Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Deutsche Bank-UBS: Γιατί η υποβάθμιση των ΗΠΑ δεν είναι σαν το 2011

Δεν βλέπουν μεγάλες πωλήσεις ομολόγων ή αλλαγή συμπεριφοράς στις αγορές οι δυο οίκοι. Οι διαφορές σε σχέση με την υποβάθμιση από τον S&P το 2011.

Deutsche Bank-UBS: Γιατί η υποβάθμιση των ΗΠΑ δεν είναι σαν το 2011

H γερμανική Deutsche Bank εξηγεί ότι πέρα από το αρχικό σοκ της είδησης, η υποβάθμιση των ΗΠΑ είναι απίθανο να προκαλέσει μεγάλες πωλήσεις κρατικών ομολόγων ή μια θεμελιώδη αλλαγή στη συμπεριφορά των επενδυτών.

Ένας λόγος είναι ότι οι επενδυτές έζησαν την υποβάθμιση από την S&P το 2011 και θυμούνται ότι έφυγαν αλώβητοι. Ένας άλλος μπορεί να είναι ότι οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει σε μια αυξημένη επίπεδο ελλειμματικών δαπανών. Το δημοσιονομικό έλλειμμα, αφού μειώθηκε κατά το ήμισυ από την κορύφωση της πανδημίας, έχει αυξηθεί και πάλι από τα τέλη του περασμένου έτους, και το CBO έχει προβεί σε αρκετές αναθεωρήσεις προς τα πάνω των βασικών προβλέψεων για το έλλειμμα.

H UBS, από τη δική της πλευρά, επίσης εξηγεί ότι η υποβάθμιση σε ΑΑ+ από τη Fitch θα έχει μικρότερο αντίκτυπο στην αγορά από αυτόν που παρατηρήθηκε μετά την υποβάθμιση του 2011 από τον οίκο S&P. Οι περισσότεροι επενδυτές θα εξετάσουν την αξιολόγηση και παρότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος μιας καλοκαιρινής αναταραχής λόγω της χαμηλής ρευστότητας στην αγορά, οποιαδήποτε απότομη κίνηση θα εξασθενούσε.

Σύμφωνα με τη DB, η αλλαγή της αξιολόγησης από τη Fitch συμβάλλει στην προσοχή στο θέμα, αλλά δεν αποτελεί έκτακτη είδηση, καθώς αποτελεί μια ‘αυτοπροκαλούμενη πληγή’. Σε αντίθεση με τα υψηλότερα ελλείμματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της Covid ή άλλες δημοσιονομικές επεκτατικές περιόδους, η τελευταία δημοσιονομική επιδείνωση προέρχεται κυρίως από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed ως απάντηση στον υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος ήταν αποτέλεσμα της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής που ήταν πολύ ‘χαλαρές’ για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Το τρέχον έλλειμμα είναι ανησυχητικό, διότι ο πρόσθετος δανεισμός από το Υπουργείο Οικονομικών αυξάνει το βάρος του χρέους του χωρίς να συμβάλλει στην τόνωση της οικονομίας και η τρέχουσα πορεία του χρέους δεν είναι βιώσιμη.

Το έλλειμμα των ΗΠΑ βρίσκεται σε τροχιά να φθάσει το 7% του ΑΕΠ φέτος, με το CBO να προβλέπει επί του παρόντος έλλειμμα ύψους περίπου 6% του ΑΕΠ για καθένα από τα επόμενα 3 χρόνια. Εκτός αν η οικονομία μπορούσε να αναπτυχθεί με ταχύτερο ρυθμό, ο λόγος του χρέους των ΗΠΑ προς το ΑΕΠ θα πρέπει να αυξηθεί. Ενώ μερικά χρόνια μεγάλων ελλειμμάτων δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα, η τρέχουσα δημοσιονομική πορεία και η πορεία του χρέους των ΗΠΑ αποτελεί εύλογη αιτία ανησυχίας. Ο συγχρονισμός είναι κακός, αν όχι ατυχής. Με τους traders σε διακοπές και μακριά από τα γραφεία τους, οι αγορές είναι ισχνές και επιρρεπείς σε σπασμωδικές αντιδράσεις από τις ειδήσεις.

Η ελβετική τράπεζα UBS εκτιμά ότι η διατήρηση στη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση, αφού μόνο η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση άλλαξε, σημαίνει μικρότερο αντίκτυπο στις αγορές χρήματος. Ορισμένα αμοιβαία κεφάλαια έχουν στόχους αξιολόγησης, οπότε θα πρέπει να πουλήσουν ομόλογα χαμηλότερης διαβάθμισης και να αγοράσουν ομόλογα υψηλότερης διαβάθμισης, ωστόσο ο αντίκτυπος θα είναι μικρότερος από τη σύντομη διεύρυνση του 2011 κατά 20 μ.β. για τα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας και 60 μ.β. για τα ομόλογα υψηλής απόδοσης.

Ο αντίκτυπος στην αγορά θα πρέπει να είναι μικρότερος, το σκεπτικό της υποβάθμισης όμως είναι χειρότερο. Η υποβάθμιση του 2011 προκλήθηκε κατά κύριο λόγο από τη στάση του ανώτατου ορίου χρέους. Αυτή η υποβάθμιση προκλήθηκε, τόσο από τους κινδύνους για το ανώτατο όριο του χρέους, όσο και από τα πολύ μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα πριν από την COVID ήταν 1,4 τρισ. δολάρια. Οι τρέχουσες προβλέψεις τοποθετούν το μικρότερο δημοσιονομικό έλλειμμα που θα δούμε ποτέ στο μέλλον στα 1,6 τρισ. δολάρια. Η Fitch δήλωσε ότι το μέσο χρέος προς το ΑΕΠ των κρατών ΑΑΑ είναι 39% και η διάμεσος τιμή για τα κράτη ΑΑ είναι 45%, ενώ για τις ΗΠΑ είναι στο 113%. Αυτό θα πρέπει να κάνει την αγορά πιο ευαίσθητη στην ανακοίνωση, επισημαίνει η ελβετική τράπεζα.

Ο πληθωρισμός προκαλεί μια σημαντική αύξηση στο ασφάλιστρο κινδύνου και η σύντομη σχετικά διάρκεια του χρέους των ΗΠΑ σημαίνει ότι το χρηματοδοτικό βάρος γίνεται χειρότερο από ό,τι θα ήταν πριν από το σοκ του πληθωρισμού, συμπεραίνει η UBS.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v