Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε τροχιά σύγκρουσης η ΕΚΤ για το αν θα υπάρξει κι άλλη δράση

Στα δύο φαίνεται να χωρίζονται οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, με τη μία πλευρά να θέλει να δράσει προληπτικά και την άλλη να επιθυμεί να περιμένει τις εξελίξεις.

Σε τροχιά σύγκρουσης η ΕΚΤ για το αν θα υπάρξει κι άλλη δράση

Σε τροχιά «σύγκρουσης» μπαίνει η «καρδιά» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σχετικά με το αν θα υπάρξει και νέα νομισματική στήριξη σύντομα για να αποφευχθεί οποιαδήποτε οικονομική επιβράδυνση ή αν θα περιμένουν ισχυρότερες ενδείξεις για να δουν αν χρειάζεται.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής Φάμπιο Πανέτα έβαλε στο τραπέζι την προοπτική προληπτικής δράσης την περασμένη εβδομάδα, όταν είπε ότι «ο κίνδυνος μιας μεγάλης πολιτικής αντίδρασης είναι πολύ μικρότερος από τον κίνδυνο να είναι η πολιτική πολύ αργή ή πολύ συγκρατημένη».

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν έχει προτείνει να κάνουν περισσότερα για να τονωθεί ο πληθωρισμός, ακόμη και αν έχει τα χειρότερα έχουν περάσει. Όπως ανέφερε στο Twitter την περασμένη εβδομάδα, απαιτείται «άφθονη» τόνωση.

Ωστόσο, ο συνάδελφός τους Υβ Μερς, ο οποίος αποχωρεί τον Δεκέμβριο, είπε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι έχουν μειωθεί και δεν βλέπει καμία επιδείνωση της παραγωγής ή των τιμών. Είπε ακόμη και ότι η τεράστια βελτίωση των προοπτικών πρέπει να οδηγήσει στο «αντίθετο» της νομισματικής χαλάρωσης.

«Υπάρχει ένα είδος σύγκρουσης που ΄βράζει΄, μεταξύ εκείνων που θέλουν να ενεργήσουν προληπτικά και εκείνων που προτιμούν να αντιδρούν εκ των υστέρων», δήλωσε ο Frederik Ducrozet, επικεφαλής στρατηγικής της Pictet & Cie στη Γενεύη. «Κάθε φορά που βρισκόμαστε σε μια γκρίζα περιοχή, μπορεί να δούμε αυτόν τον τύπο συγκρούσεων να επιστρέφει».

Οι αποκλίνουσες απόψεις στο εξαμελές συμβούλιο ίσως να βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, αλλά αυξάνουν τις δυνητικές διαφορές στο Διοικητικό Συμβούλιο που λαμβάνει αποφάσεις. Οι απόψεις του Μερς θα μπορούσαν να βρουν υποστήριξη από φορείς χάραξης πολιτικής, όπως ο Πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, ο οποίος έχει ήδη προειδοποιήσει σχετικά με την εξάρτηση για μεγάλο χρονικό διάστημα από το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 1,35 τρισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v