Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Politico: Οι Σαουδάραβες θέλουν να «αγοράσουν» Μουντιάλ, το αίτημα στον Μητσοτάκη

Ο Μπιν Σαλμάν υποσχέθηκε στον Πρωθυπουργό να πληρώσει για τις υποδομές της Ελλάδας, με αντάλλαγμα την υπογραφή της Αθήνας σε κοινή πρόταση για το Μουντιάλ 2030. Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ.

Politico: Οι Σαουδάραβες θέλουν να «αγοράσουν» Μουντιάλ, το αίτημα στον Μητσοτάκη

Η Σαουδική Αραβία προσφέρθηκε να πληρώσει για νέα αθλητικά γήπεδα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, εάν συμφωνούσαν να συνεργαστούν μαζί της σε μια κοινή προσπάθεια φιλοξενίας του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2030, όπως αποκαλύπτει το Politico.

Σε αντάλλαγμα, οι Σαουδάραβες θα έπαιρναν το 75% όλων των αγώνων, σύμφωνα με την προτεινόμενη συμφωνία.

Η προσφορά -πιθανότατα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ σε κόστος κατασκευής- συζητήθηκε σε μια ιδιωτική συνομιλία μεταξύ του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, de facto κυβερνήτη της Σαουδικής Αραβίας, και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το καλοκαίρι του 2022, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο που γνωρίζει το θέμα.

Ένας δεύτερος ανώτερος αξιωματούχος με γνώση των ιδιωτικών συζητήσεων σχετικά με την προσφορά είπε στο Politico ότι η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να «αναλάβει πλήρως το κόστος» της φιλοξενίας για την Ελλάδα και την Αίγυπτο, αλλά το 75% του τεράστιου τουρνουά των 48 ομάδων θα πρέπει να διεξαχθεί στον Κόλπο. 

Δεν είναι σαφές εάν η προσφορά έγινε δεκτή. Αλλά οι τρεις χώρες εργάζονται τώρα σε μια κοινή πρόταση για τη διοργάνωση του τουρνουά του 2030.

Η πρόταση του Ριάντ στην Ελλάδα, που αναφέρεται από το Politico για πρώτη φορά, θα πυροδοτήσει την κριτική ότι η Σαουδική Αραβία προσπαθεί ουσιαστικά να χρησιμοποιήσει τον αστρονομικό της πλούτο για να αγοράσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, δημιουργώντας έναν διηπειρωτικό συνασπισμό για να εκμεταλλευτεί έξυπνα το σύστημα ψηφοφορίας.

Σε μια προσπάθεια να πείσει τα μέλη του παγκόσμιου οργανισμού ποδοσφαίρου, της FIFA, για την πρόταση υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, το προτεινόμενο τουρνουά θα είχε αγώνες σε τρεις ηπείρους, παρέχοντας γεωγραφική ισορροπία. Μια πρόταση για Παγκόσμιο Κύπελλο μόνο στη Μέση Ανατολή θα ήταν απίθανο να πετύχει μόλις οκτώ χρόνια αφότου το Κατάρ φιλοξένησε το Μουντιάλ το 2022.

Οι κύριοι αντίπαλοι των Σαουδαράβων είναι μια κοινή πρόταση της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ουκρανίας από την Ευρώπη και μια της Νότιας Αμερικής από την Αργεντινή, την Ουρουγουάη, την Παραγουάη και τη Χιλή.

Η απόφαση για το ποιος θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 έρχεται σε μια δημόσια ψηφοφορία ολόκληρης της FIFA, που αποτελείται από περισσότερα από 200 μέλη από όλο τον κόσμο. Εάν οι αφρικανικές χώρες, λόγω της παρουσίας της Αιγύπτου και των επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας στην Αφρική, συσπειρωθούν και οι ασιατικές χώρες κάνουν το ίδιο, και η Ελλάδα αποσπάσει ορισμένες ευρωπαϊκές ψήφους, η πρόταση υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας θα έχει μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει.

Το Politico προσέγγισε και τις τρεις κυβερνήσεις για σχόλια. Η ελληνική και η σαουδαραβική κυβέρνηση αρνήθηκαν να σχολιάσουν και η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν απάντησε στα αιτήματα του Politico. Η FIFA αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει.

