Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαγκάρντ: Να αγοράσουμε αμερικανικά προϊόντα, να συνεργαστούμε με τον Τραμπ

«Οχι» σε αντίποινα, λέει η πρόεδρος της ΕΚΤ. Η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τη νέα θητεία Τραμπ με μια «στρατηγική μπλοκ επιταγών», με το οποίο «θα αγοράζει πράγματα από τις ΗΠΑ».

Λαγκάρντ: Να αγοράσουμε αμερικανικά προϊόντα, να συνεργαστούμε με τον Τραμπ

Η Κριστίν Λαγκάρντ προέτρεψε τους πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης να συνεργαστούν με τον Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά τους δασμούς και να αγοράζουν περισσότερα προϊόντα που παράγονται στις ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι ένας οξύς εμπορικός πόλεμος κινδυνεύει να αφανίσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε στην πρώτη της συνέντευξη μετά την επικράτηση του Τραμπ στη δεύτερη προεδρική θητεία του ότι η ΕΕ πρέπει «να μην προβεί σε αντίποινα, αλλά να διαπραγματευτεί» με τον εκλεγμένο πρόεδρο, ο οποίος έχει απειλήσει με γενικούς δασμούς έως και 20% σε όλες τις μη κινεζικές εισαγωγές των ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή της στους Financial Times, η Λαγκάρντ προειδοποίησε επίσης ότι ένας «εμπορικός πόλεμος σε μεγάλο βαθμό» δεν είναι «προς το συμφέρον κανενός» και θα οδηγήσει σε «παγκόσμια μείωση του ΑΕΠ». Στοχοποιώντας τους ισχυρισμούς του Τραμπ ότι θα μπορούσε να «κάνει την Αμερική μεγάλη ξανά», η επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε: «Πώς κάνεις την Αμερική ξανά μεγάλη, αν η παγκόσμια ζήτηση μειώνεται;».

Η νίκη του Τραμπ έχει προκαλέσει ανησυχίες μεταξύ των εθνικών κυβερνήσεων και των αξιωματούχων στις Βρυξέλλες, οι οποίοι φοβούνται ότι οι δασμοί θα εξανεμίσουν το μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα της ΕΕ με τις ΗΠΑ και θα ωθήσουν τις βιομηχανίες της περιοχής να μεταφέρουν την παραγωγή τους εκεί.

Να αντιμετωπίσουμε τη δεύτερη θητεία Τραμπ με ένα μπλοκ επιταγών

Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια δεύτερη θητεία του Τραμπ με μια «στρατηγική μπλοκ επιταγών» στο οποίο θα προσφέρεται «να αγοράσει ορισμένα πράγματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες», όπως υγροποιημένο φυσικό αέριο και αμυντικό εξοπλισμό. «Αυτό είναι ένα καλύτερο σενάριο από μια καθαρή στρατηγική αντιποίνων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια διαδικασία «οφθαλμόν αντί οφθαλμού», όπου κανείς δεν είναι πραγματικά κερδισμένος», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαχειρίζεται την εμπορική πολιτική για τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, εξακολουθεί να εξετάζει πώς θα αντιδράσει.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα επιβάλει εισφορά 10% στο Πεκίνο από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του, σε αντίποινα για το γεγονός ότι η Κίνα κάνει πολύ λίγα για να πατάξει την παραγωγή ουσιών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή φαιντανύλης.

Η Λαγκάρντ μίλησε στους FT νωρίτερα τη Δευτέρα, πριν από τις δηλώσεις του Τραμπ.

Κάλεσε την Ευρώπη να ξεπεράσει την προεκλογική ρητορική του Τραμπ και να επικεντρωθεί στις λεπτομέρειες των μέχρι στιγμής προτάσεών του, υποστηρίζοντας ότι είναι «ενδιαφέρον» το γεγονός ότι πρότεινε την επιβολή δασμών μεταξύ 10% και 20% στις μη κινεζικές εισαγωγές.

«Το γεγονός ότι θέτεις ένα εύρος σημαίνει ότι είσαι ανοιχτός σε συζήτηση», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό δημιουργεί την ευκαιρία «να καθίσουμε στο τραπέζι και να δούμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε».

Αν και η Λαγκάρντ δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις των αμερικανικών δασμών στον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, συνολικά, είπε ότι «αν μη τι άλλο», η επίδραση είναι «ίσως... λίγο καθαρή πληθωριστική βραχυπρόθεσμα», επισημαίνοντας μια πιθανή μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες. «Αλλά θα μπορούσε κανείς να επιχειρηματολογήσει και με τους δύο τρόπους», πρόσθεσε. «Εξαρτάται από το ποιοι είναι οι δασμοί, σε τι εφαρμόζονται και σε ποια χρονική περίοδο».

Να προχωρήσει γρήγορα η Ενωση Κεφαλαιαγορών στην ΕΕ, «βλέπω ενθουσιασμό τώρα»

Ξεχώρισε τη μακροχρόνια ιδέα για τη δημιουργία μιας ενιαίας κεφαλαιαγοράς στην Ευρώπη -τη λεγόμενη Ένωση Κεφαλαιαγορών- και κάλεσε την ΕΕ να «προχωρήσει γρήγορα» με αυτήν. Η ιδέα προτάθηκε για πρώτη φορά από την Επιτροπή Γιούνκερ το 2014, αλλά μέχρι στιγμής έχει ανασταλεί από την εγχώρια αντίδραση σε πολλά από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ. «Δεν έχω δει τέτοιο επίπεδο κατανόησης και ενθουσιασμού όπως έχουμε τώρα», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Η ίδια ζήτησε να μεταφερθεί η εποπτεία των κεφαλαιαγορών από τις 27 εθνικές αρχές της ΕΕ στην Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών. «Θα πρέπει να έχουμε μία ενιαία εποπτική αρχή, που θα λειτουργεί όπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC)», δήλωσε η Λαγκάρντ, αναφερόμενη στην εποπτική αρχή των κεφαλαιαγορών των ΗΠΑ.

Μετατρέπεται σε «μουσείο» η Ευρώπη;

Ερωτηθείσα σχετικά με την άποψη ότι η ευρωπαϊκή οικονομία είναι τόσο ξεπερασμένη και αποστεωμένη που η ήπειρος μετατρέπεται σε «μουσείο», η Λαγκάρντ αστειεύτηκε λέγοντας ότι «είναι ένα αρκετά ελκυστικό μουσείο, αν με ρωτάτε».

Επισήμανε ότι υπάρχει «τεράστια καινοτομία» σε ολόκληρη την ήπειρο, αναφέροντας ως παράδειγμα τον ολλανδικό γεωργικό τομέα: «Γνωρίζατε ότι οι Κάτω Χώρες είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων στον κόσμο; Κοιτάξτε το μέγεθος της χώρας!».

Αντιμετωπίζοντας μια κοινή κριτική ότι οι ολλανδικές ντομάτες δεν έχουν γεύση, απάντησε: «Αλλά τις τρώτε».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v