Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Followgreen: Πρωτότυπη Δημοτική Πλατφόρμα για επιβράβευση της ανακύκλωσης

Έντεκα δήμοι ανά τη χώρα έχουν υιοθετήσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα Followgreen μέσω της οποίας επιβραβεύονται οι πολίτες που ανακυκλώνουν. Πώς η επιχείρηση βρήκε στήριξη μέσω του διαγωνισμού «NBG Business Seeds».

Followgreen: Πρωτότυπη Δημοτική Πλατφόρμα για επιβράβευση της ανακύκλωσης

Με μια πρωτοποριακή ηλεκτρονική εφαρμογή, τρεις νέοι άνθρωποι άνοιξαν το δρόμο για την ανταμοιβή των πολιτών με περιβαλλοντικές ευαισθησίες. Πρόκειται για την καινοτόμο πλατφόρμα με την ονομασία Followgreen μια επιχειρηματική ιδέα που απέσπασε το 5ο βραβείο στον 9ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας του προγράμματος «NBG Business Seeds» της Εθνικής Τράπεζας, μέσω του οποίου η τελευταία στηρίζει τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Η εταιρεία που ιδρύθηκε από την Αθηνά-Αναστασία Μπούρκα, τον Γεώργιο Ηλιόπουλο και τον Δαμιανό Μπούρκα, απευθύνεται σε δήμους και αποτελεί ένα εργαλείο για την επιβράβευση των πολιτών που ανακυκλώνουν σε τοπικό επίπεδο. Στo followgreen οι πολίτες μπορούν να συγκεντρώνουν πόντους για την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ενημέρωση που λαμβάνουν, καθώς και για την ανακύκλωση που κάνουν στον δήμο τους. Για την επιχείρηση, μας μιλά η Αθηνά-Αναστασία Μπούρκα.

Ποιο είναι το αντικείμενο της επιχείρησής σας;

To followgreen είναι μία πλατφόρμα που επιβραβεύει την ανακύκλωση και ταυτόχρονα ευαισθητοποιεί τους πολίτες. Ο πολίτης δημιουργεί λογαριασμό online και κερδίζει πόντους από την ανακύκλωση που κάνει στον Δήμο του, αλλά και μέσα από τη συμμετοχή του σε εκπαιδευτικές δράσεις (όπως βίντεο ή κουίζ) που υπάρχουν στην πλατφόρμα. Στη συνέχεια εξαργυρώνει τους πόντους που έχει συγκεντρώσει σε προσφορές τοπικών επιχειρήσεων, ή τους δωρίζει σε σχολεία που προχωρούν σε ανακύκλωση στο πλαίσιο σχολικών μαθητικών διαγωνισμών.

Μέσα από αυτό το πρόγραμμα ανταμοιβής όσων πολιτών ανακυκλώνουν, επιτυγχάνονται οι παρακάτω βασικοί του στόχοι:

* Η μείωση των απορριμμάτων και η αύξηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή,

* Η εκπαίδευση & επιβράβευση των πολιτών για την ανακύκλωση,

* Η σύνδεση του Δήμου με τους πολίτες, τις τοπικές επιχειρήσεις και τα σχολεία.

Για ποιο λόγο επιλέξατε να συμμετάσχετε στον 9ο διαγωνισμό του προγράμματος NBG Business Seeds της Εθνικής Tράπεζας;

Η διαχρονικότητα του διαγωνισμού με τις εξαιρετικές ιδέες που επιβράβευσε όλα τα προηγούμενα 8 χρόνια, η εμπιστοσύνη στις ποιοτικές διαδικασίες αξιολόγησης της Εθνικής Tράπεζας, αλλά και η καθοδήγηση των στελεχών αυτής για τα επόμενα βήματά μας, ήταν οι καθοριστικοί παράγοντες στην απόφασή μας για συμμετοχή στον 9ο διαγωνισμό.

Όταν διαμορφώνατε το business plan είχατε την καθοδήγηση που χρειαζόσασταν; Βελτιώθηκε η ιδέα σας μέσα από τις διαδικασίες του Διαγωνισμού;

Σαφώς σε όλα τα στάδια του διαγωνισμού είχαμε πολύ χρήσιμες παρατηρήσεις - συμβουλές από τα μέλη των επιτροπών αξιολόγησης που μας βοήθησαν να βελτιώσουμε την ιδέα μας.