Oπως σημειώνει το Politico, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισκεφθεί το Ριάντ πολλές φορές, η Ελλάδα έχει παραδώσει στρατιωτικό εξοπλισμό και στρατιώτες στη Σαουδική Αραβία και τον περασμένο Ιούλιο, η Αθήνα έγινε η πρώτη πρωτεύουσα της ΕΕ την οποία επισκέφθηκε ο Μπιν Σαλμάν μετά την υπόθεση δολοφονίας του δημοσιογράφου της Washington Post Τζαμάλ Κασόγκι.

Ο Μπιν Σαλμάν, τον οποίο βλέπει και πάλι θετικά η Δύση χάρη στην ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπέγραψε μια σειρά διμερών συμφωνιών στην Αθήνα το περασμένο καλοκαίρι, ενώ δεσμεύτηκε να κάνει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο για τη διανομή «πράσινου υδρογόνου». 

Η Σαουδική Αραβία έχει παραδοσιακά στενούς διπλωματικούς δεσμούς με την Αίγυπτο. Ο Μπιν Σαλμάν συνάντησε τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι στο Κάιρο τον περασμένο Ιούνιο, όπου υπέγραψε επενδυτικές συμφωνίες αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ και συζήτησε «διμερή, περιφερειακή συνεργασία».

Η απόφαση για τη φιλοξενία του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2030 θα ληφθεί το 2024, με τη διαδικασία υποβολής προσφορών να ανοίγει επίσημα αργότερα φέτος. 

Αυγενάκης: Γεμάτο ανακρίβειες το δημοσίευμα

«Το δημοσίευμα του Politico, περί "εξαγοράς" της Ελλάδας από τη Σαουδική Αραβία για το Μουντιάλ 2030, είναι γεμάτο ανακρίβειες. Μεταξύ των δύο χωρών και της Αιγύπτου διεξάγονται μεν επαφές, αλλά ακόμη βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο διερεύνησης δυνατοτήτων για κατάθεση υποψηφιότητας», σημειώνει σε ανάρτησή του ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

ΣΥΡΙΖΑ: Εν κρυπτώ επαφές Μητσοτάκη με μπιν Σαλμάν στη σκιά του Qatargate

«Το σημερινό άρθρο του Politico γεννά σοβαρά ερωτήματα για τις προσωπικές επαφές του κ Μητσοτάκη με τον Διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για την κοινή διεκδίκηση φιλοξενίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2030», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως αναφέρει, «μετά το σκάνδαλο Qatargate είναι απορίας άξιο να μάθουμε αν όσα αναγράφονται στο ρεπορτάζ είναι αληθή.

Αν όντως ο κος Μητσοτάκης αποφάσισε εν κρυπτώ να αποδεχθεί τους όρους της Σαουδικής Αραβίας για μια συνδιοργάνωση όπου τα τρία τέταρτα των αγώνων θα γίνουν στη Σαουδική Αραβία και το ένα τέταρτο θα μοιράσουν δυο χώρες, η Ελλάδα και η Αίγυπτος.

Να μάθουμε για ποιο λόγο η Ελλάδα χαρίζει το ισχυρό brand name μιας χώρας ευρωπαϊκής που είναι συνώνυμο της ελευθερίας και της δημοκρατίας σε αυτήν την πρόταση με τη Σαουδική Αραβία.

Υπενθυμίζουμε ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προωθήσει- και με την υπογραφή κοινής διακήρυξης- τη διεκδίκηση φιλοξενίας του Παγκοσμίου Κυπέλου από κοινού με χώρες των Βαλκανίων με σκοπό, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση της ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή και την ανάδειξη της μεγάλης και διαχρονικής σημασίας της για τον παγκόσμιο αθλητισμό.

Σήμερα ποια ακριβώς σκοπιμότητα ποιες αξίες και ποιο στόχο εξυπηρετεί η υποψηφιότητα συνδιοργάνωσης παγκόσμιου κυπέλου με τη Σαουδική Αραβία;»

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v