Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεξικό σε Μπάιντεν: Αν άρεις το εμπάργκο, θα λύσεις το μεταναστευτικό

Να προχωρήσει σε άρση κυρώσεων προς Κούβα και Βενεζουέλα κάλεσε τον Αμερικανό ομόλογό του ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ, για να μειωθούν οι ροές, την ώρα που συνεχίζονται οι θάνατοι μεταναστών και ενώ η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να σκληρύνει τη στάση της για να κατευνάσει τους τραμπιστές.

Μεξικό σε Μπάιντεν: Αν άρεις το εμπάργκο, θα λύσεις το μεταναστευτικό

Ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ παρότρυνε τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν να προχωρήσει στην άρση των εμπορικών κυρώσεων σε βάρος της Βενεζουέλας και της Κούβας, μετά τον θάνατο εννέα Κουβανών μεταναστών σε τροχαίο στη Γουατεμάλα.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους, ο κ. Λόπες Ομπραδόρ παρότρυνε τον κ. Μπάιντεν να «αναστείλει τις κυρώσεις σε βάρος της Βενεζουέλας» και να προχωρήσει στην «άρση του εμπάργκο σε βάρος της Κούβας» για να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές από τις δύο χώρες, ανέφερε η μεξικανική προεδρία στο δελτίο Τύπου.

«Κάθε νόμος που αγνοεί τα αίτια του μεταναστευτικού φαινομένου και δεν τα αντιμετωπίζει είναι καταδικασμένος να παραμείνει νεκρό γράμμα», τόνισε ο Μεξικανός πρόεδρος στον Αμερικανό ομόλογό του, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος ανέφερε σε δικό του δελτίο Τύπου ότι οι δυο ηγέτες συμφώνησαν να «συνεχίσουν την παραγωγική συνεργασία τους» όσον αφορά την πρόκληση του ζητήματος της μετανάστευσης.

Η συζήτηση των δυο ηγετών καταγράφτηκε σε στιγμή-κλειδί, καθώς αναμένεται το προσεχές διάστημα να ανακοινωθεί συμφωνία που διαπραγματεύθηκε η κυβέρνηση Μπάιντεν με γερουσιαστές, Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς, που θα σκληρύνει πολύ την πολιτική των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση.

Αν και μένει ακόμη να φανεί αν θα υιοθετηθεί από το Κογκρέσο, ο Τζο Μπάιντεν έχει ήδη ανακοινώσει πως θα αποτελεί το «πιο σκληρό πακέτο μεταρρυθμίσεων» στην ιστορία της χώρας και θα επιτρέπει να «κλείνουν τα σύνορα» με το Μεξικό όταν «κατακλύζονται», όταν δηλαδή σημειώνονται μεγάλες αυξήσεις του αριθμού των μεταναστών.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν είναι γνωστές ακόμη, πάντως δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα σκληρύνει η πολιτική της Ουάσιγκτον όσον αφορά τη μετανάστευση και το άσυλο, στη σκιά και της «επανάστασης του Τέξας» που κατά πολλούς ζωντάνεψε εφιάλτες αμερικανικού εμφυλίου.

Πρόκειται για απαραίτητη προϋπόθεση που θέτουν οι Ρεπουμπλικάνοι ώστε να συναινέσουν και να προχωρήσει στο Κογκρέσο σχέδιο νόμου που προβλέπει συμπληρωματικές δαπάνες 100 δισ. δολαρίων για να συνεχιστεί η χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και στο Ισραήλ και να ενισχυθεί η φύλαξη των συνόρων με το Μεξικό.

Έντεκα άνθρωποι, ανάμεσά τους εννιά μετανάστες και μετανάστριες από την Κούβα, σκοτώθηκαν χθες Σάββατο όταν αυτοκίνητο συγκρούστηκε με μοτοσικλέτα και φορτηγό σε δρόμο της δυτικής Γουατεμάλας, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Το αυτοκίνητο «μετέφερε μετανάστες (...) καθ’ οδόν προς τις ΗΠΑ», διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το ινστιτούτο μετανάστευσης της Γουατεμάλας.

Το Μεξικό, με σύνορα άνω των 3.000 χιλιομέτρων με τις ΗΠΑ, είναι χώρα διέλευσης και κράτησης μεταναστών, κυρίως από χώρες της κεντρικής Αμερικής —που μαστίζονται από τη βία των συμμοριών και την ανέχεια (Ονδούρα, Γουατεμάλα, Σαλβαδόρ)—, της Καραϊβικής (Αϊτή, Κούβα), καθώς και τη Βενεζουέλα. Η προσπάθειά τους να βρουν δουλειά και καλύτερη ζωή στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου προσκρούει στην ολοένα πιο περιοριστική αμερικανική πολιτική απέναντί τους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v