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο όφελος που αποκομίσατε τελικά από τη συμμετοχή σας στο Διαγωνισμό;

Η γνωριμία με τους ανθρώπους του προγράμματος NBG Business Seeds που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για τη θεσμική υποστήριξη της καινοτομίας στο επιχειρείν.

Το πρόγραμμα NBG Business Seeds προβλέπει μορφές χρηματοδότησης, όπως equity financing, με συμμετοχή στο εταιρικό κεφάλαιο, δάνεια ειδικού σκοπού για ανάπτυξη δραστηριοτήτων, ομολογιακά δάνεια μετατρέψιμα σε μετοχές. Έχετε συζητήσει κάποια μορφή χρηματοδότησης;

Έχουμε ήδη κάνει επαφή με τo Start Up Κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας και στο εγγύς μέλλον θα δούμε δυνατότητες χρηματοδότησης.

Αυτή τη στιγμή έχει βρει πρακτική εφαρμογή η επιχειρηματική σας ιδέα;

Το followgreen ξεκίνησε να λειτουργεί τον Δεκέμβριο του 2016 και ήδη εφαρμόζεται σε έντεκα Δήμους: Παλλήνης, Βριλησσίων, Λουτρακίου, Ιωαννιτών, Περιστερίου, Κρωπίας, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Ζίτσας, Πυλαίας, Άρτας και Μοσχάτου Ταύρου.

Οι Δήμοι συνάπτουν σύμβαση, η οποία περιλαμβάνει τη χρήση της πλατφόρμας, την οργάνωση των σημείων ανακύκλωσης, τη διοργάνωση των σχολικών διαγωνισμών και τις δράσεις επικοινωνίας.

Ακολουθούν ενδεικτικά αποτελέσματα της πλατφόρμας από τα 2 περίπου έτη λειτουργίας της:

o ~ 5% κάλυψη πληθυσμού σε επίπεδο χώρας, βάσει του πληθυσμού των συμμετεχόντων δήμων.

o ~ 7.500 εγγεγραμμένοι χρήστες - νοικοκυριά στην πλατφόρμα.

o ~ 700.000 εκπαιδεύσεις - αριθμός άρθρων, βίντεο, κουίζ που έχουν προβληθεί.

o ~ 40.000 μαθητές έχουν συμμετάσχει στους σχολικούς διαγωνισμούς ανακύκλωσης.

o > 1.000 προσφορές τοπικών επιχειρήσεων.

Τι αποδοχή έχει η ιδέα σας;

Οι Δήμοι έχουν αγκαλιάσει ιδιαίτερα την ιδέα αυτή, καθώς βλέπουν άμεσα οφέλη:

* Αυξάνεται η ανακύκλωση στον Δήμο και μειώνεται το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων.

* Αποκτούν ένα σύγχρονο εργαλείο για να ευαισθητοποιούν τους πολίτες σε θέματα ανακύκλωσης, μέσα από απλό και διασκεδαστικό τρόπο.

* Οι μαθητές εκπαιδεύονται έμπρακτα στην ανακύκλωση και ενισχύεται ο ρόλος τους στον τομέα αυτό.

* Ενισχύεται η τοπική αγορά και προβάλλονται δωρεάν οι επιχειρήσεις.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Στα άμεσα σχέδιά μας συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

- η λειτουργία της mobile εφαρμογής (app), η οποία θα παρέχεται δωρεάν στους πολίτες,

- η επιβράβευση πολιτών σε πανελλαδικό επίπεδο με προσφορές από online e-shops,

- η σύνδεση της πλατφόρμας με έξυπνους καφέ κάδους βιοαποβλήτων (υπολειμμάτων τροφών) σε επίπεδο γειτονιάς & με έξυπνες γωνιές ανακύκλωσης στις πλατείες.

Το followgreen αναπτύσσεται δυναμικά και ο κύριος στόχος του είναι να αποτελέσει ένα ουσιαστικό εργαλείο για τους Δήμους που επιθυμούν να αυξήσουν την ανακύκλωση, επενδύοντας πάνω σε τεχνολογίες έξυπνης πόλης (όπως έξυπνοι κάδοι και αυτόματα συστήματα ανταποδοτικής ανακύκλωσης, ΙοΤ) αλλά και να δημιουργήσουν μέσω της επιβράβευσης ισχυρά κίνητρα για την αύξηση των «πράσινων πολιτών».

 

*** Μέχρι 10 Οκτωβρίου 2019 οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στον 10ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας, που επιβραβεύει πρωτότυπες ιδέες βασισμένες στις νέες τεχνολογίες και προωθεί την καινοτομία στην Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v