Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντλησε 2,5 δισ. από το re-opening του 10ετούς η Ελλάδα

Στα mid-swaps + 140 μονάδες βάσης το επιτόκιο. Ξεπέρασαν τα 18 δισ. ευρώ οι προσφορές για την επανέκδοση του τίτλου, με τον ΟΔΔΗΧ να προχωρά δύο φορές σε μείωση του επιτοκίου. Πώς σχολίασε την έκδοση ο ΥΠΟΙΚ.

Αντλησε 2,5 δισ. από το re-opening του 10ετούς η Ελλάδα

Ισχυρή ζήτηση εκδηλώθηκε για την επανέκδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στην οποία προχώρησε ο ΟΔΔΗΧ, προκειμένου να εκμεταλλευτεί τα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια.

Η Ελλάδα άντλησε τελικά 2,5 δισ. ευρώ από την έκδοση που έχει ωρίμανση τη 18η Ιουνίου 2030 (στα 5,5 δισ. η έκδοση μαζί με τους τίτλους του υφιστάμενου 10ετούς).   

Σύμφωνα με ανάδοχο της έκδοσης, οι προσφορές ξεπέρασαν τελικά τα 18 δισ. ευρώ, με την τελική αποτίμηση του τίτλου να πραγματοποιείται στα mid-swaps + 140 μονάδες βάσης (γύρω στο 1,23%).

Όπως σχολιάζουν οι Financial Times, το επιτόκιο στο οποίο έκλεισε η έκδοση σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πληρώσει πρακτικά μηδενικό premium έναντι των ομολόγων που τελούν υπό διαπραγμάτευση στη δευτερογενή αγορά.

«Το μέγεθος του βιβλίου προσφορών δείχνει ξεκάθαρα ότι ακόμα και λιγότερο αξιόχρεες χώρες στην ευρωζώνη έχουν μεγάλη ζήτηση», σχολιάζει ο Richard McGuire, στρατηγικός αναλυτής της Rabobank.

Οπως έγραψε το Euro2day.gr, στη δημοπρασία εκδηλώθηκε σημαντική ζήτηση καθώς σε λίγη ώρα είχαν συγκεντρωθεί προσφορές 16 δισ. ευρώ. Ο ΟΔΔΗΧ είχε δώσει guidance με αρχικό mid-swap +150 μονάδες βάσης (δηλαδή επιτόκιο περίπου 1,33%), στη συνέχεια το μείωσε στο mid-swap + 145 μονάδες βάσης ή 1,28% και στη συνέχεια προχώρησε σε νέα μείωση στο mid-swap + 140 μονάδες βάσης (1,23%).

Τη διαδικασία του re-opening είχαν αναλάβει οι Barclays, Citi, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale.

Η νέα έξοδος στις αγορές είναι μία κίνηση που στοχεύει στην αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων, τα οποία στο υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν με κομμένη ανάσα, δεδομένου του νέου πακέτου των μέτρων που απαιτούνται για τη στήριξη της οικονομίας.

Η χρηματοδότηση δεν είναι εύκολη υπόθεση για το οικονομικό επιτελείο, που προσπαθεί να μην τρώει από τα έτοιμα, ώστε να μη βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο το επόμενο διάστημα.

Με δεδομένο ότι η έξαρση της πανδημίας ανεβάζει τον λογαριασμό για το δημόσιο, καθώς εκτιμάται ότι θα χρειασθούν πρόσθετες παρεμβάσεις για τη στήριξη της οικονομίας τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να ενισχύσει τη χρηματοδοτική δύναμη πυρός και τη ρευστότητα του δημοσίου χωρίς να «ξεφουσκώσει» το μαξιλάρι των ταμειακών διαθεσίμων, που ανέρχεται στα 34-35 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ στο δεύτερο φετινό τρίμηνο αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο Πέμπτη από την ΕΛΣΤΑΤ, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ στα επίπεδα του 16%.

Η μεγάλη ζημιά στο δεύτερο τρίμηνο έχει γίνει από την καραντίνα και μπορεί το οικονομικό επιτελείο να μην έχει αλλάξει την πρόβλεψη για ύφεση 8% το 2020, αλλά τα μηνύματα που έρχονται από κλάδους όπως ο τουρισμός και η εστίαση δείχνουν απώλειες μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες, παραπέμποντας σε βαθύτερη ύφεση. Στον τουρισμό οι εισπράξεις κινούνται μόλις στο 20% του 2019, ενώ η αρχική απαισιόδοξη εκτίμηση τοποθετούσε τον πήχη στο 40% και στην εστίαση, σε μέσα επίπεδα, η τρύπα στα έσοδα κυμαίνεται στο 50%.

Σταϊκούρας: Ιστορικό χαμηλό στο κόστος δανεισμού με τη δημοπρασία

«Σήμερα, η Ελλάδα κατέγραψε άλλη μία σημαντική επιτυχία στον στίβο των αγορών. Για 3η φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, η διεθνής επενδυτική κοινότητα επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της στην ελληνική οικονομία», υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά τη δημοπρασία για την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου.

Οπως αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας, «η χώρα δανείστηκε, με το χαμηλότερο κόστος που έχει επιτευχθεί ποτέ στις εκδόσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, μέσω της έκδοσης 10ετούς ομολόγου, άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου στο 1,2%.
Το χαμηλότερο επιτόκιο διαχρονικά, ανεξαρτήτως διάρκειας έκδοσης.

Επίσης, πολύ σημαντική είναι η μεγάλη ζήτηση και η καλή ποιότητα της σημερινής έκδοσης.

Αυτή καλύφθηκε, στη συντριπτική πλειοψηφία της, από ξένα χαρτοφυλάκια και θεσμικούς επενδυτές.
Γι’ αυτούς τους λόγους, συγχαίρω θερμά τον ΟΔΔΗΧ για τη μεθοδική και σοβαρή δουλειά του.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν ισχυρή έμπρακτη απόδειξη ότι οι αγορές αναγνωρίζουν το συνεκτικό οικονομικό σχέδιο της Κυβέρνησης και την αποτελεσματική εφαρμογή του για την αντιμετώπιση των δυσμενών οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας.

Και επικροτούν την ολιστική στρατηγική που χαράσσει για την ταχύτερη δυνατή ανάταξη της οικονομίας, ώστε η χώρα να επιτύχει ισχυρή, βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας.

Έχουμε συναίσθηση ότι οι δυσκολίες είναι πολλές και μεγάλες, αλλά είναι στο χέρι μας να τις υπερβούμε.
Και θα τις ξεπεράσουμε, με πίστη στις δυνάμεις μας, με μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά», καταλήγει ο υπουργός. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v