Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οσο η ΕΚΤ «σκουπίζει», η Ελλάδα θα ψωνίζει

Σ' έναν κόσμο χαμηλών επιτοκίων και αποδόσεων, οι εκδότες που προσφέρουν λίγο υψηλότερη απόδοση στα ομόλογά τους και έχουν μεγάλο αγοραστή από πίσω κερδίζουν.

Οσο η ΕΚΤ «σκουπίζει», η Ελλάδα θα ψωνίζει

Η πώληση των 10ετών ομολόγων με ιστορικά χαμηλά επίπεδα απόδοσης για την Ελληνική Δημοκρατία συνιστά μια θετική εξέλιξη σε μια δύσκολη διεθνώς περίοδο.

Οι αγοραστές των τίτλων γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ΕΚΤ αγοράζει ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. (PEPP).

Πολύ περισσότερο, όταν η αγορά αντιλαμβάνεται δύο πράγματα.

Πρώτον, η ΕΚΤ θα συνεχίσει την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων παρέμβασης για μεγάλο χρονικό διάστημα και το PEPP θα επεκταθεί χρονικά κατά ένα εξάμηνο, περίπου δηλ. μέχρι τα τέλη του 2021.

Δεύτερον, οι εκδόσεις χρεογράφων της Ελλάδας θα είναι περιορισμένες τα επόμενα χρόνια. Ιδίως όταν συγκριθούν με εκείνες άλλων χωρών, π.χ. Ιταλία.

Και φυσικά υπάρχει στην άκρη ένα μαξιλάρι ρευστότητας ύψους 34-35 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 16,8 δισ. προορίζονται για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η Ελλάδα έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που δεν χάνεται, όταν ληφθεί υπόψη το μεγάλο φετινό πρωτογενές έλλειμμα που εκτιμάται στο 6% του ΑΕΠ περίπου.

Η ανάλυση για τη διατηρησιμότητα του χρέους (DSA) που κάνουν οι θεσμοί μπορεί να συνεχίσει να διακηρύσσει πως το ελληνικό χρέος είναι φερέγγυο μεσοπρόθεσμα παρά το έλλειμμα, όταν το κόστος δανεισμού είναι αρκετά κάτω από 3% κατά μέσο όρο.

Φυσικά, αρκετοί αναρωτιούνταν αν θα έπρεπε να περιμένει η Αθήνα να βγουν τα νούμερα για το ΑΕΠ, ώστε να τα γνωρίζουν οι δυνητικοί αγοραστές, πριν αποφασίσουν να υποβάλουν προσφορά.

Κανείς δεν θα μπορούσε να κατηγορήσει την Ελλάδα, σε περίπτωση που τα νούμερα δεν είναι καλά, υποστηρίζουν όσοι ασπάζονται αυτή την άποψη.

Από την άλλη πλευρά, το μεγαλύτερο ειδικό βάρος στις αποφάσεις παίρνουν η απόδοση του ομολόγου και οι αγορές της ΕΚΤ.

Φυσικά, κάθε μέρα δεν θα 'ναι του... Αγιαννιού, υπό την έννοια της παρουσίας της ΕΚΤ.

Ομως, αυτό φαίνεται πως θα καθυστερήσει και επιπλέον είναι πιο πιθανό να «ρολάρει» η ΕΚΤ και να μην πουλήσει τα ομόλογα που θα έχει ήδη αγοράσει μέχρι τότε.

Τέλος, υπάρχει πάντοτε η επιλογή της ένταξης στο πρόγραμμα του ESM για την πανδημία, που δίνει στην ΕΚΤ το φύλλο συκής για να κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα στο κανονικό QE, μετά το τέλος του έκτακτου PEPP.

Όπως κι αν έχει, ο τελικός αγοραστής, δηλ. η ΕΚΤ, κάνει τη διαφορά.





Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v