Ωρολογιακή βόμβα για όλο τον πλανήτη η οικονομία της Κίνας

Χτύπημα στις οικονομίες παγκοσμίως από την αδύναμη ζήτηση των Κινέζων. Πέφτουν τους τελευταίους 9 μήνες οι εισαγωγές τους. Αργά ανακάμπτει και ο τουρισμός. Φεύγουν από τις αγορές τους οι επενδυτές.

Ωρολογιακή βόμβα για όλο τον πλανήτη η οικονομία της Κίνας

Η οικονομία της Κίνας επρόκειτο να οδηγήσει το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης φέτος, επομένως η δραματική της επιβράδυνση τους τελευταίους μήνες κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε όλο τον κόσμο.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προετοιμάζονται για ένα χτύπημα στις οικονομίες τους, καθώς οι κινεζικές εισαγωγές όλων των ειδών, από δομικά υλικά έως ηλεκτρονικά, πέφτουν. Η Caterpillar λέει ότι η κινεζική ζήτηση για μηχανήματα που χρησιμοποιούνται σε εργοτάξια είναι χειρότερη από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τα οικονομικά προβλήματα «ωρολογιακή βόμβα».

Οι επενδυτές παγκοσμίως έχουν ήδη τραβήξει πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια από τα χρηματιστήρια της Κίνας, με το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων να είναι σε blue chip. Η Goldman Sachs και η Morgan Stanley μείωσαν τους στόχους τους για τις κινεζικές μετοχές, με την πρώτη να προειδοποιεί επίσης για κινδύνους διάχυσης στην υπόλοιπη περιοχή.

Εμπορική πτώση

Πολλές χώρες, ειδικά αυτές της Ασίας, θεωρούν την Κίνα ως τη μεγαλύτερη εξαγωγική τους αγορά για οτιδήποτε, από ηλεκτρονικά εξαρτήματα και τρόφιμα μέχρι μέταλλα και ενέργεια.

Η αξία των κινεζικών εισαγωγών μειώθηκε τους εννέα από τους τελευταίους 10 μήνες, καθώς η ζήτηση υποχωρεί από τα υψηλά ρεκόρ που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η αξία των αποστολών από την Αφρική, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική ήταν χαμηλότερη τον Ιούλιο από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Πίεση αποπληθωρισμού

Οι τιμές παραγωγού στην Κίνα έχουν συρρικνωθεί τους τελευταίους 10 μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι το κόστος των αγαθών που αποστέλλονται από τη χώρα μειώνεται. Αυτά είναι ευπρόσδεκτα νέα για όλο τον κόσμο, που εξακολουθεί να παλεύει με τον υψηλό πληθωρισμό.

Η τιμή των κινεζικών προϊόντων στις αμερικανικές αποβάθρες μειώνεται κάθε μήνα φέτος και αυτό είναι πιθανό να συνεχιστεί έως ότου οι εργοστασιακές τιμές στην Κίνα επιστρέψουν σε θετικό έδαφος. Οι οικονομολόγοι της Wells Fargo εκτιμούν ότι μια «σκληρή προσγείωση» στην Κίνα θα μείωνε τη βασική πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ το 2025 κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες, στο 1,4%.

Αργή ανάκαμψη του τουρισμού

Οι Κινέζοι καταναλωτές ξοδεύουν περισσότερα σε υπηρεσίες όπως ταξίδια και τουρισμός παρά σε αγαθά -αλλά δεν έχουν ακόμη τολμήσει να το κάνουν αυτό στο εξωτερικό σε μεγάλους αριθμούς.

Μέχρι πρόσφατα, η κυβέρνηση είχε απαγορεύσει τις ομαδικές εκδρομές σε πολλές χώρες και εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη πτήσεων, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ πιο ακριβό να ταξιδέψουν από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία.

Επίπτωση από το νόμισμα, χάνουν τη λάμψη τους τα ομόλογα

Τα οικονομικά προβλήματα της Κίνας έχουν ρίξει το νόμισμα πάνω από 5% έναντι του δολαρίου φέτος -το γουάν παραλίγο να ξεπεράσει το όριο των 7,3 γουάν ανά δολάριο αυτό τον μήνα. Η κεντρική τράπεζα έχει κλιμακώσει την υπεράσπιση του νομίσματος με διάφορα μέτρα.

Την ίδια ώρα, η πτώση των επιτοκίων της Κίνας φέτος έριξε την ελκυστικότητα των ομολόγων της στους ξένους επενδυτές, οι οποίοι μείωσαν την έκθεσή τους στην αγορά και αναζητούν εναλλακτικές λύσεις στην υπόλοιπη περιοχή.

Μετοχές πολυτελείας

Εταιρείες από τη Nike έως την Caterpillar ανέφεραν χτύπημα στα κέρδη τους από την επιβράδυνση της Κίνας. Ένας δείκτης MSCI που παρακολουθεί τις παγκόσμιες εταιρείες με τη μεγαλύτερη έκθεση στην Κίνα υποχώρησε 9,3% αυτό τον μήνα, πτώση σχεδόν διπλάσια από αυτή του ευρύτερου δείκτη των παγκόσμιων μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v