Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ανώδυνη απομόχλευση των τραπεζών!

Κάλλιο αργά παρά ποτέ, θα μπορούσε να αναφωνήσει κάποιος παρακολουθώντας την προσπάθεια μεγάλων επιχειρήσεων να αποκτήσουν πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Κανείς ίσως δεν θα έπρεπε να χαίρεται περισσότερο από τις ελληνικές τράπεζες.

Η ανώδυνη απομόχλευση των τραπεζών!

Η σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων τον περασμένο Μάιο έδωσε την ευκαιρία σε ορισμένες επιχειρήσεις να δοκιμάσουν τα νερά των διεθνών κεφαλαιαγορών, εκδίδοντας μεσομακροπρόθεσμα ομόλογα.

Εταιρείες όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) και η Frigoglass εκμεταλλεύθηκαν την ευνοϊκή συγκυρία της αναζήτησης υψηλών αποδόσεων από ξένα funds και της βελτίωσης των ελληνικών δημοσιονομικών για να αντλήσουν μεσοπρόθεσμα κεφάλαια φθηνότερα.

Ήταν η περίοδος όπου η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου είχε υποχωρήσει μεταξύ 8% και 9%.

Η Τιτάν, ο ΟΤΕ και η ΦΑΓΕ δεν περίμεναν τόσο και έσπευσαν να επωφεληθούν από την ώθηση που έδωσε στα ελληνικά ομόλογα η ολοκλήρωση του προγράμματος επαναγοράς τον περασμένο Δεκέμβριο.

Κι άλλες εταιρείες περίμεναν στην ουρά.

Όμως, η κυβερνητική κρίση που προκάλεσε η κατάρρευση της τρικομματικής κυβέρνησης με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ έστειλε την απόδοση των ομολόγων σε υψηλά επίπεδα, παγώνοντας τις εκδόσεις.

Όμως, η διαδικασία ξεκίνησε πάλι με τη Βαρυτίνη να ανοίγει τον χορό με 7ετή έκδοση και την Ιντραλότ να είναι από πίσω, ενώ ακολουθούν κι άλλες εταιρείες, σύμφωνα με τραπεζίτες.

Οι περισσότερες, αν όχι όλες, θα χρησιμοποιήσουν ολόκληρο ή μεγάλο μέρος του δανεισμού για την αποπληρωμή βραχυπρόθεσμων τραπεζικών δανείων κι άλλων υποχρεώσεων.

Ο τραπεζικός δανεισμός είναι αρκετά φθηνότερος σε σχέση με την έκδοση ομολόγων.

Όμως, οι εταιρείες αντιλαμβάνονται πλέον τα οφέλη από τη διαφοροποίηση των πηγών άντλησης κεφαλαίων και τη μειωμένη εξάρτηση από τις τράπεζες αφού οι τελευταίες θα μπορούσαν δυνητικά να περιορίσουν ή να καταργήσουν τις πιστωτικές γραμμές προς αυτές.

Προτιμούν λοιπόν να πληρώνουν τοκομερίδια της τάξης του 8% με 10% ετησίως δανειζόμενες για 5 ή περισσότερα χρόνια, παρά να βρεθούν αντιμέτωπες μια μέρα με την απαίτηση άμεσης εξόφλησης του δανείου από τις τράπεζες.

Όμως, δεν είναι μόνο οι εταιρείες που θα πρέπει να αισθάνονται πιο άνετα με αυτήν την εξέλιξη.

Πολύ ικανοποιημένες θα πρέπει να αισθάνονται κι οι εγχώριες τράπεζες αφού οι εταιρείες χρησιμοποιούν το προϊόν του δανεισμού για να αποπληρώσουν εν μέρει ή πλήρως βραχυπρόθεσμα τραπεζικά δάνεια.

Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, τα πιστωτικά ιδρύματα ενισχύουν τη ρευστότητά τους και επιτυγχάνουν την πλέον ανώδυνη απομόχλευση, ενισχύοντας τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας χωρίς να χρειασθεί να καταφύγουν σε πιο δραστικά μέτρα έναντι των δανειοληπτών.

Υπενθυμίζεται ότι η μείωση του υπόλοιπου των δανείων ως προς τα εποπτικά κεφάλαια ή και τις καταθέσεις οδηγεί σε απομόχλευση του ισολογισμού των τραπεζών.

Με δεδομένη την ανάγκη για ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας και της απεξάρτησης από την ΕΚΤ τα επόμενα χρόνια, οι εκδόσεις ομολόγων απο ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να θεωρηθούν ευλογία.

Dr. Money

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο;

Τι γνώμη έχετε; To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v