Γιατί στην Ιταλία δεν γίνονται ποτέ εκλογές το καλοκαίρι

Δεν είναι από τις πολιτικά πιο σταθερές χώρες του κόσμου, ωστόσο ποτέ δεν ψηφίζει καλοκαίρι. Και ο λόγος δεν είναι η παραλυτική ζέστη του νότου. Τα σενάρια της πολιτικής κρίσης και γιατί ο Ντράγκι παραιτείται αλλά... παραμένει πρωθυπουργός.

Γιατί στην Ιταλία δεν γίνονται ποτέ εκλογές το καλοκαίρι

Η Ιταλία άλλαξε 67 κυβερνήσεις από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν είναι χώρα που διακρίνεται για την πολιτική της σταθερότητα, ωστόσο ποτέ δεν διεξήγαγε εκλογές καλοκαίρι. Και υπάρχει πολύ συγκεκριμένος λόγος γι' αυτό.

Έτσι, παρά την παραίτηση του Μάριο Ντράγκι από την πρωθυπουργία πριν από λίγο, είναι εξαιρετικά απίθανο να διεξαχθούν εκλογές πριν από το φθινόπωρο, γράφει το Bloomberg.

Και ο λόγος δεν είναι η παραλυτική ζέστη στον νότο της χώρας, αλλά τα βήματα που προβλέπει το ιταλικό σύνταγμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης και η ανάγκη να έχει καταρτιστεί ο νέος ετήσιος προϋπολογισμός στα μέσα του φθινοπώρου. Αυτό σημαίνει ότι, εάν οι εκλογές γίνονταν το καλοκαίρι, δεν θα υπήρχε αρκετός χρόνος για να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση, να καταρτίσει και να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs μιλούν για χαμηλό κίνδυνο πρόωρων εκλογών, αναμένοντας μάλιστα η σημερινή κυβέρνηση να συνεχίσει μέχρι την άνοιξη. Ωστόσο η παραίτηση του τεχνοκράτη πρωθυπουργού ήρθε. 

Τώρα, το πρώτο επίσημο βήμα για να προκηρυχθούν νέες εκλογές είναι να διαλύσει το κοινοβούλιο ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα. Κι αφού γίνει αυτό, πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 45 μέρες για να κληθούν οι Ιταλοί στις κάλπες.

Όμως, οι ιταλικοί πολιτικοί μηχανισμοί είναι ιδιαίτερα πολύπλοκοι και επιρρεπείς σε μεγάλες καθυστερήσεις. Ακόμη κι αν ο Ματαρέλα στείλει... διακοπές τούς βουλευτές αυτή την εβδομάδα, οι κάλπες δεν αναμένεται να στηθούν πριν από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, αυτό θα ήταν μόνο η αρχή μιας μακράς διαδικασίας για τη δημιουργία νέας κυβέρνησης. Μετά τις εκλογές θα αρχίσουν νέες διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων, που συχνά είναι χρονοβόρες, και μετά θα αρχίσουν οι διεργασίες για την κατάρτιση και ψήφιση του νέου προϋπολογισμού. Δύσκολα βγαίνουν τα νούμερα.

Σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, ο Ντράγκι πιθανότατα θα παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός με περιορισμένες εξουσίες. Έτσι όμως θα είναι δύσκολο να συνταχθεί ο προϋπολογισμός του 2023, που βάσει νόμου πρέπει να παρουσιαστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως τα μέσα Οκτωβρίου.

«Οι πρόωρες εκλογές είναι απίθανες», δήλωσε ο Στέφανο Σεκάντι, καθηγητής συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο La Sapienza και βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος υπό τον Ενρίκο Λέτα. «Ο Ντράγκι πιθανώς θα παραμείνει έως ότου καταρτιστεί ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v