Θέλουμε έναν κόσμο βιώσιμο για όλους

Μονόδρομος για τις επιχειρήσεις οι στρατηγικές που εστιάζουν στο περιβάλλον, στην κοινωνία και στην εταιρική διακυβέρνηση. Γράφει στο αφιέρωμα World Review ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ.

Θέλουμε έναν κόσμο βιώσιμο για όλους
  • του Μιχάλη Τσαμάζ*

Σήμερα, η χώρα μας φαίνεται πως βρίσκεται στο τέλος ακόμη μίας κρίσης. Αν κάτι μάθαμε από αυτή, είναι ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι το όχημα για να ξεπεράσουμε με επιτυχία κάθε είδους απότομη αλλαγή (disruption), που στη νέα ψηφιακή εποχή θα αποτελεί τη νέα κανονικότητα. Το κράτος και οι επιχειρήσεις εργάζονται συστηματικά για την επόμενη μέρα. Μπροστά ανοίγονται ευκαιρίες για όλους και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα βοηθήσουν σημαντικά να κάνουμε ένα άλμα προς τα εμπρός.

Ενώ, λοιπόν, ετοιμαζόμαστε για την ανάκαμψη της οικονομίας, τώρα είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία να αναρωτηθούμε αν έχουν νόημα η ανάπτυξη και η οικονομική πρόοδος χωρίς να διαφυλάττουν την ευημερία των επόμενων γενεών. Τι είδους μέλλον θέλουμε;

Κάθε επιχείρηση σχεδιάζει τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της, βάζει τους στόχους της και θέτει σε εφαρμογή το επιχειρηματικό της πλάνο για να τους πετύχει. Για να μπορούμε, όμως, να συζητάμε για το 2025 ή για το 2030 κ.ο.κ., θα πρέπει πρώτα να φροντίσουμε ότι αυτός ο πλανήτης θα υπάρχει και τότε, χωρίς να υποθηκεύουμε το μέλλον της νέας γενιάς. Η κλιματική κρίση αποτελεί σήμερα μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ανθρωπότητας. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα πυκνώνουν και δυστυχώς τείνουν κι αυτά να γίνουν μέρος της νέας κανονικότητας. Οι καταστροφές που προκαλούν, αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο την αναγκαιότητα όλοι, ως παγκόσμια κοινότητα, να δράσουμε άμεσα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής.

Για να πετύχουν, λοιπόν, οι επιχειρήσεις την πολυπόθητη ανάπτυξη, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να λειτουργούν με υπεύθυνο και βιώσιμο τρόπο. Η βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι απλώς ένα πρόγραμμα ή μια δράση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Δεν είναι θέμα ακτιβισμού. Είναι κάτι βαθύτερο και πιο ουσιαστικό. Είναι τρόπος σκέψης. Βρίσκεται πίσω από κάθε απόφαση. Δεν είναι ακόμα μία στρατηγική. Είναι ο πυρήνας της επιχειρηματικής στρατηγικής. Απαιτεί την απόλυτη πίστη και τη δέσμευση διοίκησης και εργαζομένων.

Δεν είναι τυχαίο που όλο και περισσότερο τα επενδυτικά κεφάλαια κατευθύνονται προς βιώσιμες επενδύσεις, ενώ τα κριτήρια ESG (Environmental, Social and Governance) για το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση αποκτούν αυξανόμενη σημασία, θέτοντας τα θεμέλια για τη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος.

Στο άκουσμα της βιώσιμης ανάπτυξης, το ένστικτο πολλών επικεφαλής επιχειρήσεων τους κάνει να σκεφτούν ότι είναι κάτι ουτοπικό, μη μετρήσιμο, που κοστίζει σε πόρους που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν διαφορετικά. Ή ότι είναι πολύ «μικροί» για να κάνουν την οποιαδήποτε διαφορά στη μεταβολή του παγκόσμιου κλίματος. Όμως, η αλήθεια είναι διαφορετική. Το κόστος της «αδράνειας» είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ όσο νομίζουμε. Και η μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω συλλογικής προσπάθειας.

Shutterstock / metamorworks

Η βιώσιμη ανάπτυξη βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής του Ομίλου ΟΤΕ και τα κριτήρια ESG έχουν ενσωματωθεί εδώ και χρόνια στη λειτουργία μας. Αυτό αποτελεί συνειδητή επιλογή και όχι απλώς συμμόρφωση. Βασικές μας προτεραιότητες είναι η βελτίωση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού μας αποτυπώματος, καθώς και η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στον ψηφιακό κόσμο.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει σχεδιαστεί μια πολυδιάστατη περιβαλλοντική στρατηγική, με βασικούς άξονες την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη συνεχή ενσωμάτωση των αρχών της κυκλικής οικονομίας στις δραστηριότητες του ομίλου. Έχουμε θέσει νέους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Να μηδενίσουμε έως το 2025 τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου από τις λειτουργίες μας και έως το 2040 από ολόκληρη την αλυσίδα αξίας. Με επενδύσεις 5 δισ. ευρώ την περασμένη δεκαετία και 2 δισ. ευρώ την επόμενη τετραετία σε δίκτυα νέας γενιάς, βελτιώνουμε τη συνδεσιμότητα.

Δίκτυα, διασύνδεση και τεχνολογίες έξυπνων πόλεων είναι τα κλειδιά του ψηφιακού μετασχηματισμού. Για εμάς, η ισότιμη πρόσβαση στις ψηφιακές τεχνολογίες είναι απαραίτητη για να αξιοποιήσουμε πλήρως τις ευκαιρίες που δίνει σήμερα η τεχνολογία, για να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο. Παράλληλα, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για τη στήριξη της κοινωνίας και των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, καθώς και για την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών, όπως και των ανθρώπων μας.

Αναλαμβάνουμε το μερίδιο που μας αναλογεί και, με τη βοήθεια των πυλώνων ESG, παρακολουθούμε την πρόοδό μας. Η συμμετοχή του Ομίλου OTE σε 7 διεθνείς και εθνικούς δείκτες αποδεικνύει τη δέσμευση και την προσήλωσή του στις αρχές της βιωσιμότητας και στην ενσωμάτωση ESG κριτηρίων. Συγκεκριμένα, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις εταιρείες που συμμετέχουν στον FTSE4Good Emerging Index, τον VIGEO Eiris Best Emerging Markets Performers, τον Bloomberg LP Gender-Equality Index (GEI), τον MSCI: 2021, τον ISS ESG Corporate Rating: 2021, τον CDP, καθώς και στον νεοσύστατο δείκτη ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους. Έναν κόσμο όπου οι επιχειρήσεις θα αναπτύσσονται έχοντας πλήρη επίγνωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος. Έναν κόσμο όπου όλοι οι άνθρωποι θα έχουν ισότιμη πρόσβαση στη συνδεσιμότητα και τις νέες τεχνολογίες, για να μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που φέρνουν. Έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις, με ίσες ευκαιρίες για όλους.

Είναι υποχρέωση όλων μας να προσφέρουμε στις επόμενες γενιές ένα μέλλον και έναν πλανήτη βιώσιμο. Με τις απεριόριστες δυνατότητες της τεχνολογίας, με ορθή κρίση και με συνεργασία, μπορούμε να το καταφέρουμε.

*Ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ

 

v