Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Ολα τα σενάρια των δημοσκοπήσεων για την επόμενη κυβέρνηση

Εάν τα αποτελέσματα των εκλογών αντιστοιχούν στις δημοσκοπήσεις, θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία κόμματα για να σχηματίσουν πλειοψηφία ικανή να κυβερνήσει. Τα σενάρια που πέφτουν στο τραπέζι και η πολιτική αβεβαιότητα.

Γερμανία: Ολα τα σενάρια των δημοσκοπήσεων για την επόμενη κυβέρνηση

Καθώς στη Γερμανία το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης την Κυριακή, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν σχετικά με τα πιθανά σχήματα κυβέρνησης συνασπισμού που θα μπορούσαν να προκύψουν.

Τα στοιχήματα και η αγωνία κορυφώνονται σε μια ομολογουμένως ιστορική περίοδο τόσο για τους πάλαι ποτέ δύο μεγάλους πολιτικούς σχηματισμούς, συντηρητικούς και σοσιαλδημοκράτες, όσο και για τα υπόλοιπα κόμματα, καθώς ο αντίκτυπος από τις αλλαγές που κυοφορούνται δεν αφορά μόνο την Ευρώπη αλλά ολόκληρο τον πλανήτη, στο νέο διεθνές σκηνικό που διαμορφώνει η Covid εποχή.

Οι κραδασμοί είναι ήδη αισθητοί. Ένα από τα πιο επιτυχημένα συντηρητικά κόμματα της Ευρώπης αντιμετωπίζει εξευτελιστική ήττα. Το δεξιό CDU και ο σύμμαχός του CSU κυβερνούν τη Γερμανία για 50 από τα τελευταία 70 χρόνια. Τώρα όμως κοιτούν την πλάτη του SPD, του παλαιότερου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στην Ευρώπη, καθώς δείχνει να επιστρέφει από τον... κάτω κόσμο.

Η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αποσύρεται από την καγκελαρία, εξελέγη για πρώτη φορά το 2005. Παρά την οικονομική ανάπτυξη, ήταν περίοδος φτώχειας για πολλούς και εκτόξευση του πλούτου για λίγους. 

  • Το 1% κατέχει τώρα το 30% του πλούτου και η Γερμανία είναι μία από τις χώρες στην Ευρώπη με τη μεγαλύτερη κοινωνική ανισότητα. Η Γερμανία θεωρείται πλούσια χώρα, αλλά είναι μια χώρα με πολλούς φτωχούς. 
  • Το 2015, το ένα τρίτο των ανέργων ζούσε στη φτώχεια. Τώρα το νούμερο είναι δύο τρίτα. Την ίδια ώρα, ο πλούτος των Γερμανών δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 152 δισ. ευρώ μόνο πέρυσι.

Υπάρχει μια πολύ βαθύτερη πολιτική κρίση για τα κυρίαρχα κόμματα. Όταν η Άνγκελα Μέρκελ έγινε καγκελάριος το 2005, το CDU/CSU και το SPD μετρούσαν αθροιστικά πάνω από το 70% των ψήφων. Τώρα μαζί παίρνουν πολύ κάτω από το μισό.

Για πρώτη φορά στη Γερμανία, είναι πιθανόν ότι κανένα κόμμα δεν θα κερδίσει την υποστήριξη του ενός τέταρτου όσων ψηφίζουν. Κανένα κόμμα, δηλαδή, δεν είναι πραγματικά δημοφιλές.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν το SPD περίπου στο 24%, το CDU/CSU στο 20%, τους Πράσινους στο 15% και το φιλελεύθερο FDP στο 11%. Το ακροδεξιό AfD βρίσκεται στο 11% και η Αριστερά, το Die Linke, στο 7%.

Εάν τα αποτελέσματα των εκλογών αντιστοιχούν στις δημοσκοπήσεις, θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία κόμματα για να σχηματίσουν μια πλειοψηφία ικανή να κυβερνήσει την πρώτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης.

Οι πιθανές συμμαχίες

Οπως υπολογίζουν οι Financial Times, παρόλο που ένας ανανεωμένος «Μεγάλος Συνασπισμός» των SPD και CDU-CSU παραμένει μια πιθανότητα, κοιτώντας τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων το πιθανότερο σενάριο είναι η Γερμανία να οδηγηθεί προς την πρώτη της «τρικομματική» ομοσπονδιακή συγκυβέρνηση.

Οι συνασπισμοί περιγράφονται συχνά με βάση τα παραδοσιακά χρώματα των κομμάτων που συμμετέχουν.

Οι πιθανοί συνδυασμοί περιλαμβάνουν:

«Φανάρι κυκλοφορίας»: Η πιο πιθανή επιλογή για μια κυβέρνηση χωρίς υπουργούς CDU/CSU θα ήταν ένα κόκκινο-πορτοκαλί-πράσινο σύμφωνο μεταξύ SPD, Πράσινων και FDP. Αλλά ο Λίντνερ έχει θέσει αυστηρούς όρους για την ένταξη του FDP σε έναν τέτοιο συνασπισμό.

«Κόκκινο-Κόκκινο-Πράσινο»: Στην τελευταία ομιλία της στην Bundestag, η Μέρκελ παρακάλεσε τους ψηφοφόρους να μην επιτρέψουν τη δημιουργία «αριστερής κυβέρνησης» των Πρασίνων, του SPD και του Die Linke (Αριστερά). Ο Σολτς δεν απέκλεισε ρητά τη συνεργασία με την Αριστερά, αλλά είπε ότι θα σχηματίσει συνασπισμό μόνο με κόμματα δεσμευμένα στο ΝΑΤΟ.

«Τζαμάικα»: Εάν καταφέρει να ξεπεράσει το προβάδισμα του SPD τις τελευταίες δύο εβδομάδες ή εάν οι συνομιλίες για τη δημιουργία ενός συνασπισμού υπό την ηγεσία του SPD αποτύχουν, μια συγκυβέρνηση υπό την ηγεσία του CDU/CSU θα μπορούσε ακόμη να αναδυθεί με την υποστήριξη των Πρασίνων και του FDP. Οι συνομιλίες για τον σχηματισμό μιας μαύρης-πράσινης-κίτρινης κυβέρνησης αυτού του τύπου διακόπηκαν μετά τις εκλογές του 2017.

«Γερμανία»: Μια μαύρη, κόκκινη και κίτρινη συγκυβέρνηση θα έβλεπε το FDP να προσχωρεί στην κυβέρνηση CDU/CSU και SPD.

Τα σενάρια και οι χρωματισμοί ποικίλουν, αλλά τα απόνερα της πολιτικής κρίσης καλά κρατούν στη γερμανική σκηνή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v