Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς τα απόβλητα του καφέ μπορούν να τονώσουν την υγεία

Το 5ο βραβείο στον 9ο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας «NBG Business Seeds» της Εθνικής Τράπεζας απέσπασε η νεοφυής επιχείρηση «Coffeco». Τι λέει για την επιχείρηση και το διαγωνισμό ο Αλέξης Πατζιάρος.

Πώς τα απόβλητα του καφέ μπορούν να τονώσουν την υγεία

Πώς μπορεί μια νεοφυής επιχείρηση, να προστατεύει ταυτόχρονα το περιβάλλον και να βελτιώνει την υγεία των ανθρώπων; Αυτό επιχειρεί η Coffeco, η οποία αξιοποιεί τα υπολείμματα καφέ για την δημιουργία φαινολικών ουσιών. Η επιχειρηματική αυτή ιδέα, έλαβε φέτος το 5ο βραβείο στον 9ο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας «NBG Business Seeds» της Εθνικής Τράπεζας.

Για την επιχειρηματική ιδέα, τους στόχους της νεοφυούς επιχείρησης και τη βοήθεια από έλαβε από την Εθνική στο πλαίσιο του Διαγωνισμού, μας μιλά ο επικεφαλής της επιχείρησης Αλέξης Πατζιάρος.

Ποιο είναι το αντικείμενο της επιχείρησής σας και πώς προέκυψε η ιδέα;

Ο καφές, όντας το δημοφιλέστερο ρόφημα στον κόσμο, έχει απασχολήσει τα τελευταία χρόνια την ερευνητική κοινότητα, κυρίως λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων του, αλλά και λόγω των τεραστίων ποσοτήτων αποβλήτων που δημιουργεί η παρασκευή του. Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι απορρίπτονται, ιδιαίτερα σε χώρους υγειονομικής ταφής, περίπου 6 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων καφέ, ποσότητα που ενισχύει την ανάγκη για άμεση διαχείριση. Η άμεση απόρριψη των αποβλήτων στο περιβάλλον, καθίσταται καταστρεπτική, λόγω του υψηλού οργανικού τους φορτίου και της παρουσίας τοξικών για τα φυτά ενώσεων, όπως η καφεΐνη και οι τανίνες, ενώ η καύση αυτών ενισχύει την ατμοσφαιρική ρύπανση. Μία εναλλακτική αξιοποίηση των παραπροϊόντων του καφέ αφορά στην ανάκτηση των φαινολικών ουσιών που περιέχουν. Οι φαινολικές ουσίες είναι ενώσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας που παρουσιάζουν αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση. Προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό από χρόνιες εκφυλιστικές ασθένειες, όπως ο καρκίνος και η νόσος Alzheimer και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε βιομηχανίες τροφίμων, φαρμάκων και καλλυντικών. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην πρόληψη της οξείδωσης άλλων μορίων στο σώμα. Η οξείδωση παράγει ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα. Αυτό με τη σειρά του ενδέχεται να οδηγήσει σε φλεγμονή, καρδιακές παθήσεις ή ακόμα και καρκίνο. Οι αξία των φαινολικών ενώσεων εξαρτάται από την καθαρότητά τους και την παρουσία υδροξυλίων, τα οποία είναι υπεύθυνα για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες αυτών.

Έχετε παραγωγική δραστηριότητα αυτή τη στιγμή;

Αυτή τη στιγμή, όχι δεν έχουμε μαζική παραγωγή. Όποια παραγωγή έχει γίνει για να κάνουμε τις δοκιμές μας και το proof of concept, υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και το εργαστήριο Φαινομένων Μεταφοράς και Φυσικοχημικής Υδροδυναμικής.

Σκοπεύετε να προχωρήσετε στο άμεσο μέλλον;

Ναι. Τώρα είμαστε στη φάση όπου σχεδιάζουμε να κατασκευάσουμε μια πιλοτική μονάδα για μια παραγωγή μικρής τάξης, έτσι ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες των πρώτων μας πελατών αλλά και για να μπορέσουμε να κάνουμε ομαλά την μετάβαση από την εργαστηριακή κλίμακα στην εργοστασιακή.

Για ποιό λόγο επιλέξατε να συμμετάσχετε στον 9ο διαγωνισμό του προγράμματος NBG Business Seeds της Εθνικής Tράπεζας;

Όταν συμμετείχαμε στο τετραήμερο bootcamp του NBG Business Seeds στην Πάτρα ήμασταν σε πολύ αρχικό στάδιο οπότε δεν ξέραμε τι να περιμένουμε ακριβώς. Για εμάς στην αρχή ήταν απλά ένας διαγωνισμός επιχειρηματικότητας οπού θα μας δινόταν η ευκαιρία να παρουσιάσουμε την ιδέα μας και τίποτα περισσότερο. Όμως από την πρώτη μέρα αφού γνωρίσαμε τους μέντορες όλα άλλαξαν καταλάβαμε το επίπεδο του διαγωνισμού και προσαρμοστήκαμε.

Όταν διαμορφώνατε το business plan είχατε την καθοδήγηση που χρειαζόσασταν; Βελτιώθηκε η ιδέα σας μέσα από τις διαδικασίες του διαγωνισμού;

Όσον αφορά την διαμόρφωση του δικού μας business plan, είχαμε πλήρη καθοδήγηση από τον μέντορα μας Αγγελο Ρέζο με τον οποίο ήρθαμε σε επαφή μέσα από το NBG Seeds Patras. Με την εμπειρία και την γνώση του βοήθησε σε πολύ σημαντικό βαθμό, ώστε να δομηθεί σωστά ένα επιχειρηματικό σχέδιο με ουσία και ενδιαφέρον.

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο όφελος που αποκομίσατε τελικά από τη συμμετοχή σας στο διαγωνισμό;

Η ομάδα της Coffeco μέσα από την συμμετοχή της στον διαγωνισμό της Εθνικής Tράπεζας έχει κερδίσει πολλά. Είναι γεγονός ότι, η Εθνική Τράπεζα μέσα από το πρόγραμμα της NBG Business Seeds δίνει μια μοναδική ευκαιρία σε νέους που πιστεύουν στην καινοτομία και στην επιχειρηματικότητα να δώσουν «ζωή» στο έργο τους. Η Coffecο, έζησε μια δυνατή εμπειρία, καταφέρνοντας να περάσει στις επόμενες φάσεις του διαγωνισμού, κερδίζοντας όχι μόνο γνώσεις, αλλά και ανθρώπους που πιστεύουν σε αυτήν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί, ο επιχειρηματίας Άγγελος Ρέζος, ο οποίος πιστεύει στης ιδέα της Coffeco από τα πρώτα της βήματα. Αυτό δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την βοήθεια της Εθνικής Τράπεζας μέσα από τα events που διοργανώνει σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας επιτυγχάνοντας να φέρει σε επαφή έμπειρους επιχειρηματίες με νέους, που θέλουν να κάνουν καλύτερο τον κόσμο και να δημιουργήσουν.

 

 

*** Μέχρι 10 Οκτωβρίου 2019 οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στον 10ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας, που επιβραβεύει πρωτότυπες ιδέες βασισμένες στις νέες τεχνολογίες και προωθεί την καινοτομία στην Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v