Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο αποτελεσματικές είναι οι κυρώσεις ΗΠΑ κατά Κίνας

Οι έλεγχοι των εξαγωγών δεν εμπόδισαν την Κίνα να αναπτύξει προηγμένα μικροτσίπ για smartphone, αυξάνοντας τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τις στρατιωτικές δυνατότητες της χώρας.

Πόσο αποτελεσματικές είναι οι κυρώσεις ΗΠΑ κατά Κίνας

Το εξελιγμένο μικροτσίπ που βρέθηκε στο νέο τηλέφωνο της κινεζικής εταιρείας Huawei έχει προκαλέσει κύμα αναταραχής στους κόλπους της κυβέρνησης και της κρατικής γραφειοκρατίας στην Ουάσιγκτον γύρω από μια βασική ανησυχία: οι κυρώσεις των ΗΠΑ μπορεί όχι μόνο να αποδειχθούν ανεπαρκείς, αλλά μπορεί να γυρίσουν και μπούμερανγκ.

Πρόκειται για μια απολύτως δικαιολογημένη ανησυχία, αλλά σίγουρα κανείς δεν περίμενε στην πραγματικότητα ότι το Πεκίνο θα κατέβαζε το κεφάλι και θα σταματούσε την προσπάθειά του να ανεβάσει στα ύψη τις προσπάθειες τεχνολογικής προόδου ως απάντηση στις επιδιώξεις της Ουάσιγκτον να φρενάρει τις εξελίξεις στην Κίνα, στο πλαίσιο του χάι-τεκ πεδίο ανταγωνισμού των εθνικών εταιρειών-πρωταθλητών στον παγκόσμιο στίβο.

Το 2019, όταν ο τότε Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στόχευσε αρχικά την Huawei, το θέμα δεν ήταν τόσο ο ανταγωνισμός ΗΠΑ-Κίνας όσο οι ανησυχίες ότι τα παγκόσμια δίκτυα τηλεπικοινωνιών της εταιρείας θα βοηθούσαν τις προσπάθειες κατασκοπείας του Πεκίνου.

Υπό τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, η πολιτική του έχει μετατραπεί σε μια συνολική προσπάθεια να περιορίσει την ανάπτυξη της Κίνας σε όλα, από εξελιγμένα μικροτσιπ μέχρι τεχνητή νοημοσύνη και υπερυπολογιστές, στο όνομα της παρεμπόδισης της προόδου του στρατού της.

Όπως είναι λογικό, η κυβέρνηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ αντιδρά και αντεπιτίθεται, ενώ ορισμένοι βασικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αμφιβάλλουν για τη σοφία των κινήσεων που χρησιμεύουν για να συγκρατήσουν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ακόμη κι αν οι ΗΠΑ δεν παραδέχονται τις προθέσεις τους.

Υπήρξε ήδη πλήγμα: η Κίνα απαγόρευσε πρόσφατα τις εξαγωγές δύο κρίσιμων ορυκτών και περιόρισε τη χρήση των iPhone της Apple σε κρατικές εταιρείες και οργανισμούς - μια κίνηση που οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν «επιθετική και ακατάλληλη».

Οι έλεγχοι των εξαγωγών δεν εμπόδισαν την Κίνα να αναπτύξει εκπληκτικά προηγμένa μικροτσίπ για smartphone, αυξάνοντας τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τις στρατιωτικές δυνατότητες της χώρας εν μέσω σημαντικής αβεβαιότητας, σχολιάζει το Bloomberg.

Την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ πολεμούν την Κίνα, ο δικός τους τεχνολογικός κλάδος των κολοσσιαίων εταιρειών Big Tech αντιμετωπίζει εξονυχιστικό έλεγχο τόσο στο εσωτερικό όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι γαλλικές αντιμονοπωλιακές αρχές πραγματοποίησαν έφοδο στα γραφεία μιας επιχείρησης που η Wall Street Journal αναγνώρισε ως γίγαντα των μικροτσίπ τεχνητής νοημοσύνης Nvidia με την υποψία για «αντιανταγωνιστικές πρακτικές».

Το ερώτημα εάν το Πεκίνο μπορεί να κερδίσει έδαφος στην κούρσα των μικροτσίπ παραμένει ασαφές: η οικονομία της Κίνας δυσκολεύεται και δεν έχει πρόσβαση στις πιο προηγμένες μηχανές παραγωγής μικροτσίπ. Ταυτόχρονα, οι σκληροπυρηνικοί επικρίνουν την κυκλοφορία του Mate 60 Pro της Huawei, το μικροτσίπ του είναι τρεις γενιές πίσω από αυτά που χρησιμοποιούνται στα πιο πρόσφατα iPhone.

Ωστόσο, ένα είναι ξεκάθαρο: Σε έναν παγκόσμιο τεχνολογικό πόλεμο που γίνεται όλο και πιο άγριος, οι ελπίδες των ΗΠΑ ότι η Κίνα απλώς θα αποδεχθεί το καθεστώς δεύτερης κατηγορίας, εξασθενούν όλο και περισσότερο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v