Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάθε μέρα δεν θα είναι... τ’ Αϊ-Γιαννιού

Ο κόσμος ζει τις συνέπειες της πανδημίας, με την ακρίβεια να επανέρχεται δριμύτερη. Η πληθωριστική έκρηξη και ιδίως η αντίδραση των ευρωπαϊκών ομολόγων κάτι δείχνει.

Κάθε μέρα δεν θα είναι... τ’ Αϊ-Γιαννιού

Το άρθρο της στήλης στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας είχε τίτλο «Η ακρίβεια είναι καθ’ οδόν».

Το άρθρο αναφερόταν στην κατάσταση που επικρατούσε διεθνώς και σε συγκεκριμένες εταιρείες και προϊόντα, π.χ. chips για έξυπνα κινητά όπως το iPhone.

Επίσης, στην αύξηση της ζήτησης για χρυσό από τους Γερμανούς κι άλλους Ευρωπαίους που ανησυχούν για τον πληθωρισμό και την αγοραστική δύναμη των χρημάτων τους.

Το ίδιο θέμα ήταν ψηλά στις αναφορές του ελληνικού Τύπου το Σαββατοκύριακο, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζει μέτρα περιορισμού των αυξήσεων στον ηλεκτρισμό κι αλλού.

Οι αγορές έχουν συνταχθεί με την ετυμηγορία των μεγάλων κεντρικών τραπεζών πως ο πληθωρισμός είναι προσωρινός, αλλά οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν και αναμένεται να επιμείνουν τους επόμενους μήνες στην ΕΕ και κυρίως στις ΗΠΑ.

Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας έδωσε την εξήγηση των περιστεριών της ΕΚΤ για την άνοδο του πληθωρισμού στο 3% τον Αύγουστο, υποστηρίζοντας: «Οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τους μισθούς και το εργατικό κόστος, οι οποίες καθορίζουν τον δομικό πληθωρισμό, δεν δείχνουν την ίδια μεταβλητότητα με τον ονομαστικό πληθωρισμό».

Πάντως, ο δείκτης εμπορευμάτων του Bloomberg συνέχισε να σκαρφαλώνει την προηγούμενη εβδομάδα και είναι σχεδόν πάνω 25% από την αρχή της χρονιάς, με το αμερικανικό αργό (WTI) να κερδίζει 43%.

Επιπλέον, η τιμή του αλουμινίου βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 χρόνων και κάπου 80% πιο ψηλά από το ιστορικό χαμηλό του Μαΐου του 2020.

H κατάσταση είναι τέτοια που η αλυσίδα λιανικής Walmart στις ΗΠΑ, με 565.000 εργαζόμενους, προχωρά σε αυξήσεις μισθών της τάξης του 1 δολαρίου τουλάχιστον η ώρα, στα 16,40 δολάρια κατά μέσο όρο, καθώς υπάρχει έλλειψη εργατικών χεριών. Είναι η τρίτη αύξηση ωρομισθίου τον τελευταίο χρόνο.

Και στα γνωστά προβλήματα με την εφοδιαστική αλυσίδα, τα κοντέινερ και την έλλειψη εργατικών χεριών προστίθεται η ξηρασία σε περιοχές της Λατινικής Αμερικής και οι παγωνιές όπως στη Βραζιλία. Η καταστροφή σημαντικού μέρους της παραγωγής ζάχαρης έδωσε μεγαλύτερη ώθηση στην τιμή, που είναι πάνω 60% το τελευταίο 12μηνο.

Το ερώτημα παραμένει. Είναι ο πληθωρισμός που καταγράφεται προσωρινός ή μόνιμος; Τι θα αποφασίσει η ΕΚΤ την Πέμπτη για το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που συμπεριλαμβάνει τα ελληνικά ομόλογα;
Αν κρίνουμε από τα ομόλογα, οι αγορές δείχνουν να παίρνουν πιο σοβαρά το επιχείρημα να έχει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά η πανδημία.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης ανέβηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Παρ’ όλα αυτά οι αποδόσεις παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με βάση την ιστορία.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου αυξήθηκε 9 μονάδες βάσης στο 0,78% και του αντίστοιχου ιταλικού ομολόγου 7 μονάδες βάσης στο 0,71%.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ΕΚΤ δεν θέλει να χαλάσει το πάρτι των αγορών, λόγω των συνεπειών που θα υπάρξουν σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας.

Από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να φανεί τελείως αδιάφορη, με τον πληθωρισμό να βρίσκεται σε ανοδική τροχιά.

Επομένως, κάτι θα πρέπει να πει ή να κάνει. Οι συνθήκες δεν μπορεί να είναι για πάντα ευνοϊκές για τα προγράμματα αγοράς τίτλων.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v