Μπάιντεν: Ερχεται διάταγμα-ψαλίδι στις αμερικανικές επενδύσεις στην Κίνα

Θα υπογραφεί πριν από τη σύνοδο κορυφής της G7 τον Μάιο και θα περιλαμβάνει υψηλή τεχνολογία, όπως τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να μην αξιοποιηθεί στρατιωτικά από το Πεκίνο. «Λόγοι εθνικής ασφάλειας περιορίζουν τις ροές κεφαλαίων».

Μπάιντεν: Ερχεται διάταγμα-ψαλίδι στις αμερικανικές επενδύσεις στην Κίνα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρόκειται πολύ σύντομα να υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα για τον περιορισμό των επενδύσεων αμερικανικών επιχειρήσεων σε βασικούς τομείς της κινεζικής οικονομίας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Η αμερικανική κυβέρνηση, που συζητά το μέτρο εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, θα αναλάβει δράση πριν από τη σύνοδο κορυφής της G7 που θα ξεκινήσει στις 19 Μαΐου στην Ιαπωνία. Οι ΗΠΑ έχουν ενημερώσει τους εταίρους τους για τους περιορισμούς των επενδύσεων και ελπίζουν στη σύνοδο να πάρουν το «ok», παρόλο που οι άλλες χώρες δεν αναμένεται να ανακοινώσουν ταυτόχρονα παρόμοιους περιορισμούς, λένε οι πηγές.

Η κίνηση ανοίγει μια νέα φάση στην πολυετή οικονομική αμερικανική εκστρατεία κατά της Κίνας, που ξεκίνησε από την επιβολή δασμών σε κινεζικές εισαγωγές επί Τραμπ και πιο πρόσφατα έφτασε στο περιορισμό εξαγωγών βασικών αμερικανικών τεχνολογιών. Τώρα βρίσκονται στο στόχαστρο οι ροές κεφαλαίων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι την επιβολή περιορισμών επιτάσσουν λόγοι εθνικής ασφάλειαςόπως τόνισε και η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γλέλεν σε ομιλία της την Πέμπτη – και όχι η επιθυμία να παρεμποδιστεί η ανάπτυξη μιας αντίπαλης υπερδύναμης, όπως ισχυρίζεται το Πεκίνο. Οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές  έχουν κλιμακωθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σε μια σύγκρουση στην οποία ΗΠΑ και Κίνα βρίσκονται ουσιαστικά σε αντίθετες πλευρές, ενώ υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο που θα μπορούσε να διασπάσει την παγκόσμια οικονομία σε αντίπαλα μπλοκ.

Το εκτελεστικό διάταγμα θα καλύπτει τους τομείς ημιαγωγών, τεχνητής νοημοσύνης και κβαντικών υπολογιστών και θα περιλαμβάνει venture capital, private equity, καθώς και ορισμένες μορφές μεταφοράς τεχνολογίας και κοινοπραξίες.

Ορισμένοι τύποι επενδύσεων θα αποκλειστούν εντελώς, ενώ για άλλους θα απαιτείται ενημέρωση της κυβέρνησης. Θα προηγηθεί, βέβαια, σχετική διαβούλευση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι περιορισμοί στις επενδύσεις έχουν σκοπό να αποτρέψουν τη χρηματοδότηση τεχνογνωσίας που θα μπορούσε να προωθήσει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Κίνας.

Στην ομιλία της στην Ουάσιγκτον για τους οικονομικούς δεσμούς ΗΠΑ-Κίνας, η Γέλεν είπε ότι οι περιορισμοί στις επενδύσεις θα επηρεάσουν «συγκεκριμένες ευαίσθητες τεχνολογίες με σημαντικές επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια».

«Αυτές οι ενέργειες δεν έχουν σχεδιαστεί για να αποκτήσουμε ανταγωνιστικό οικονομικό πλεονέκτημα ή να καταπνίξουμε τον οικονομικό και τεχνολογικό εκσυγχρονισμό της Κίνας», είπε η Γέλεν.

Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ανήσυχες αναφορικά με την Κίνα και θα «συντονιστούμε πολιτικά με τους συμμάχους μας», είπε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι ένα μονομερές μέτρο δεν θα ικανοποιούσε τους στόχους εθνικής ασφάλειας, επειδή οι επενδύσεις στην Κίνα από άλλες χώρες θα μπορούσαν απλώς να αντικαταστήσουν όσες πρόκειται να εμποδίσει η αμερικανική κυβέρνηση.

Αξιωματούχοι του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών ενημέρωσαν σχετικά αυτή την εβδομάδα τους Ευρωπαίους ομολόγους τους, αλλά και επικεφαλής επιχειρήσεων, καταλήγει το Bloomberg.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v