Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύνοδος Κορυφής: Μπλόκο Ορμπαν στα 50 δισ. για Ουκρανία

Τον Γενάρη θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για το πακέτο στήριξης στην Ουκρανία, καθώς η άρνηση της Ουγγαρίας δεν επέτρεψε να υπάρξει συμφωνία στη χθεσινή Σύνοδο.

Σύνοδος Κορυφής: Μπλόκο Ορμπαν στα 50 δισ. για Ουκρανία

Η ΕΕ απέτυχε να συμφωνήσει στο κρίσιμο πακέτο οικονομικής βοήθειας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουκρανία, αφού ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν άσκησε βέτο στην πρόταση, θέτοντας σε αμφιβολία τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Ευρώπης προς το Κίεβο.

Η κατάρρευση των συνομιλιών για τη χρηματοδότηση, που θεωρείται κρίσιμη για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ουκρανίας, ακολουθεί τις επανειλημμένες αποτυχίες του Κογκρέσου των ΗΠΑ να συμφωνήσει ένα πακέτο βοήθειας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πρότεινε ο Λευκός Οίκος. Αυτό έχει εγείρει φόβους για αποδυνάμωση της αποφασιστικότητας της Δύσης να διατηρήσει τη χώρα καθώς συνεχίζει να μάχεται εναντίον της Ρωσίας.

Οι ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι ενεπλάκησαν στις διαπραγματεύσεις για το πακέτο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, θα επιστρέψουν στις Βρυξέλλες στις αρχές του 2024 για συνομιλίες σχετικά με τη χρηματοδότηση, με πιθανή επιλογή την παροχή μετρητών στο Κίεβο χωρίς τη συμμετοχή του Όρμπαν.

Ο Σαρλ Μισέλ, πάντως, υποστήριξε μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής ότι 26 ηγέτες συμφώνησαν με την πρόταση σε ό,τι αφορά το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρώπης σε όλα τα στοιχεία.

«Θα πρέπει να είμαι πολύ ακριβής, ένας ηγέτης, αυτός της Σουηδίας, πρέπει να συμβουλευτεί το κοινοβούλιο της χώρας του κατά τη συνήθη διαδικασία για τη χώρα αυτή και (άλλος) ένας ηγέτης δεν μπόρεσε να συμφωνήσει», διευκρίνισε ο κ. Μισέλ.

Σημείωσε ότι «όλες οι προτεραιότητες, η υποστήριξη για την Ουκρανία, η μετανάστευση, το ταμείο αλληλεγγύης, η άμυνα, είναι μέρος (του πλαισίου διαπραγμάτευσης), που σημαίνει ότι θα επανέλθουμε στο ζήτημα στις αρχές του επόμενου έτους και θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε ομοφωνία για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το σχέδιο».

Ο κ. Μισέλ επισήμανε πάντως ότι απόψε εστάλη «πολύ ισχυρό μήνυμα στους Ευρωπαίους πολίτες, πολύ ισχυρό μήνυμα στους Ουκρανούς πολίτες, επειδή αποφασίσαμε να χορηγήσουμε το καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Γεωργία, να ξεκινήσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και με τη Μολδαβία, να κάνουμε ένα πολύ σημαντικό βήμα με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v