Ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ καθησυχάζει το Σίτι: Θα πετύχουμε

Πεπεισμένος ότι η οικονομική πολιτική της νέας βρετανικής κυβέρνησης θα πιάσει τόπο δήλωσε ο Κουάσι Κουαρτένγκ, μιλώντας σε επικεφαλής κορυφαίων επιχειρήσεων, μετά το σοκ που ακολούθησε τις εξαγγελίες του. Έρχεται σχέδιο για μείωση του χρέους.

Ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ καθησυχάζει το Σίτι: Θα πετύχουμε

«Πεπεισμένος» ότι η οικονομική του στρατηγική θα λειτουργήσει δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας Κουάσι Κουαρτένγκ, μιλώντας σε κορυφαίους τραπεζίτες, ασφαλιστές και διαχειριστές κεφαλαίων και περιουσιακών στοιχείων, στην προσπάθειά του να καθησυχάσει το Σίτι του Λονδίνου μετά από μέρες αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Όπως είπε, σύμφωνα με τους Financial Times, συναντά σε καθημερινή βάση τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Andrew Bailey, με σκοπό να σταθεροποιηθούν οι αγορές. «Συνεργαζόμαστε στενά», είπε.

Ο Κουαρτένγκ δήλωσε ότι παραμένει προσηλωμένος στον στόχο να τεθεί υπό έλεγχο το χρέος, ενώ επέμεινε ότι οι φορολογικές περικοπές ύψους 45 δισ. λιρών -που θα χρηματοδοτηθούν με δανεισμό- θα τονώσουν μεσοπρόθεσμα την ανάπτυξη.

Στη συνάντηση, που επισήμως είχε προγραμματιστεί για να συζητηθούν μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη λειτουργία του Σίτι, κυριάρχησε προφανώς το θέμα της αναταραχής στην αγορά μετά την ανακοίνωση των δημοσιονομικών μέτρων της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα. Συμμετείχαν επικεφαλής εταιρειών όπως οι Aviva, Legal & General, Royal London, BlackRock, Fidelity και JP Morgan.

«Πιστεύουμε στη μακροπρόθεσμη στρατηγική μας προς την οικονομική ανάπτυξη μέσω φορολογικών περικοπών και μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της προσφοράς», δήλωσε ο υπουργός. «Οι μεταρρυθμίσεις στην προσφορά είναι κρίσιμες -η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας μειώνει τις τιμές».

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, ο Κουαρτένγκ τόνισε επίσης: «Είμαστε δεσμευμένοι στη δημοσιονομική πειθαρχία και δεν θα επανεξετάσουμε την αναθεώρηση δαπανών».

Όπως είπε, στις 23 Νοεμβρίου θα ανακοινώσει «ένα αξιόπιστο σχέδιο για τη μείωση του χρέους προς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν», μαζί με τις προβλέψεις του ανεξάρτητου γραφείου για τον προϋπολογισμό.

«Απαντήσαμε βραχυπρόθεσμα με δημοσιονομικό επεκτατισμό για την ενέργεια, γιατί έπρεπε», είπε. «Με δύο εξωγενείς κραδασμούς -την Covid-19 και την Ουκρανία-, έπρεπε να επέμβουμε. Η 70ετής υψηλή φορολογική μας επιβάρυνση ήταν επίσης μη βιώσιμη.

«Είμαι πεπεισμένος ότι με το σχέδιο για την ανάπτυξη και το επερχόμενο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο - σε στενή συνεργασία με την Τράπεζα- η προσέγγισή μας θα κάνει δουλειά», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v