Τουσκ: Ίσως κλείσουμε τα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας

Προσωρινή, επώδυνη λύση μέχρι νεωτέρας για το διμερές εμπόριο, σύμφωνα με τον Πολωνό πρωθυπουργό και υπό το βάρος των κλιμακούμενων αγροτικών κινητοποιήσεων. Μη αποδεκτές από τη Βαρσοβία οι ποσοστώσεις ουκρανικών προϊόντων.

Τουσκ: Ίσως κλείσουμε τα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας

Ο Πολωνός πρωθυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν προσωρινά τα σύνορα της χώρας του για το εμπόριο αγαθών με την Ουκρανία, σε μια στιγμή που η χώρα συγκλονίζεται από μαζικές διαδηλώσεις αγροτών.

«Συζητάμε με την ουκρανική πλευρά το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων και την παύση των εμπορικών συναλλαγών γενικότερα», είπε ο Ντόναλντ Τουσκ, τονίζοντας ότι θα πρόκειται για μια «επώδυνη λύση και για τις δύο πλευρές».

«Είμαι έτοιμος να λάβω σκληρές αποφάσεις όσον αφορά τα σύνορα με την Ουκρανία, πάντα σε συνεννόηση με το Κίεβο, ώστε να μην υπάρχουν περιττές εντάσεις. Πρέπει όμως να βρούμε μια μακροπρόθεσμη λύση», δήλωσε ο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης.

Ανακοίνωσε επίσης ότι θα συναντηθεί αύριο Πέμπτη με εκπροσώπους των αγροτών που διαδηλώνουν εδώ και εβδομάδες, αποκλείοντας οδικές αρτηρίες σε όλη τη χώρα και τα συνοριακά περάσματα με την Ουκρανία διαμαρτυρόμενοι για την εισροή ουκρανικών σιτηρών και για τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς του Πράσινου Συμφώνου.

Η Πολωνία συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κύριους υποστηρικτές της Ουκρανίας από την αρχή της ρωσικής επίθεσης, τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες λόγω των εμπορικών διαφορών, κυρίως με το άνοιγμα, από τις Βρυξέλλες, των ευρωπαϊκών συνόρων στα ουκρανικά αγροτικά προϊόντα.

Επιπλέον, ο Τουσκ δήλωσε ότι οι ποσοστώσεις για τις εισαγωγές ουκρανικών προϊόντων που έχουν προταθεί μέχρι στιγμής από τις Βρυξέλλες και το Κίεβο είναι «μη αποδεκτές» για την πολωνική πλευρά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v