Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωπαϊκό «ναι» στα νέα εμβόλια για την υποπαραλλαγή BA.1

Εγκρίθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων τα νέα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna, ενόψει ενισχυμένου κινδύνου λοιμώξεων τον χειμώνα. Ποιοι δεν μπορούν να τα κάνουν. Τι περιμένουμε για τις κυρίαρχες υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5.

Ευρωπαϊκό «ναι» στα νέα εμβόλια για την υποπαραλλαγή BA.1

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε τα πρώτα εμβόλια των φαρμακοβιομηχανιών Pfizer/BioNTech και Moderna που είναι προσαρμοσμένα στην παραλλαγή Όμικρον της Covid-19, προκειμένου ν' αρχίσει μια εκστρατεία αναμνηστικών δόσεων φέτος τον χειμώνα με στόχο να αποκρουστεί ένα ενδεχόμενο νέο κύμα.

Τα εμβόλια «στοχεύουν την υποπαραλλαγή BA.1 της 'Ομικρον συν το αρχικό στέλεχος» του κορωνοϊού, δήλωσε ο ΕΜΑ με έδρα το Άμστερνταμ.

Τα νέα εμβόλια προορίζονται για να χορηγηθούν σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω, που έχουν εμβολιαστεί ήδη τουλάχιστον μια φορά κατά της Covid-19, ανακοίνωσε ο Οργανισμός. Πρόκειται για προσαρμοσμένες εκδόσεις των αρχικών εμβολίων Comirnaty των Pfizer/BioNTech και Spikevax της Moderna.

Δεν στοχεύουν ωστόσο τις μολυσματικές υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 της παραλλαγής 'Ομικρον, που εμφανίστηκαν τους τελευταίους μήνες ως κυρίαρχα στελέχη παγκοσμίως.

Ο οργανισμός αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να εκδώσει επίσης γνωμοδοτήσεις για άλλα δύο δισθενή εμβόλια από την Pfizer-BioNTech και τη Moderna, που στοχεύουν τις κυρίαρχες υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5, δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου.

 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε νωρίτερα ότι υποστηρίζει τα δύο χωριστά επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Covid-19 για να χορηγηθούν ως αναμνηστικές δόσεις με στόχο την παραλλαγή Όμικρον, καθώς η γηραιά ήπειρος ετοιμάζεται να αρχίσει τον εμβολιασμό για να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις τον χειμώνα. Οι νέες αποκαλούμενες δισθενείς δόσεις δρουν κατά της υποπαραλλαγής BA.1 της Όμικρον και του αρχικού ιού, που ανιχνεύθηκε πρώτη φορά στην Κίνα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, Bloomberg

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v