Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια για δεύτερη φορά φέτος στη σημερινή συνεδρίαση, αλλά οι διαφωνίες μεταξύ των υπευθύνων χάραξης της νομισματικής πολιτικής ενδέχεται να αυξηθούν στη συνέχεια, εν μέσω της αβεβαιότητας για τους δασμούς Τραμπ και ενώ είναι πιθανή μια αύξηση των περιφερειακών αμυντικών δαπανών.
Οι αγορές θεωρούν δεδομένη μια μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, η οποία θα οδηγήσει το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ στο 2,5% από 4% στα μέσα του περασμένου έτους.
Toυς τελευταίους εννέα μήνες η ΕΚΤ προχώρησε σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής με σχετικά γρήγορο ρυθμό, καθώς ο πληθωρισμός της ευρωζώνης βρίσκεται σταθερά κάτω από το 3% και η οικονομική ανάπτυξη παραμένει ασθενής. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ λάμβανε σχεδόν πάντα τις αποφάσεις ομόφωνα και παρείχε σχετικά σταθερή καθοδήγηση για τα επόμενα βήματα.
Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα εμφανίζεται τώρα να βρίσκεται κοντά στο πολυσυζητημένο «ουδέτερο επιτόκιο», το οποίο θεωρείται εκείνο στο οποίο η πολιτική δεν τονώνει, ούτε περιορίζει την οικονομία. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ διαφωνούν σχετικά με το πού ακριβώς βρίσκεται αυτό το επίπεδο και εάν τα επιτόκια μπορεί να χρειαστεί να μειωθούν ακόμη και χαμηλότερα από αυτό το επίπεδο, ως απάντηση στη χαμηλή ανάπτυξη.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε στο CNBC τον Ιανουάριο ότι πιστεύει ότι το επίπεδο αυτό ήταν μεταξύ 1,75% και 2,25%, χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμησή της μεταξύ 1,75% και 2,5%. Ωστόσο, η ίδια η ΕΚΤ δεν έχει προσφέρει κάποια πιο σταθερή ένδειξη έκτοτε.
Αναλυτές της Bank of America ανέφεραν σε σημείωμα την Τετάρτη ότι μετά τη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας αναμένουν ότι θα ενταθεί η εσωτερική διαμάχη μεταξύ των αξιωματούχων της ΕΚΤ.
«Αυτή είναι η τελευταία "εύκολη" μείωση επιτοκίων κατά τη γνώμη μας, καθώς οι διαφωνίες αυξάνονται», είπαν. Ωστόσο, διατήρησαν την πρόβλεψη ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια στο 1,5% έως τον Σεπτέμβριο. «Η συζήτηση μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ έχει ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες», σημείωσαν αναλυτές της Goldman Sachs.
Οι προοπτικές της οικονομίες είναι εν τω μεταξύ αβέβαιες, λόγω σειράς παραγόντων που προκαλούν αναταραχή στις αγορές και την οικονομία.
Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει δασμούς στους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους τους, οι οποίοι αναμένεται να προκαλέσουν επιβράδυνση σε παγκόσμιους τομείς. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαμήνυσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι η επόμενη που θα χτυπηθεί από κυρώσεις, ωστόσο, η προοπτική μιας διαπραγμάτευσης παραμένει επίσης στο τραπέζι.
Ο αντίκτυπος των δασμών που ενδέχεται να επιβληθούν είναι επίσης αβέβαιος, με την επιβράδυνση του εμπορίου να επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα, αλλά να επιβαρύνει ενδεχομένως και το ευρώ, αυξάνοντας το κόστος των εισαγωγών.
Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ετοιμάζονται να αυξήσουν τις δαπάνες για την άμυνα, μετά την απεμπλοκή των ΗΠΑ από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Λαγκάρντ είναι πιθανό να ερωτηθεί σχετικά με τον πιθανό οικονομικό και δημοσιονομικό αντίκτυπο της συμφωνίας που ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα στη Γερμανία για τη δημιουργία ενός «μπαζούκα» 500 δισ. ευρώ για επενδύσεις στην άμυνα και τις υποδομές και για τη χαλάρωση των κανόνων που διέπουν το λεγόμενο «φρένο του χρέους».