Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίθεση αυτοκτονίας με νεκρούς στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Πάνω από 60 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από την ισχυρή έκρηξη έξω από το χώρο του διεθνούς αεροδρομίου. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Αναφορές για δυο ακόμη επιθέσεις. Για βομβιστή αυτοκτονίας κάνουν λόγο οι ΗΠΑ. Τουλάχιστον 12 αμερικανοί μεταξύ των θυμάτων.

Επίθεση αυτοκτονίας με νεκρούς στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Ισχυρή έκρηξη έλαβε χώρα σήμερα στο χώρο έξω από το διεθνές αεροδρόμιο στην Καμπούλ, όπου οι δυτικές δυνάμεις σπεύδουν να απομακρύνουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας ενώ υπήρξε τουλάχιστον μια ακόμη έκρηξη, κοντά ή στο ξενοδοχείο Baron, το οποίο βρίσκεται δίπλα στην πύλη του αεροδρομίου. Το τηλεοπτικό δίκτυο Fox μετέδωσε ότι στο ξενοδοχείο αυτό συγκεντρώνονταν οι Αμερικανοί πολίτες που ανέμεναν τη σειρά τους για να απεγκλωβιστούν από το Αφγανιστάν.

Αξιωματούχος των ΗΠΑ απέδωσε την έκρηξη σε βομβιστή αυτοκτονίας της ομάδας ISIS - Khorasan.

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, μιλώντας στο τουρκικό δίκτυο Haberturk τόνισε ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια που πρέπει να καταδικάσει όλος ο κόσμος. Απέδωσε την τρομοκρατική ενέργεια στην παρουσία ξένων δυνάμεων στην περιοχή και ισχυρίστηκε ότι όταν ολοκληρωθεί η αποχώρησή τους, "δεν θα υπάρξουν ξανά τέτοιες επιθέσεις". 

 

 

Αναφορές για τρίτη έκρηξη κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Μια τρίτη έκρηξη σημειώθηκε σήμερα το βράδυ κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Sputnik. Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT ανέφεραν ότι η έκρηξη αυτή ήταν ισχυρή.

Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα μέχρι στιγμής ανέφερε ένας ανταποκριτής του Sputnik που βρίσκεται κοντά στο σημείο.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο αεροδρόμιο 

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με ανάρτηση στον λογαριασμό της εξτρεμιστικής, τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Telegram.

Ο απολογισμός των θυμάτων 

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανέφεραν η εφημερίδα Wall Street Journal και το Sputnik, επικαλούμενοι μια πηγή του αφγανικού υπουργείου Υγείας, τουλάχιστον 60 Αφγανοί σκοτώθηκαν και ακόμη 150 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν νωρίτερα το απόγευμα κοντά στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας

Ετερος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε νωρίτερα ότι υπάρχουν μεγάλες απώλειες μεταξύ Αφγανών από την έκρηξη, ωστόσο είναι ακόμη ασαφής ο αριθμός αλλά και η εθνικότητα των θυμάτων.

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους από τις βομβιστικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι τουλάχιστον 12. Το τηλεοπτικό δίκτυο Fox μετέδωσε λίγα λεπτά νωρίτερα ότι οι 11 από αυτούς ήταν πεζοναύτες.

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε νωρίτερα ότι υπάρχουν τουλάχιστον 13 νεκροί από την επίθεση, μεταξύ των οποίων και παιδιά, ενώ έχουν τραυματιστοί και φρουροί των Ταλιμπάν. Το Al Jazeera μετέδωσε ότι υπάχουν 11 νεκροί και τουλάχιστον 50 τραυματίες από την ισχυρή έκρηξη, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και αλλοδαποί. 

Το νοσοκομείο της Καμπουλ ανακοίνωσε ότι υπάρχουν περισσότεροι από 60 τραυματίες από την έκρηξη στο αεροδρόμιο, ενώ έξι άτομα απεβίωσαν καθ' οδόν προς το νοσοκομείο. 

