Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καμπανάκι Γκουτέρες στους G20: Απειλή συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο

«Εκρήγνυνται εντάσεις, διαβρώνεται η εμπιστοσύνη. Το μέλλον είναι πολυπολικό, αλλά οι θεσμοί μας είναι ξεπερασμένοι και η παγκόσμια χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική είναι άδικη», προειδοποιεί τους ισχυρούς ο γ.γ. του ΟΗΕ.

Καμπανάκι Γκουτέρες στους G20: Απειλή συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο

Η παγκόσμια οικογένεια είναι «δυσλειτουργική» και διατρέχει κίνδυνο συγκρούσεων, την ώρα που αυξάνονται οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών, προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, παραμονή της συνόδου κορυφής της G20.

«Αν είμαστε πράγματι μια παγκόσμια οικογένεια, μοιάζουμε σήμερα με μια οικογένεια μάλλον δυσλειτουργική», δήλωσε ο Γκουτέρες σε δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί. «Οι διαφορές αυξάνονται, οι εντάσεις εκρήγνυνται και η εμπιστοσύνη διαβρώνεται - όταν αυτά τα βάλουμε όλα μαζί, πλανάται το φάσμα του κατακερματισμού και, εντέλει, της αντιπαράθεσης».

Στην G20 μετέχουν 19 από τις ισχυρότερες οικονομίες παγκοσμίως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή το 85% του παγκόσμιου ΑΕΠ και τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ωστόσο, σημαντικές διαφωνίες σε σχέση με τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία και ως προς το πώς θα βοηθηθούν οι αναδυόμενες οικονομίες στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη απειλούν να εμποδίσουν ενδεχόμενες συμφωνίες κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου που διεξάγεται στο Νέο Δελχί.

«Ο κατακερματισμός αυτός θα είναι βαθιά ανησυχητικός στην καλύτερη των εποχών. Αλλά στην εποχή μας, είναι καταστροφή», πρόσθεσε ο Γκουτέρες.

«Ο κόσμος μας βρίσκεται σε δύσκολη μεταβατική στιγμή. Το μέλλον είναι πολυπολικό, αλλά οι πολυμερείς θεσμοί μας αντανακλούν μια εποχή που έχει παρέλθει».

«Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική είναι ξεπερασμένη, δυσλειτουργική και άδικη. Χρήζει βαθιάς, διαρθρωτικής μεταρρύθμισης - και το ίδιο πράγμα μπορεί να λέγεται για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο Γκουτέρες.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα απουσιάζει από τη σύνοδο κορυφής εν μέσω των αυξημένων εμπορικών και γεωπολιτικών εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ινδία, με την οποία το Πεκίνο μοιράζεται διαφιλονικούμενα σύνορα.

Ούτε ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα είναι παρών στο Νέο Δελχί, μετά τη διπλωματική απομόνωση της Ρωσίας και κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου που βαρύνουν τον Ρώσο πρόεδρο. Η Μόσχα συνεχίζει ωστόσο να ενθαρρύνει τους συμμάχους της να αμβλύνουν τη διεθνή καταδίκη για την εισβολή στην Ουκρανία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v