρήστη».

Τεχνολογικά, η ανάπτυξη του «Ευρωπαϊκού Διαδικτύου» θα απαιτήσει υποδομή αιχμής, όπως δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης (5G) και αργότερα έκτης (6G) γενιάς, καθώς και έναν τοίχο προστασίας (firewall). Η ανάπτυξη ενός τέτοιου δικτύου «μπορεί να ενισχύσει πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες και συνεπώς να στηρίξει την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία».

Το σχέδιο για ένα κλειστό «Ευρωπαϊκό Διαδίκτυο» περιλαμβάνεται στις προτάσεις της μελέτης για το πώς πρέπει να κινηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια, όταν, και λόγω της πανδημίας, όλοι αντιλαμβάνονται τον ολοένα αυξημένο ρόλο των νέων τεχνολογιών. Όπως αναφέρεται, «την ώρα που γράφεται αυτή η μελέτη, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020, γίνεται αντιληπτό πως η ψηφιακή τεχνολογία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά κάθε πτυχής της ευρωπαϊκής κοινωνίας. Η καραντίνα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, λόγω της Covid-19 (Coronavirus SARS-CoV-2), αναδεικνύει πόσο σημαντική είναι η εξελιγμένη ψηφιακή υποδομή, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν, ακόμα και στοιχειωδώς, οι οικονομίες. Χωρίς τις ψηφιακές λύσεις, η κρίση θα είχε πολύ πιο αρνητικό αντίκτυπο».

Κατά το διάστημα της καραντίνας, «οι ψηφιακές υπηρεσίες επιτρέπουν σε πολλούς ανθρώπους να εργάζονται από το σπίτι. Επιπλέον στηρίζουν την ιδιωτική ζωή καθώς οι ψηφιακές υπηρεσίες και το ηλεκτρονικό εμπόριο επιτρέπουν στους κατοίκους της Ε.Ε. να προμηθεύονται φαγητό και άλλες προμήθειες, ψυχαγωγία, αλλά και τη δυνατότητα για εξ αποστάσεως συναντήσεις. Οι κυβερνήσεις και οι δημόσιες υπηρεσίες στην Ε.Ε. μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν και να λαμβάνουν αποφάσεις μέσω τηλε-εργασίας και τηλεδιασκέψεων».

Στη μελέτη, εκτός από την ένταξη των ρυθμίσεων για το «Ευρωπαϊκό Firewall» στη νέα οδηγία ψηφιακών υπηρεσιών (Digital Service Act - DSA) περιλαμβάνονται και δύο ακόμα προτάσεις: Η δημιουργία προγράμματος στήριξης καινοτόμων επιχειρήσεων που αναπτύσσουν εφαρμογές για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση καθώς και η ανάπτυξη ενός πλάνου επικοινωνίας (Visionary Communication Programme) για την ενημέρωση των Ευρωπαίων πολιτών και επιχειρήσεων για τις νέες τεχνολογικές τάσεις και υπηρεσίες.

«Όπως και με το πενταετές πλάνο της κινεζικής κυβέρνησης, το Visionary Communication Programme θα καθορίζει την ατζέντα και το πλαίσιο μιας στρατηγικής για την επίτευξη ψηφιακών στόχων στα μυαλά των Ευρωπαίων επενδυτών, ανθρώπων που λαμβάνουν αποφάσεις και στο ευρύ κοινό, λειτουργώντας ως μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία», αναφέρεται στη μελέτη.

Η πανδημία ως ευκαιρία για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση

Ειδικά για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση αναφέρεται πως η Ε.Ε. «πρέπει να ηγηθεί δια του παραδείγματος με τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης του eGovernment, που θα επιτρέψει σε νεοφυείς επιχειρήσεις και τεχνολογίες να αναπτύξουν «μια εντελώς νέα μορφή νομοθετικής διαδικασίας και συμμετοχής των πολιτών».

Στόχος πρέπει να είναι «η δημιουργία της πιο προηγμένης κυβέρνησης στον κόσμο -με τη χρήση και την πλήρη ενσωμάτωση των τεχνολογιών και των ψηφιακών υπηρεσιών». Αυτό σημαίνει πως «όλα τα κυβερνητικά κτίρια στην Ευρώπη πρέπει να μετατραπούν σε σημεία όπου θα δοκιμάζονται οι τεχνολογίες για τα έξυπνα σπίτια και έξυπνα γραφεία». Προτεραιότητα πρέπει να είναι και η διασύνδεση των συστημάτων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης μεταξύ των κρατών-μελών.

«Τώρα, αμέσως μετά την πανδημί,α είναι ο πλέον κατάλληλος χρόνος για πράξεις που θα δώσουν ώθηση στον φιλόδοξο στόχο για την ψηφιοποίηση της Ευρώπης», γράφουν οι συντάκτες της μελέτης, που επισημαίνουν πως εξαιτίας του κορωνοϊού, «το ηλεκτρονικό εμπόριο και η τηλε-εργασία χρησιμοποιήθηκαν ευρύτατα, ενώ ακόμα και η ιχνηλάτηση μέσω κινητού τηλεφώνου για την αντιμετώπιση μολύνσεων αντιμετωπίστηκε με περιορισμένο σκεπτικισμό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v