Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κουρέας του Βερολίνου και ο Παπαδήμος!

Ο κ. Παπαδήμος τοποθετήθηκε στο θέμα της δυναμικής του ελληνικού χρέους με άρθρο του στους "F.T.", προειδοποιώντας για τις συνέπειες ενός βαθύ κουρέματος. Όμως, οι οπαδοί της βιωσιμότητας έχουν ισχυρότερο σύμμαχο.

Η κουρέας του Βερολίνου και ο Παπαδήμος!
Κατ’ αρχάς, οφείλουμε να ομολογήσουμε κάτι, αφού είμαστε πλέον μία μέρα πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις για τη λύση που προκρίνει η Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα έχουμε γίνει κοινωνοί μέσω αξιόπιστης πηγής του περιγράμματος του βασικού σχεδίου -πιστεύουμε- που επεξεργαζόταν η γερμανική κυβέρνηση για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος στο πλαίσιο της ευρύτερης λύσης για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν θεωρούσαμε αξιόπιστα όσα λέγονταν ή γράφονταν για «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων κατά 21%, ή 35%, ή 40%.

Σε εκείνο το σχέδιο, το «κούρεμα» ανερχόταν σε 55%, με τη γερμανική κυβέρνηση να τάσσεται υπέρ της επιβολής του αν η «εθελοντική» συμμετοχή των ιδιωτών-ομολογιούχων δεν ήταν ικανοποιητική.

Η γερμανική πλευρά ήθελε το «κούρεμα» να είναι τουλάχιστον 50% για να πειστούν οι αγορές ότι δεν θα υπάρξει νέα αναδιάρθρωση στο μέλλον, ενώ προβλεπόταν κάποιας μορφής συμμετοχή των θεσμικών πιστωτών στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους χωρίς «κούρεμα».

Κοινώς, ανάμεσα στον «εθελοντικό» χαρακτήρα της συναλλαγής και στην επιλογή της μείωσης του ελληνικού χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ και της μείωσης των τόκων που θα πληρώνει η Ελλάδα, επέλεγαν το δεύτερο.

Ίσως, επίσης, επειδή δεν επιθυμούσαν να αυξηθεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας από επίσημες πηγές, δηλαδή από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, μέχρι τα μέσα του 2014.

Εκείνο το σχέδιο προέβλεπε ακόμη σκληρή επιτροπεία ανά υπουργείο με έμφαση στο θέμα των δαπανών και κάτι πιο οδυνηρό για την Ελλάδα, στο οποίο δεν θα αναφερθούμε, ελπίζοντας ότι επικράτησαν πιο ψύχραιμες σκέψεις.

Διαβάζοντας τις απόψεις που εξέφρασε ο πρώην υποδιοικητής της ΕΚΤ κ. Παπαδήμος στους FT, κατανοούμε ότι μάλλον δεν συμμερίζεται μερικά από τα ανωτέρω, θεωρώντας ότι τα πιθανά οικονομικά οφέλη από μια αναδιάρθρωση υπολείπονται κατά πολύ των κινδύνων για την Ελλάδα και την ευρωζώνη.

Ο κ. Παπαδήμος, όπως και άλλοι, πιστεύει ότι ο εθελοντικός χαρακτήρας της συμμετοχής των ιδιωτών που προβλεπόταν στο PSI του Ιουλίου θα πρέπει να διαφυλαχθεί, ενώ θεωρεί μικρά τα οφέλη, περίπου στο 20% του ΑΕΠ, από ένα «κούρεμα» της τάξης του 50%, γιατί περιορίζονται στους ξένους ιδιώτες επενδυτές που κατείχαν το 40% του ελληνικού δημοσίου χρέους τον περασμένο Ιούλιο.

Εμμέσως αλλά σαφώς ο κ. Παπαδήμος τάσσεται υπέρ ενός μικρότερου «κουρέματος» στα ελληνικά ομόλογα σε σχέση με το φημολογούμενο 50%+, ώστε να διαφυλαχθεί η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών.

Αν όμως βάλει κάποιος κάτω τις προβλέψεις για το δημοσιονομικό έλλειμμα και τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και συνυπολογίσει ένα PSI που καταλήγει σε μεγαλύτερες απώλειες ύψους 40%, η δυναμική του ελληνικού δημόσιου χρέους δεν αλλάζει σημαντικά.

Επομένως, το πιθανότερο αποτέλεσμα θα είναι η διατήρηση της σημερινής αβεβαιότητας, που θα πλήξει περαιτέρω την πραγματική οικονομία, αφού οι αγορές και οι υποψήφιοι επενδυτές θα αρχίσουν να προεξοφλούν την επόμενη αναδιάρθρωση.

Σε αυτήν την περίπτωση, και με δεδομένη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, είναι πιθανόν να εκδηλωθεί η κρίση εμπιστοσύνης και η πιστωτική κρίση, που ο κ. Παπαδήμος εκτιμά ότι θα είναι το επιπρόσθετο τίμημα από μια μη εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους.

Κοινώς, μπορεί η χώρα να ζήσει μια παρόμοια κατάσταση με αυτήν που φοβάται ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, χωρίς τα οφέλη μιας μεγαλύτερης μείωσης του χρέους.

Θα μπορούσε να υπάρξει μια λύση με μικρότερο εθελοντικό «κούρεμα» και συνάμα τα οφέλη που θα είχε ένα πολύ μεγαλύτερο στη δυναμική του ελληνικού δημόσιου χρέους;

Η απάντηση θα μπορούσε να είναι καταφατική υπό προϋποθέσεις.

Οι χώρες της ευρωζώνης και η ΕΚΤ θα έπρεπε να συμβάλουν σε μεγαλύτερο βαθμό στη μείωση του χρέους ή ισοδύναμα το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων θα έπρεπε να αβγατίσει πολύ και φυσικά η Ελλάδα να επιτύχει τους στόχους για το έλλειμμα που έχουν τεθεί.

Ο κ. Παπαδήμος στο άρθρο του δείχνει να αποκλείει «κούρεμα» των διμερών δανείων και των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, και χωρίς να αμφισβητείται η ικανότητα της Ελλάδας να επιτύχει τους στόχους, η εφαρμογή του γερμανικού «κουρέματος» στα ομόλογα των ιδιωτών με δόση εθελοντισμού μοιάζει αναπόφευκτη.

Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v