Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύνοδος Κορυφής: Κόντρες και παρασκήνιο για την Ουκρανία

Ναι στην οικονομική ενίσχυση και σε στρατιωτικά άρματα, όχι στην ένταξη-εξπρές, η γραμμή των ηγετών. Ποιες χώρες κάνουν ένα βήμα πίσω. Ο γρίφος των μαχητικών αεροσκαφών και το σχέδιο εκεχειρίας που μελετάται από ανεξάρτητους αξιωματούχους. Ολο το παρασκήνιο.

Σύνοδος Κορυφής: Κόντρες και παρασκήνιο για την Ουκρανία

Βρυξέλλες, ανταπόκριση

«Κρυφτούλι» με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έπαιξε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι, καθώς πίεσε για ξεκάθαρη δέσμευση των ηγετών της ΕΕ σε fast track ένταξη της Ουκρανίας στη Ένωση, για να παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινάει σήμερα.

Οι τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, όμως, αναφέρουν ότι οι ηγέτες δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν αυτό το βήμα, ωστόσο η παρουσία του επιβεβαιώθηκε νωρίτερα σήμερα από τη Γαλλική Προεδρία, μετά και τη συνάντησή του με Μακρόν-Σολτς στο Παρίσι. 

Δεν ήταν μόνο το θέμα της ασφάλειας, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές. Είναι οι αυξανόμενες απαιτήσεις του κ. Ζελένσκι. Εκτός από γρήγορη ένταξη, επιδιώκει να εξασφαλίσει δυτικά μαχητικά αεροσκάφη για να ενισχύσει τη μαχητική ικανότητα της χώρας (σ.σ. ήδη χθες η Βρετανία δεσμεύτηκε να αρχίσει να εκπαιδεύει πιλότους). Πολλά κράτη, όμως, είναι πολύ επιφυλακτικά έως αντίθετα με αυτή την εξέλιξη, γιατί θεωρούν ότι ένα τέτοιο βήμα θα έφερνε πιο κοντά τη γενίκευση του πολέμου.

Παράλληλα, καλά πληροφορημένες πηγές επιμένουν ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες, συγκεκριμένη ομάδα από πολιτικούς, πρώην πολιτικούς και αξιωματούχους, καταρτίζει ένα σχέδιο εκεχειρίας που θα μπορεί να επιτρέψει ώστε όλες οι πλευρές να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το προσχέδιο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, χωρίζει την Ουκρανία σε τρία μέρη: την κεντρική λωρίδα που θα διοικείται από αυτόνομη κυβέρνηση, τη δυτική και την ανατολική που θα λειτουργούν ως καντόνια.

Ο κ. Ζελένσκι έχει απορρίψει κατηγορηματικά το σχέδιο και ίσως ένας από τους λόγους που επιμένει για επίσημη δέσμευση της ΕΕ για fast track ένταξη της Ουκρανίας είναι για να αποφύγει αυτά τα σχέδια.

Όπως διαφαίνεται, όμως, κανείς, ακόμα και το στρατιωτικό κατεστημένο των ΗΠΑ, δεν πιστεύει ότι η Ουκρανία μπορεί να επιστρέψει στην προπολεμική της οντότητα.

Η ουκρανική κυβέρνηση παίζει το δικό της επικοινωνιακό παιχνίδι. Ο πρωθυπουργός της Ντ. Σμίχαλ δήλωσε στο Politico ότι ελπίζει η χώρα του να γίνει μέλος εντός δύο ετών. Αντίθετα, η ηγεσία της ΕΕ που παραβρέθηκε στο Κίεβο προχθές προσφέρει μόνο αόριστες διαβεβαιώσεις σχετικά με την προώθηση της διαδικασίας, μόλις εκπληρωθούν όλα τα ορόσημα της ΕΕ.

Στα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας, η ΕΕ επιμένει να μη χρησιμοποιεί τη λέξη «εισβολή», ενώ το προσχέδιο των συμπερασμάτων κατάντησε… ευχολόγιο μετά την παρέμβαση πολλών χωρών της ΕΕ, που θεωρούν ότι η Ευρώπη έδωσε υπερβολικές δεσμεύσεις και αδικαιολόγητη αισιοδοξία στην Ουκρανία.

Οι ηγέτες της ΕΕ τον περασμένο Ιούνιο παραχώρησαν στην Ουκρανία επίσημο καθεστώς υποψήφιας χώρας σε χρόνο-ρεκόρ, τώρα όμως οι χώρες της ΕΕ έχουν διχαστεί σχετικά με το πόσο γρήγορα θα πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες.

Αξιωματούχοι της ΕΕ ανέφεραν σε δημοσιογράφους σε άτυπη ενημέρωση ότι «υπήρχαν σαφείς εντάσεις μεταξύ της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής, από τη μία πλευρά, και άλλων χωρών της ΕΕ, σχετικά με τη “γλώσσα” για την ένταξή της στην ΕΕ».

Αν και δεν αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στις ενταξιακές συνομιλίες στην ΕΕ, υπάρχει ισχυρή βούληση στις Βρυξέλλες να επιδείξουν αλληλεγγύη με την Ουκρανία σε άλλα ζητήματα και δη σε κονδύλια και στρατιωτικό εξοπλισμό.

Το ζήτημα που θα μπει στο τραπέζι πίσω από τις κλειστές πόρτες είναι εάν η ΕΕ είναι έτοιμη να κάνει το επόμενο βήμα και να στείλει δυτικού τύπου μαχητικά αεροσκάφη. Ήδη η Πολωνία δηλώνει έτοιμη να το κάνει, εάν το ΝΑΤΟ δώσει το πράσινο φως.

Η οικονομία στο προσκήνιο

Στην ατζέντα της διήμερης Συνόδου υπάρχει και επισκόπηση της πορείας της ευρωπαϊκής οικονομίας καθώς και οι προβλέψεις για το 2023.

Η ημερομηνία συζήτησης είναι κρίσιμη καθώς γίνεται λίγες μόνο μέρες πριν το Eurogroup της Δευτέρας, όπου θα ανοίξει και επισήμως η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Το θέμα αυτό, όπως έχουμε γράψει, ήδη δημιουργεί τριγμούς και χωρίζει πάλι την Ευρώπη σε Βορρά και Νότο. Η Ελλάδα παίζει πρωταρχικό ρόλο καθώς τα βέλη των βορείων, και δη της Γερμανίας, επικεντρώνονται στην ανάγκη η δημοσιονομική σύσφιξη της χώρας μας να ξεκινήσει από φέτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v