Οπως αναφέρει αμερικανός αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters, η έκρηξη προκλήθηκε από βομβιστή αυτοκτονίας ενώ για το περιστατικό έχει ήδη ενημερωθεί ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Λίγο μετά την επίθεση, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου John Kirby επιβεβαίωσε ότι υπήρξε έκρηξη έξω από το αεροδρόμιο. «Μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε. Δεν είναι ξεκάθαρο τι συμβαίνει σε ότι αφορά τις απώλειες. Θα προσφέρουμε επιπλέον πληροφορίες όταν έχουμε», έγραψε στο Twitter

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας έκανε λόγο για δυο εκρήξεις έξω από το χώρο του αεροδρομίου, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν ζημιές στις τουρκικές εγκαταστάσεις. 

 

 

Δεν υπάρχουν Ελληνες μεταξύ των θυμάτων 

Από την έκρηξη πλησίον του αεροδρομίου της Καμπούλ δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, δεν υπάρχουν μεταξύ των θυμάτων ούτε Αφγανοί πολίτες ελληνικού ενδιαφέροντος

Προειδοποιήσεις από τις μυστικές υπηρεσίες

Οπως υπενθυμίζει το CNBC, το γεγονός έρχεται λίγες ώρες αφότου η αμερικανική πρεσβεία στο Αφγανιστάν εξέδωσε προειδοποίηση ασφαλείας στον ιστότοπό της, προτρέποντας τους Αμερικανούς να αποφύγουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ, προειδοποιώντας ορισμένους σε συγκεκριμένες πύλες να «φύγουν αμέσως».

Νωρίτερα υπήρχαν «πάρα πολύ αξιόπιστες» πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες ότι ένοπλοι σχεδιάζουν επίθεση, με στόχο τους συγκεντρωμένους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπως δήλωσε νωρίτερα ο Βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπι.

Αργά την Τετάρτη το βράδυ και το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας συμβούλευσε τους πολίτες να μη μεταβαίνουν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι του Αφγανιστάν, όπου χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν για να επιβιβαστούν σε μια πτήση που θα τους μεταφέρει εκτός της χώρας, ενόψει της καταληκτικής ημερομηνίας της 31ης Αυγούστου για την ολοκληρωτική αποχώρηση των αμερικανικών και συμμαχικών στρατευμάτων από τη χώρα.

Ο γγ του ΟΗΕ συγκαλεί συνεδρίαση των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση για το Αφγανιστάν την Δευτέρα, με τη συμμετοχή των διπλωματικών αντιπροσώπων της Βρετανίας, της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας και της Ρωσίας, δηλαδή των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας που διαθέτουν δικαίωμα βέτο, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Ο Στόλτενμπεργκ καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε σήμερα την τρομοκρατική επίθεση έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, και ζήτησε την επίσπευση της απομάκρυνσης ανθρώπων από την χώρα.

«Καταδικάζω έντονα τη φρικιαστική τρομοκρατική επίθεση έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Οι σκέψεις μου είναι σε όσους επλήγησαν και στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Προτεραιότητά μας παραμένει να απομακρύνουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους», έγραψε ο Στόλτενμπεργκ στο Twitter.

Φον Ντερ Λάιεν: Καταδικάζω έντονα τις άνανδρες επιθέσεις 

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί στενά για να αποφύγει την αναζωπύρωση της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν και όχι μόνο» τονίζει η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Καταδικάζω έντονα τις άνανδρες και απάνθρωπες επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Είναι απαραίτητο να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των ανθρώπων στο αεροδρόμιο.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί στενά για να αποφύγει την αναζωπύρωση της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν και όχι μόνο» υπογραμμίζει με ανάρτησή της στο Twitter.

Σασόλι (Ε.Ε.): Φρικιαστική και σκληρή επίθεση 

Για «φρικιαστική και σκληρή επίθεση» κάνει λόγο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι αναφερόμενος στην επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Ειδικότερα σημειώνει:

«Φρικιαστική και σκληρή επίθεση. Στεκόμαστε κοντά στις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών. Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί η ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ. Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να βρουν τη δύναμη να φέρουν στην ασφάλεια τους Ευρωπαίους πολίτες και εκείνους που αισθάνονται ότι απειλούνται».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v