Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Επιδείνωση πρόβλεψης για ανάπτυξη μόλις 0,2%

Ανώμαλη προσγείωση μετά την προηγούμενη εκτίμηση για +1,3% και σκούρες προοπτικές μετά το ήδη συρρικνωμένο ΑΕΠ, υπό την πίεση πληθωρισμού, επιτοκίων και αδύναμης παγκόσμιας οικονομίας. Μεγάλος ασθενής η βιομηχανία.

Γερμανία: Επιδείνωση πρόβλεψης για ανάπτυξη μόλις 0,2%

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας θα μειώσει σημαντικά τις προβλέψεις της για ανάπτυξη της οικονομίας σε μόλις 0,2%, σύμφωνα με έκθεση που θα δημοσιοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε στο Reuters αποκλειστική πηγή με γνώση του θέματος.

Παράγοντες που συνέβαλαν στην πτώση του ποσοστού - κάτω από την πρόβλεψη 1,3% του Οκτωβρίου - περιλαμβάνουν τόσο τη χαμηλή ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας όσο και την πρόσφατη απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου που άνοιξε τρύπα στον προϋπολογισμό της χώρας.

Οι... σκούρες προοπτικές για την οικονομία της Γερμανίας το 2024 ακολουθούν το ήδη συρρικνωμένο ΑΕΠ κατά 0,3% το 2023, υπό την πίεση του υψηλού πληθωρισμού, των αυξανόμενων επιτοκίων και της αδύναμης παγκόσμιας οικονομίας.

Η γερμανική επιχειρηματική-βιομηχανική συνομοσπονδία BDI στα μέσα Ιανουαρίου εξέδωσε εξίσου χαμηλή πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,3%, προειδοποιώντας για «στασιμότητα» της οικονομίας.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας είπε ότι δεν μπορούν να σχολιαστούν αριθμοί, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα εκδιπλώσει τις θέσεις της όταν δημοσιευθεί επίσημα η έκθεση.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε την Κυριακή ότι η τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού προσεχώς θα παρουσιάσει σχέδιο για την ενίσχυση της βιομηχανικής θέσης της Γερμανίας, μετά από μπαράζ προειδοποιήσεων τόσο από τον ίδιο όσο και από τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ότι η χώρα χάνει την ανταγωνιστικότητά της σε παγκόσμια κλίμακα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v