Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Οι δημοσιονομικοί κανόνες στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής

Στα συμπεράσματα για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027 εστιάζουν οι ηγέτες της ΕΕ, με δύσκολες ισορροπίες, δεύτερη ημέρα εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΕΕ: Οι δημοσιονομικοί κανόνες στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής

Με ζοφερή διάθεση συναντιούνται σήμερα οι ηγέτες της ΕΕ για να συζητήσουν τις οικονομικές προτεραιότητες στη δεύτερη ημέρα των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το Σύμφωνο Σταθερότητας, τα παζάρι φαίνεται αρκετά δύσκολο, σχολιάζει το Bloomberg.

H προσπάθεια εξισορρόπησης ανάμεσα στην πολιτική πειθαρχίας στις δαπάνες και στη δημιουργία χώρου για επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται για την ανάπτυξη μιας πράσινης οικονομίας αλλά και για τις αμυντικές ανάγκες στις νέες γεωπολιτικές συνθήκες, μοιάζει με ακροβασία σε τεντωμένο σχοινί.

Την ίδια ώρα, οι ηγέτες της ΕΕ δεν έχουν ακόμη καταφέρει να πείσουν την Ιταλία να βρει λύσεις στα ζητήματα απορρόφησης του Ταμείου Ανάκαμψης. Ταυτόχρονα, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποιεί επανειλημμένως για τον κίνδυνο ο διχασμός στους κόλπους της ΕΕ να τροφοδοτεί την αναταραχή στην αγορά.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι ηγέτες της ΕΕ φιλοδοξούν να δώσουν μια πολιτική ώθηση για να κλείσουν μια συμφωνία για τους δημοσιονομικούς κανόνες μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής.

Οπως αναφέρεται, «μετά την εις βάθος ανταλλαγή απόψεων που πραγματοποίησε σχετικά με την προτεινόμενη αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο να προωθήσει τις εργασίες με σκοπό την επίτευξη συνολικής συμφωνίας έως το τέλος του έτους».

Κι όλα αυτά μέσα σε ένα οικονομικό περιβάλλον που συνεχίζει να επιδεινώνεται, με τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.

«Με βάση τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τις συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Μάρτιο και τον Ιούνιο του 2023, οι ηγέτες και οι ηγέτιδες της ΕΕ θα συζητήσουν την πρόοδο και μέτρα για τη δημιουργία ισχυρής και ανθεκτικής στις μελλοντικές εξελίξεις οικονομίας, που θα εξασφαλίζει μακροπρόθεσμη ευημερία», αναφέρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ επιδιώκει να ενισχύσει τη βιομηχανική πολιτική της, να εμβαθύνει την ενιαία αγορά της και να περιορίσει τις στρατηγικές εξαρτήσεις.

Πρωτοβουλία Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό και τις φυσικές καταστροφές

Σε παρέμβασή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη αύξησης των κονδυλίων για το Μεταναστευτικό, αλλά και των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Αλληλεγγύης, τονίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή και οι φυσικές καταστροφές απαιτούν νέους πόρους στον προϋπολογισμό της Ένωσης, ειδικά για τις χώρες της Μεσογείου.

Κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι τη συγκεκριμένη θέση είχε διατυπώσει ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο, προαναγγέλλοντας μάλιστα τότε την πρωτοβουλία του να θέσει το θέμα μέσω επιστολής του προς τους ηγέτες της MED9, ώστε να υπάρξει κοινή παρέμβαση των ηγετών του Νότου προς τον pρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μάλιστα, η πρόταση του πρωθυπουργού είχε συζητηθεί στη Σύνοδο της MED9 στη Βαλέτα και είχε αποσπάσει ευρεία στήριξη τόσο δημοσίως όσο και κατ’ ιδίαν. Η eλληνική πρωτοβουλία κατέληξε με επιστολή χθες αργά προς τον Σαρλ Μισέλ, την οποία υπογράφουν οι 8 από τους 9 ηγέτες της MED9.

Η επιστολή

«Η κλιματική αλλαγή δεν είναι μόνο στο κατώφλι μας. Είναι ήδη μέρος της ζωής μας, όπως μας έχουν θυμίσει οι φυσικές καταστροφές στην περιοχή μας.

Απειλεί τις χώρες μας, την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τους πολίτες ατομικά και συνολικά και πλήττει την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη, την ευημερία, το μέλλον και τη ζωή μας. Απειλεί την ΕΕ στο σύνολό της. Είναι πλέον προφανές ότι οι πολιτικές μας και οι δημοσιονομικοί πόροι δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος -ενώ η πράσινη μετάβαση και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή είναι ο πρωταρχικός μας στόχος, υπάρχει περιορισμένη βοήθεια διαθέσιμη βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο γενικευμένων κλιματικών διαταραχών, όπου η αλλαγή του κλίματος προκαλεί συχνά γεγονότα ακραίων καταστροφών που γίνονται όλο και πιο επικίνδυνα.

Οι διαθέσιμοι πόροι (υλικοί, ανθρώπινοι, επιχειρησιακοί, οικονομικοί) έχουν αποδειχθεί ανεπαρκείς. Οι ζημίες είναι ανυπολόγιστες. Αυτή η μεγάλη πρόκληση της ΕΕ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα σημερινά διαθέσιμα μέσα διάθεσής της, καθώς διακυβεύεται η κοινωνική και οικονομική συνοχή των χωρών μας, καθώς και της Ένωσης. Το μέλλον της κοινωνίας μας κινδυνεύει», αναφέρεται στην κοινή επιστολή.

Διαβάστε εδώ την επιστολή

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v