Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατάρ: Exxon-Total τα φαβορί για τιτάνιο έργο φυσικού αερίου

Shell, Conoco Phillips και Eni επίσης διεκδικούν μερίδια από το ενεργειακό φιλέτο. Στα σκαριά μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις υγροποίησης παγκοσμίως, που αναμένεται να εκτινάξει την παραγωγή του κράτους του Περσικού σε 130 εκατ. τόνους το 2027.

Κατάρ: Exxon-Total τα φαβορί για τιτάνιο έργο φυσικού αερίου

Η Exxon Mobil και η Total Energies συγκαταλέγονται μεταξύ των ενεργειακών εταιρειών που είναι έτοιμες να κερδίσουν μερίδια σε ένα έργο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση των εξαγωγών φυσικού αερίου του Κατάρ, ανέφεραν στο Bloomberg πηγές με γνώση του θέματος.

Η κρατική παραγωγός Qatar Energy πιθανώς θα ανακοινώσει τη σχετική απόφασή της το Σαββατοκύριακο. Αρκετές άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Shell, έχουν προσφερθεί να συμμετάσχουν στο επενδυτικό σχήμα.

Το έργο στο Κατάρ, ένα από τα μεγαλύτερα όλων των εποχών στη βιομηχανία φυσικού αερίου, έρχεται σε μια συγκυρία που η Ευρώπη σπεύδει να απογαλακτιστεί από τις ρωσικές προμήθειες στον απόηχο της επίθεσης στην Ουκρανία. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και άλλοι αξιωματούχοι επισκέφθηκαν το Κατάρ τους τελευταίους μήνες, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν δεσμεύσεις για επιπλέον φυσικό αέριο.

Οι επενδύσεις θα βοηθήσουν το κράτος του Περσικού Κόλπου να χρηματοδοτήσει ένα σχέδιο τουλάχιστον 30 δισ. δολαρίων για την αύξηση της ετήσιας παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου σε σχεδόν 130 εκατ. τόνους έως το 2027. Το Κατάρ αρχικά θα ανακοινώσει εταίρους για την πρώτη φάση, είπαν οι πηγές, στο πλαίσιο της οποίας η Qatar Energy θα κατασκευάσει τέσσερις μονάδες υγροποίησης, με χωρητικότητα 8 εκατ. τόνων ετησίως η καθεμιά. Οι πρώτες ροές αερίου δεν αναμένονται πριν από το 2026, σύμφωνα με τον εμίρη του Κατάρ.

Οι διεθνείς πετρελαϊκοί κολοσσοί κατέχουν μερίδια στις περισσότερες κοινοπραξίες LNG του Κατάρ

Ο Σαάντ αλ-Κααμπί, υπουργός Ενέργειας του Κατάρ και διευθύνων σύμβουλος της Qatar Energy, είχε δηλώσει πέρυσι ότι συζητήσεις για πώληση μετοχικών μεριδίων ήταν σε εξέλιξη με τη Chevron και την Conoco Phillips, καθώς και με τις Exxon, Total και Shell. Η ιταλική Eni δήλωσε επίσης ότι επιθυμεί να λάβει μέρος. Τον Ιούνιο του 2021, ο ίδιος είπε ότι οι προσφορές ήταν «διπλάσιες απ' ό,τι ζητήσαμε».

Η Exxon, η Total, η Shell και η Conoco είναι μεταξύ των εταιρειών που έχουν μερίδια στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις παραγωγής του Κατάρ.

Το Κατάρ, το οποίο ανταγωνίζεται με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία για τη θέση του μεγαλύτερου εξαγωγέα LNG στον κόσμο, έχει καθυστερήσει την απόφασή του για τουλάχιστον δύο χρόνια. Είπε ότι είχε αρκετά χρήματα για να ολοκληρώσει το έργο μόνη του, και θα επέλεγε εταίρους μετοχικού κεφαλαίου μόνο εάν είχε αξιοπρεπείς προσφορές.

Για την Total, μια συμφωνία μπορεί να κατευνάσει τις πρόσφατες ανησυχίες των επενδυτών ότι η ανάπτυξή της στο LNG έχει καθηλωθεί. Η υποχώρηση της εταιρείας από τη Ρωσία την έκανε να σταματήσει να χρηματοδοτεί το μεγάλο έργο Arctic LNG 2, ενώ ανέστειλε και την κατασκευή μιας μεγάλης υποδομής φυσικού αερίου στη Μοζαμβίκη, λόγω εξέγερσης που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες εβδομάδες ο γαλλικός όμιλος ανακοίνωσε την αποχώρησή του και από τα ελληνικά τεμάχια «Δυτική Κρήτη» και «Νοτιοδυτική Κρήτη», μετά τις έρευνες που διενήργησε. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα χνάρια της Total στη χώρα μας θα βαδίσει και ο τρίτος εταίρος Exxon Mobil.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v