Γαλλία: Ξεκίνησαν οι καταγγελίες κατά του ChatGPT

«Ηθική νοημοσύνη κατά τεχνητής νοημοσύνης και όχι κατά τεχνολογίας», ξεκαθαρίζουν οι καταγγέλλοντες. Το εργαλείο που ήδη απαγορεύτηκε στην Ιταλία διχάζει. Τι του προσάπτει η αρχή για τις ψηφιακές ελευθερίες, στο στόχαστρο η αμερικανική OpenAI.

Γαλλία: Ξεκίνησαν οι καταγγελίες κατά του ChatGPT

Τουλάχιστον δύο καταγγελίες για χρήση προσωπικών δεδομένων έχουν υποβληθεί στη Γαλλία κατά του ρομπότ συνομιλίας ChatGPT, το οποίο έχει ήδη στοχοποιηθεί σε πολλές χώρες, μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP). Οι δύο καταγγελίες, που αποκάλυψε ο ιστότοπος L'Informé, υποβλήθηκαν την Τρίτη στη γαλλική επιτροπή για την πληροφορική και τις ελευθερίες (CNIL), που επιτηρεί την ψηφιακή χρήση των προσωπικών δεδομένων στη χώρα.

Η πρώτη προέρχεται από τη δικηγόρο Ζοέ Βιλέν, πρόεδρο της ένωσης για την ευαισθητοποίηση σε θέματα ψηφιακής τεχνολογίας Janus International. «Δεν είμαστε κατά της τεχνολογίας, αλλά θέλουμε ηθική τεχνολογία», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Στην καταγγελία της, γράφει η Le Monde, εξηγεί ότι δημιούργησε έναν λογαριασμό στον ιστότοπο της καλιφορνέζικης εταιρείας OpenAI, που βρίσκεται πίσω από το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να χρησιμοποιήσει το ChatGPT, και παρατήρησε την απουσία «γενικών όρων χρήσης» για αποδοχή και «οποιασδήποτε πολιτικής απορρήτου».

Μετά από ανεπιτυχή προσπάθεια να απευθυνθεί στην εταιρεία για το ζήτημα, η Βιλέν ζητά από την επιτροπή CNIL να τη βοηθήσει να ασκήσει το δικαίωμα της πρόσβασής της στα προσωπικά  στοιχεία της που συλλέγει η OpenAI.

Δεύτερη καταγγελία υποβλήθηκε από τον προγραμματιστή Νταβίντ Λιμπό, ο οποίος έχει επενδύσει στην προστασία των προσωπικών δεδομένων. Όπως εξηγεί στην καταγγελία του, εντόπισε προσωπικές πληροφορίες του υποβάλλοντας ερωτήσεις στο προφίλ του στο ChatGPT. «Όταν ζήτησα περισσότερες πληροφορίες, ο αλγόριθμος άρχισε να κατασκευάζει και να μου φορτώνει τη δημιουργία ιστοσελίδων ή την οργάνωση διαδικτυακών διαδηλώσεων, εντελώς ψευδώς».

Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη, τεχνολογία που χρησιμοποιείται από το ChatGPT για τη δημιουργία απαντήσεων βάσει γιγαντιαίων σωμάτων κειμένου που προέρχονται από το Διαδίκτυο, τείνει να επινοεί ορισμένα γεγονότα, σύμφωνα και με τους ίδιους τους σχεδιαστές της. Όπως τονίζει ο Λιμπό, αυτό αντιβαίνει στο άρθρο 5 του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τα Προσωπικά Δεδομένα (GDPR), σύμφωνα με το οποίο οι προσωπικές πληροφορίες πρέπει να είναι ακριβείς και οποιαδήποτε επεξεργασία δεδομένων πρέπει να είναι δίκαιη.

Την περασμένη Παρασκευή, η Ιταλία έγινε η πρώτη χώρα που απαγόρευσε προσωρινά το ChatGPT, λόγω φόβων για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων, της απουσίας ειδοποιήσεων προς τους χρήστες και της έλλειψης φίλτρων για σχετικές επαληθεύσεις.

Άλλες ευρωπαϊκές αρχές, όπως της Γαλλίας, της Ιρλανδίας και της Γερμανίας, προσέγγισαν έκτοτε την Ιταλία προκειμένου να καθοριστεί κοινή θέση σχετικά με το ChatGPT. Την Τρίτη, το Γραφείο του Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων του Καναδά ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για την τεχνολογία OpenAI.

Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη δέχεται επίσης καταγγελίες από καλλιτέχνες που ζητούν να μπορούν οι ίδιοι να αποδεχτούν ή να αρνηθούν τη χρήση των έργων τους για εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v