Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λιτότητα και στον γερμανικό αθλητισμό

Ο νέος προϋπολογισμός λιτότητας που συζητείται στο γερμανικό Κοινοβούλιο επηρεάζει και τον αθλητισμό. Δυσοίωνα τα μηνύματα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι.

Λιτότητα και στον γερμανικό αθλητισμό

Σε 4 εκατ. ευρώ ανέρχεται το πρώτο κύμα περικοπών για τον αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό στη Γερμανία. Το ποσό δεν ακούγεται τρομακτικό, αλλά έχει σημασία ότι το συγκεκριμένο κονδύλι χρηματοδοτούσε μέχρι σήμερα την επιστημονική και ερευνητική εργασία δύο ιδρυμάτων με αποφασιστική συμβολή σε διεθνείς διακρίσεις Γερμανών αθλητών, εδώ και δεκαετίες.

Πρόκειται για το Ινστιτούτο Ερευνών για την Ανάπτυξη Αθλητικού Εξοπλισμού (FES) και το Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Προπονητικής Τέχνης (IAT). Και τα δύο θεωρούνται «φυτώρια» μελλοντικών πρωταθλητών. Σήμερα βλέπουν τον κοινό προϋπολογισμό τους να περικόπτεται κατά 19%, έναν χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, τη Δευτέρα, εκπρόσωποι αθλητικών ομοσπονδιών εξέφρασαν κριτική, αλλά και απογοήτευση για τις περικοπές που δρομολογούνται. Όπως εξηγεί ο Μίχαελ Χολτς, πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Σνόουμπορντ (SVD), «πολλά αθλήματα χρειάζονται ειδικό εξοπλισμό, ο οποίος πρέπει να ανανεώνεται με βάση τις επιστημονικές προδιαγραφές.

Το ζήτημα δεν είναι μόνο η ένταση στην προπόνηση του αθλητή, αλλά και ο τεχνικός εξοπλισμός που διαθέτει. Λέω λοιπόν ξεκάθαρα ότι όποιος βάζει μαχαίρι στον προϋπολογισμό του IAT και του FES, είναι σαν να βάζει μαχαίρι σε ολόκληρο το οικοδόμημα του γερμανικού αθλητισμού».

Τεχνολογία στην υπηρεσία του αθλητισμού

Η συμβολή της σύγχρονης τεχνολογίας θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική στα χειμερινά αθλήματα. Εκτιμάται ότι από τα 27 μετάλλια που κέρδισε η γερμανική αποστολή στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2022 τα 21 οφείλονται- εν μέρει τουλάχιστον- σε τεχνικές καινοτομίες που είχαν αναπτύξει τα ινστιτούτα IAT και FES. Τωρα οι προοπτικές φαίνονται δυσοίωνες ενόψει των επόμενων χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, που διεξάγονται το 2026 στις ιταλικές Άλπεις.

Ο Φραντσέσκο Φρίντριχ, ο πρώτος Γερμανός που κατάφερε να κατακτήσει χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο τόσο στο διπλό, όσο και στο τετραπλό μπομπ και μάλιστα σε δύο διαδοχικές διοργανώσεις, δηλώνει χαρακτηριστικά: «Είμαστε τόσο καλοί, που ο ανταγωνισμός κάθε τόσο προσπαθεί να τροποποιήσει τους κανονισμούς, ώστε το έλκηθρό μας να κινείται με πιο μικρή ταχύτητα. Κάθε χρόνο πρέπει να επινοούμε κάτι, για να παρακάμπτουμε τα προβλήματα που μας προκαλούν. Με τις περικοπές, γίνονται πιο δύσκολα τα πράγματα...»

Και σε πολλά άλλα ολυμπιακά αθλήματα η τεχνολογία συμβάλλει στη βελτίωση των επιδόσεων και την ανάδειξη αθλητών, που διαθέτουν ταλέντο. Η Έμα Χίντσε, που κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στο ομαδικό σπριντ στην ποδηλασία πίστας το 2021, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, καταθέτει τη δική της εμπειρία:

«Στο δικό μας άθλημα ο τεχνικός εξοπλισμός είναι πολύ σημαντικός, ήδη από τα πρώτα εφηβικά χρόνια. Κάθε αθλητής διαθέτει ποδήλατο με τιμόνι που έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά γι αυτόν. Οι γονείς μου δεν θα είχαν την οικονομική δυνατότητα να μου αγοράσουν ένα τέτοιο ποδήλατο...»

Όταν μεταναστεύουν οι προπονητές...

Σε μία προσπάθεια να αντιστρέψουν το κλίμα οι υπεύθυνοι των αθλητικών ομοσπονδιών άρχισαν διαφημιστική καμπάνια με σύνθημα «Ο αθλητισμός είναι προστιθέμενη αξία», στην οποία εξηγούν ότι με τις περικοπές δεν κινδυνεύει μόνο η συγκομιδή μεταλλίων σε μεγάλες διοργανώσεις, αλλά διακυβεύονται όλα όσα προσφέρει ο αθλητισμός: η υγεία, η ευγενής άμιλλα, η συμπερίληψη.

Την ανησυχία της για περικοπές και στον παρα-ολυμπιακό αθλητισμό εκφράζει η Εντίνα Μίλερ, πρωταθλήτρια του κανόε, η οποία ανήκει σήμερα στην «Α' Ομάδα» στο άθλημά της, κάτι που ωστόσο συνεπάγεται ορισμένες υποχρεώσεις. «Προκειμένου να διατηρήσω το σημερινό καθεστώς, θα πρέπει να κατακτήσω μία από τις τέσσερις πρώτες θέσεις σε παγκόσμιο πρωτάθλημα», λέει η Εντίνα Μίλερ στην DW. «Από εκεί εξαρτάται και η επιχορήγηση και θεωρώ ότι όλα αυτά δεν συνάδουν με τις περικοπές που δρομολογούνται».

Πολλοί φοβούνται μάλιστα ότι θα ακολουθήσουν και νέες περικοπές. Ο συνολικός προϋπολογισμός που έχει προβλέψει για τον αθλητισμό το καθ' ύλην αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών συρρικνώνεται από 303 σε 276 εκατ. ευρώ, μία μείωση της τάξης του 10%. Οι περικοπές έχουν συνέπειες και για την ποιότητα της καθημερινής προπόνησης των αθλητών. Όπως λέει ο Μίχαελ Χολτς, δεν είναι τυχαίο ότι βλέπουμε σήμερα Ινδούς αθλητές να κατακτούν μετάλλια στον ακοντισμό, όπως έγινε στο τελευταίο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου.«Έχουν Γερμανούς προπονητές, οι οποίοι πληρώνονται καλύτερα στην Ινδία», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σνόουμπορντ.

Αλλά και η δική του ομοσπονδία έχει σχετική εμπειρία, αναφέρει ο Μίχαελ Χολτς: «Έχουμε χάσει δύο προπονητές, που μετακόμισαν στην Ελβετία. Και αυτό γιατί οι Ελβετοί προσφέρουν εξαρχής σύμβαση αορίστου χρόνου και 1.500 ευρώ επιπλέον κάθε μήνα, ακόμα και υπηρεσιακό αυτοκίνητο διαθέτουν».

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v