Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδύσεις: Η πρόβλεψη ενός γκουρού!

Οι προβλέψεις έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον όταν γίνονται από άτομα που έχουν αποδείξει στην πράξη ότι βάζουν τα λεφτά εκεί που είναι το στόμα τους και έχουν καλό επενδυτικό track record.

Επενδύσεις: Η πρόβλεψη  ενός γκουρού!
Oι χρηματιστηριακές αγορές έχουν πολλούς γκουρού, όμως η αγορά ομολόγων έχει ουσιαστικά έναν.

Έναν αλλά καλό: τον κ. Βill Gross.

Ο επικεφαλής της PIMCO που ανήκει στον ομιλο της Allianz, και διαχειριστής επί πολλά χρόνια του μεγαλύτερου ομολογιακού αμοιβαίου κεφαλαίου στον κόσμο, έχει ένα ιδιαίτερο προσόν:

Αξιολογεί την οικονομική κατάσταση με έναν πρωτότυπο δικό του τρόπο που αναδεικνύει τις μελλοντικές τάσεις και οδηγεί τις περισσότερες φορές στις σωστές επενδυτικές επιλογές.

Σε μια περίοδο όπου οι χρηματιστηριακές αγορές κάνουν ράλι, ο κ. Gross ερμηνεύει τα τεκταινόμενα με τρόπο που δεν θα άρεσε στους "ταύρους".

Ο γκουρού των ομολόγων ασπάζεται τη θέση ότι ο μη δεδηλωμένος στόχος των κυβερνώντων είναι να "φουσκώσουν" τις τιμές των στοιχείων του ενεργητικού, κυρίως μετοχές, ώστε να αναθερμάνουν την οικονομική δραστηριότητα όπως καταγράφεται από το ονομαστικό ΑΕΠ.

Αν τα καταφέρουν, θα μπορέσουν να σταθεροποιήσουν την απασχόληση και γενικότερα την οικονομία.

Είναι μια θέση που ταιριάζει περισσότερο στις ΗΠΑ, όπου ζει και εργάζεται, και ίσως λιγότερο στην ευρωζώνη κι αλλού, εκτός κι αν συμπεριλάβουμε τα ακίνητα στα στοιχεία ενεργητικού.

Ο κ. Gross βλέπει στον ρυθμό του ονομαστικού ΑΕΠ την αποδοτικότητα κεφαλαίου της εθνικής οικονομίας.

Αυτή η αποδοτικότητα κεφαλαίου κυμαίνεται διαχρονικά κοντά στο 5% στις Ηνωμένες Πολιτείες και άπαντες, δηλαδή η κυβέρνηση, οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι και οι επενδυτές, έχουν προσαρμόσει τις απαιτήσεις, τις αποδόσεις κ.ά. γύρω από αυτό το νούμερο.

Όμως, η μείωση της μόχλευσης που έφερε η παγκόσμια πιστωτική και χρηματοοικονομική κρίση έχει αλλάξει τα δεδομένα προς το χειρότερο, οδηγώντας σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης τα προηγούμενα τρίμηνα.

Ως εκ τούτου ένα σημαντικό μέρος του παραγωγικού δυναμικού στις ΗΠΑ κι αλλού δεν χρησιμοποιείται και η ανεργία έχει πάρει την ανηφόρα, υπονομεύοντας την κατανάλωση και την ανάπτυξη.

Τα κρατικά προγράμματα ενίσχυσης της ζήτησης και των εθνικών οικονομιών, που αποσκοπούν στην τόνωση του ρυθμού ανάπτυξης στο 5%, δεν είναι πιθανό να τα καταφέρουν για έναν πολύ απλό λόγο, σύμφωνα με τον Gross:

Η μόχλευση μέσω κρατικών εγγυήσεων που περιέχει πολλούς όρους θα αποδειχτεί λιγότερο αποτελεσματική στην τόνωση του ΑΕΠ σε σχέση με την ιδιωτική μόχλευση.

Συμπέρασμα; Ο ρυθμός αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ των ΗΠΑ θα υποχωρήσει κοντά στο 3% μετά την επιστροφή της ανάκαμψης, που αναμένεται το β΄ εξάμηνο του 2009, και θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο για τουλάχιστον μερικά χρόνια.

Επομένως, ο ρυθμός αύξησης των επιχειρηματικών κερδών θα περιοριστεί, τα νοικοκυριά δεν θα καταναλώνουν όσο πριν και το ποσοστό ανεργίας θα σταθεροποιηθεί σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το παρελθόν.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι αξίες υψηλού κινδύνου θα δοκιμαστούν από χρεοκοπίες κ.ά., ενώ τα πιο ασφαλή κρατικά ομόλογα θα προσφέρουν πολύ χαμηλές αποδόσεις.

Επομένως, οι επενδυτές θα χρειαστεί να επιλέξουν εταιρικά ομόλογα που προσφέρουν ικανοποιητικό σταθερό εισόδημα και μετοχές εταιριών οι οποίες διαθέτουν ισχυρούς ισολογισμούς και δίνουν ικανοποιητικό μέρισμα.

Θα πρέπει επίσης να προσθέσουν στο χαρτοφυλάκιό τους ορισμένες επιλεκτικές επενδύσεις σε αναδυόμενες αγορές που υπόσχονται υψηλότερους ρυθμούς ανόδου του ονομαστικού ΑΕΠ.

Μερικοί ίσως θεωρήσουν ότι ο γκουρού των ομολόγων είναι πολύ αμερικανοκεντρικός και ίσως έχουν δίκιο.

Όμως, την ίδια άποψη για χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια ασπάζονται πολλοί οικονομολόγοι στις χώρες της ευρωζώνης και αλλού.

Ίσως τελικά η άποψη του κ. Bill Gross να είναι λοιπόν πιο παγκοσμιοποιημένη απ’ ό,τι φαίνεται εκ πρώτης όψεως.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v