Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πυρηνική επίθεση από Τραμπ φοβούνταν οι Κινέζοι

Βιβλίο που κυκλοφορεί την επόμενη εβδομάδα υποστηρίζει ότι ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ επικοινώνησε δύο φορές με τον Κινέζο ομόλογό του για να τον διαβεβαιώσει ότι δεν θα αφήσει τον Τραμπ να εξαπολύσει χτύπημα.

Πυρηνική επίθεση από Τραμπ φοβούνταν οι Κινέζοι

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ τηλεφώνησε δύο φορές στον Κινέζο ομόλογό του τους τελευταίους μήνες της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, για να τον διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν σχέδια του Προέδρου για επίθεση στην Κίνα, προκειμένου να κρατήσει την εξουσία του, καθώς και ότι η υπερδύναμη δεν θα καταρρεύσει, υποστηρίζει το βιβλίο Peril, των δημοσιογράφων της Washington Post Bob Woodward και Robert Costa.

«Μπορεί τα πράγματα να δείχνουν μια αστάθεια», είπε ο στρατηγός Mark A. Milley στον Li Zuocheng στις 8 Ιανουαρίου, δυο μέρες μετά την εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο. «Αυτή όμως είναι η φύση της δημοκρατίας. Είμαστε 100% σταθεροί. Τα πάντα είναι καλά. Η δημοκρατία, όμως, μπορεί να είναι τσαπατσούλικη κάποιες φορές».

Παρά τις διαβεβαιώσεις όμως, ο στρατηγός ήταν τόσο ανήσυχος για τον Ντ. Τραμπ που αργότερα εκείνη την ημέρα κάλεσε τους ανώτατους διοικητές του για να τους θυμίσει ότι οι διαδικασίες για την εκτόξευση ενός πυρηνικού όπλου απαιτούν την εμπλοκή του σε μια τέτοια απόφαση.

Το Peril προγραμματίζεται να κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα και οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι στηρίζεται σε σημειώσεις, ντοκουμέντα και συνεντεύξεις με ανθρώπους που δεν κατονομάζονται.

Όπως και άλλα βιβλία, περιγράφει πως η κυβέρνηση Τραμπ ουσιαστικά κατέρρευσε τους τελευταίους μήνες της θητείας της, ειδικά μετά την ήττα στις εκλογές και την καμπάνια που ξεκίνησε για να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα. Βασικοί παράγοντες, όπως ο στρατηγός Milley, ο υπ. Αμυνας Mark T. Esper και ο Γενικός Εισαγγελέας William P. Barr, πείστηκαν ότι έπρεπε να πάρουν δραστικά μέτρα ώστε να μην του επιτρέψουν να ποδοπατήσει την αμερικανική δημοκρατία ή να δημιουργήσει ένα διεθνές επεισόδιο, γράφει το Peril.

Πλησιάζοντας προς τις εκλογές του 2020, αποκαλύπτει το βιβλίο, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είπαν πως οι Κινέζοι πιστεύουν ότι ο Τραμπ σχεδιάζει στρατιωτικό χτύπημα για να δημιουργήσει διεθνή κρίση που ο ίδιος θα υποστηρίξει ότι έλυσε για να κερδίσει τις εκλογές.

Ο στρατηγός Milley, που ανησυχούσε για την αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ της Κίνας και τον φόβο μιας κατά λάθος σύγκρουσης, κάλεσε τον στρατηγό Li μέσω ενός κρυφού καναλιού για να του πει ότι δεν σχεδιάζεται επίθεση. Στην επικοινωνία της 8ης Ιανουαρίου, ο Li είπε ότι οι Κινέζοι ηγέτες ανησυχούν για το ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ γίνεται ασταθής. Ρώτησε δε αν οι Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ θα αναλάβουν δράση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v