Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φόρος 25% στα κέρδη ενεργειακών εταιρειών από τη Βρετανία

Η κυβέρνηση μεταξύ άλλων θα στείλει εφάπαξ πληρωμή 650 λιρών σε περίπου 8 εκατ. νοικοκυριά που έχουν το χαμηλότερο εισόδημα στη χώρα.

Φόρος 25% στα κέρδη ενεργειακών εταιρειών από τη Βρετανία

Eιδικό φόρο στις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να μετριάσει την επιδεινούμενη κρίση κόστους ζωής της χώρας.

Οπως μεταδίδει το CNBC, τα μέτρα έρχονται μια μέρα αφότου δημοσιοποιήθηκε μια βαθιά ντροπιαστική έρευνα για τα lockdown πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ και εν μέσω συνεχιζόμενης πίεσης στην κυβερνώσα συντηρητική κυβέρνηση να κάνει περισσότερα, καθώς ο εκτοξευόμενος πληθωρισμός ανεβάζει τις τιμές όλων, από τα τρόφιμα μέχρι τα καύσιμα.

«Ο τομέας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου πραγματοποιεί έκτακτα κέρδη όχι ως αποτέλεσμα πρόσφατων αλλαγών στην ανάληψη ρίσκου, στην καινοτομία ή στην αποτελεσματικότητα, αλλά ως αποτέλεσμα της αύξησης των παγκόσμιων τιμών των εμπορευμάτων που οδηγούνται εν μέρει από τον πόλεμο της Ρωσίας», είπε ο Sunak στη Βουλή των Κοινοτήτων την Πέμπτη.

«Και για αυτόν τον λόγο, συμφωνώ με το επιχείρημα να φορολογηθούν δίκαια αυτά τα κέρδη», πρόσθεσε.

Ο Sunak είπε ότι η κυβέρνηση επιβάλλει μια «προσωρινή στοχευμένη εισφορά ενεργειακών κερδών», με στόχο τη συγκέντρωση περίπου 5 δισεκατομμυρίων λιρών για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο κόστος ζωή. Η νέα εισφορά θα επιβαρύνει τα κέρδη των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ποσοστό 25%, προτού καταργηθεί σταδιακά, όταν οι τιμές των εμπορευμάτων επανέλθουν σε πιο φυσιολογικά επίπεδα.

Ο Sunak επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα στείλει εφάπαξ πληρωμή 650 λιρών σε περίπου 8 εκατομμύρια νοικοκυριά που βρίσκονται στο χαμηλότερο εισόδημα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αξίας άνω των 5 δισεκατομμυρίων λιρών συνολικά, καθώς και πρόσθετες πληρωμές σε συνταξιούχους και άτομα που λαμβάνουν επιδόματα αναπηρίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v