Η παγκοσμιοποίηση της γνώσης

Πλέον όλοι μπορούμε να έχουμε το απόλυτο διαβατήριο προσωπικής εξέλιξης και επαγγελματικής ανέλιξης. Γράφει ο Βύρων Νικολαΐδης, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της PeopleCert Group.

Η παγκοσμιοποίηση της γνώσης
  • του Βύρωνα Νικολαϊδη*

Από τη στιγμή της γέννησής του, ο άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με τη δίψα της γνώσης, με την ακατάπαυστη ανάγκη να «απορροφήσει» και να «καταναλώσει» τον κόσμο γύρω του, σε μια απέλπιδα προσπάθεια, τελικά, να τον κατανοήσει. Αυτή η κινητήριος δύναμη μέσα στον καθένα από εμάς έχει διαφορετική ισχύ και, σε μένα προσωπικά, υπήρξε από νωρίς άλλοτε οδηγός και άλλοτε συνοδοιπόρος σε όλες τις αποφάσεις της ζωής μου.

Η PeopleCert αποτέλεσε το «χωνευτήρι» όλων αυτών των ονείρων και των στόχων που έβαζα από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, σαν εκεί να ήταν η ώρα τους να συναντηθούν και να μεγαλώσουν. Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη και προερχόμενος από μια οικογένεια εκπαιδευτικών, η σπουδαιότητα της ολοένα και αυξανόμενης γνώσης ήταν στο μυαλό μου αδιαμφισβήτητη. Η PeopleCert έβαλε στο παιχνίδι τη μοναδική αξία της πιστοποίησης.

Δημιουργήσαμε μια εταιρεία επαγγελματικών πιστοποιήσεων προσώπων για διάφορες τεχνικές δεξιότητες -αλλά και γλωσσομάθειας- μετατρέποντας έτσι τη γνώση από τη βασική δίψα που περιέγραψα νωρίτερα, στο απόλυτο διαβατήριο προσωπικής εξέλιξης και επαγγελματικής ανέλιξης.

Επενδύοντας συνεχώς στην τεχνολογία δίνουμε τα εφόδια σε κάθε πολίτη, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις να αναπτύξει τις δεξιότητές του και, μέσα από φιλικές προς τον υποψήφιο εξεταστικές λύσεις, προσφέρουμε επαγγελματικές πιστοποιήσεις που επιτρέπουν την ισότιμη πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

H πιστοποίηση δεν είναι απλώς ένα χαρτί. Είναι ο τρόπος για να αλλάξουν οι ζωές των ανθρώπων. Να ανοίξουν οι ορίζοντές τους. Και καθώς η PeopleCert δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια σ’ αυτόν τον τομέα διαθέτοντας ουσιαστικό ψηφιακό υπόβαθρο, ήρθε η πανδημία της Covid-19. Η πανδημία έφερε στη ζωή μας ξανά νέα γνώση. Έφερε τη γνώση της σημασίας της τεχνολογικής ετοιμότητας, της γρήγορης απόκρισης και της επικυρωμένης ψηφιακής πρόσβασης με ασφάλεια σε πράγματα που μέχρι πριν από λίγο δεν είχαμε καν διανοηθεί ότι μπορεί να συμβούν χωρίς τη φυσική μας παρουσία.

Η πανδημία έφερε τη γνώση της σημασίας της τεχνολογικής ετοιμότητας, της γρήγορης απόκρισης και της επικυρωμένης ψηφιακής πρόσβασης με ασφάλεια σε πράγματα που μέχρι πριν από λίγο δεν είχαμε καν διανοηθεί ότι μπορεί να συμβούν χωρίς τη φυσική μας παρουσία.

Και με μεγάλη υπερηφάνεια είδαμε την PeopleCert να ηγείται και αυτής της γνώσης. Σαν έτοιμη από καιρό, η μεγάλη μας οικογένεια εξοπλίστηκε και τοποθετήθηκε σε θέση μάχης για να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία της παροχής των εξετάσεων πιστοποίησης σε όλες τις δεξιότητες. Όταν αρχικά σχεδιάζαμε το μέλλον της και βασίζαμε την επίτευξη των στόχων μας στις τέσσερις μεγάλες αξίες, Ποιότητα, Καινοτομία, Πάθος και Ακεραιότητα, δεν είχαμε πραγματικά συνειδητοποιήσει πόσο διαχρονικές θα αποδεικνύονταν μέχρι εκείνη τη στιγμή, τη στιγμή που παγκοσμιοποιήθηκε η γνώση.

