Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Για νίκη Τραμπ ετοιμάζεται το ΝΑΤΟ κι ανεβάζει τις δαπάνες για άμυνα

Οι δαπάνες της συμμαχίας αυξήθηκαν αισθητά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ και η θητεία Τραμπ έφερε επίσης σημαντική άνοδο. Πόσα μέλη πιάνουν τον στόχο.

Για νίκη Τραμπ ετοιμάζεται το ΝΑΤΟ κι ανεβάζει τις δαπάνες για άμυνα

Το ΝΑΤΟ πρόκειται να ανακοινώσει ότι τα περισσότερα από τα μέλη του βρίσκονται σε καλό δρόμο για να πετύχουν τον στόχο αμυντικών δαπανών της συμμαχίας, καθώς προετοιμάζεται για περισσότερη ρωσική επιθετικότητα και για την πιθανή εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους, το ΝΑΤΟ θα δηλώσει σήμερα ότι 18 από τα 31 μέλη του θα εκπληρώσουν τον στόχο να δαπανήσουν το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα φέτος, με τον αριθμό αυτό πιθανόν να αυξηθεί καθώς αναπροσαρμόζονται οι προϋπολογισμοί.

«Το ΝΑΤΟ αναμένει ότι περίπου τα δύο τρίτα των συμμάχων θα αγγίξουν το 2% το 2024», δήλωσε αξιωματούχος της συμμαχίας στους Financial Times.

Οι δαπάνες του ΝΑΤΟ αυξήθηκαν αισθητά μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ και η θητεία του Τραμπ στην εξουσία το 2017-21 έφερε επίσης σημαντική άνοδο.

Το 2016, μόνο πέντε χώρες πέτυχαν τον στόχο. Σήμερα, η Πολωνία ξοδεύει 3,9% του ΑΕΠ για την άμυνα, μπροστά από τις ίδιες τις ΗΠΑ που δαπανούν 3,5%. Άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, μένουν πιο πίσω, δαπανώντας λίγο πάνω από 1%.

Δηλωμένος σκεπτικιστής του ΝΑΤΟ, ο Τραμπ -ο φερόμενος Ρεπουμπλικανός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ του Νοεμβρίου- έχει προηγουμένως απειλήσει να αποσυρθεί από τη στρατιωτική συμμαχία που εγγυάται την άμυνα και την ασφάλεια της Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες δήλωσε σε προεκλογική συγκέντρωση στη Νότια Καρολίνα ότι θα ενθάρρυνε τη Ρωσία να «κάνει ό,τι θέλει» σε οποιοδήποτε μέλος του ΝΑΤΟ δεν εκπληρώνει τις οικονομικές του υποχρεώσεις στο πλαίσιο της συμμαχίας.

Kατά τη διάρκεια της ομιλίας του το Σάββατο δήλωσε ότι έκανε το εν λόγω σχόλιο σε σύνοδο του ΝΑΤΟ, όταν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ. Όπως περιέγραψε, ένας ηγέτης «μεγάλης χώρας» τον ρώτησε τι θα έκανε αν μια χώρα που δεν έχει πληρώσει τα απαιτούμενα για τις αμυντικές της δαπάνες δεχόταν επίθεση από τη Ρωσία. 

«Με ρώτησε, "οι ΗΠΑ θα βοηθούσαν αυτή τη χώρα;". Του είπα "Δεν έχεις πληρώσει; Δεν τηρείς τους κανόνες; Όχι, δεν θα σε προστατεύσω. Στην πραγματικότητα, θα τους ενθάρρυνα (τους Ρώσους) να κάνουν ό,τι θέλουν. Πρέπει να πληρώσεις». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v