Αυτή η οικουμενική είσοδος στον ψηφιακό κόσμο ανάγκασε όλους μας να επιταχύνουμε αυτόν τον τεχνολογικό μετασχηματισμό που χρόνια τώρα προετοιμάζαμε στα επιχειρηματικά μας πλάνα. Καθώς εμείς στην PeopleCert είχαμε την τύχη -αλλά κυρίως την πρόνοια- να έχουμε περπατήσει αυτό το μονοπάτι νωρίτερα, είδαμε την ευκαιρία του περαιτέρω ανοίγματος των δραστηριοτήτων μας σαν το φυσικό επόμενο βήμα: εξαγοράσαμε τη μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως, τη βρετανική Axelos. Εξαγορά που μας τοποθετεί στην πρώτη πεντάδα φορέων πιστοποίησης σε όλο τον κόσμο.

Διαθέτουμε πλέον τα πνευματικά δικαιώματα για πασίγνωστα προγράμματα πιστοποίησης μηχανικών, επιστημόνων πληροφορικής κ.ά., όπως το PRINCE2® και ITIL®. Είναι παγκόσμιες μεθοδολογίες και πρότυπα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, σύμφωνα με τις προδιαγραφές των οποίων κινούνται τουλάχιστον 800 κυβερνητικοί οργανισμοί σε 45 χώρες και 50.000 εταιρείες.

Σήμερα, μέσω της ανάπτυξης της δικής μας τεχνολογίας για ψηφιακή διεξαγωγή και επιτήρηση των εξετάσεων από απόσταση (Online Proctoring), είμαστε σε θέση να πιστοποιούμε τις δεξιότητες προσώπων 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, κάθε μέρα, σε κάθε γωνιά της Γης. Δίνουμε την ευκαιρία οικουμενικά στους ανθρώπους να έχουν ίση μεταχείριση απέναντι στη γνώση και ίσες ευκαιρίες σε ένα παγκόσμιο αύριο. Έχουμε ακουμπήσει το αυτί μας στο «καρδιοχτύπι» της αγοράς και ξεκινάμε να διαθέτουμε ακόμα περισσότερα προγράμματα πιστοποίησης εξετάσεων στα θέματα που αυτό προτάσσει.

Σήμερα φροντίζουμε οι άνθρωποί μας να μπορούν να εργάζονται για εμάς και να μας στηρίζουν όπου και αν βρίσκονται, φροντίζοντας για την ασφάλεια και την εξέλιξή τους. Ανοίγουμε συνεχώς νέες θέσεις εργασίας στηρίζοντας την ελληνική αγορά και συνεργαζόμαστε στενά με μεγάλους οργανισμούς εύρεσης απασχόλησης διεθνώς, για να εξασφαλίζουμε ότι πληρούνται και εξασφαλίζονται τα πρότυπα που οι ίδιοι θέτουμε με τις πιστοποιήσεις μας.

Σήμερα συνεχίζουμε να δημιουργούμε με γνώμονα τον άνθρωπο και την ανάγκη του να γίνει καλύτερος και να ξεδιψάσει την εμβρυακή του δίψα για γνώση. Γιατί, παρότι αλλάζουν οι τρόποι και τα εργαλεία, αυτό ταχθήκαμε να κάνουμε εξαρχής και, καθώς ο χρόνος περνά, να ανεβάζουμε ακόμα περισσότερο τον πήχη στον ίδιο στόχο που πάντα επιδιώκαμε.

Αύριο; Εμείς έχουμε μια σταθερή σκέψη: να συνεχίσουμε να διερευνούμε τους ανοιχτούς ορίζοντες που απλώνονται μπροστά μας. Και μπορεί η ιστορία να αποδεικνύει ότι οι προβλέψεις είναι συνήθως ουτοπία, ωστόσο το όραμα είναι πάντοτε παρόν.

*Ο κ. Βύρων Νικολαΐδης είναι Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της PeopleCert Group

v