Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η μορφολογία της γης με τα μάτια μιας ελληνικής επιχείρησης

Πώς η Plex.Earth ανοίγει νέους ορίζοντες στους μηχανικούς μελετητές περιβαλλοντικών, ενεργειακών και κατασκευαστικών έργων. Βραβεύθηκε στον 9ο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας.

Η μορφολογία της γης με τα μάτια μιας ελληνικής επιχείρησης

Τη δυνατότητα να έχουν την πλήρη 3D γεωγραφική εικόνα οποιουδήποτε σημείου στον κόσμο, μέσω δορυφορικών εικόνων και του Google Earth, έχουν πλέον οι μηχανικοί μελετητές περιβαλλοντικών, ενεργειακών και κατασκευαστικών έργων. Και η δυνατότητα αυτή, δόθηκε από μια ελληνική επιχείρηση, την «Plex.Earth» η οποία πρόσφατα έλαβε το 5ο βραβείο στο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Εθνικής.

Μιλώντας στο Euro2day.gr ο ιδρυτής της επιχείρησης Λάμπρος Καλιακάτσος εξηγεί: «η ιδέα προέκυψε καθώς αναζητούσαμε λύσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις σημαντικές προκλήσεις και καθυστερήσεις που αντιμετωπίζαμε στο σχεδιασμό των έργων μας». Με το Plex.Earth αναφέρει ο ίδιος «επιταχύνουμε τη διαδικασία μελέτης, μειώνοντας σημαντικά το κόστος, έχοντας όλα τα απαραίτητα δεδομένα για τη λήψη σχεδιαστικών αποφάσεων από την πρώτη στιγμή έναρξης της μελέτης. Μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα σχεδιασμού, αξιολογώντας την ποιότητα των δεδομένων που λαμβάνουμε από υπηρεσίες ή συνεργάτες αποφεύγοντας σχεδιαστικά λάθη».

Ποιο είναι το αντικείμενο της επιχείρησής σας;

Το Plex.Earth είναι ένα λογισμικό που απευθύνεται κυρίως σε πολιτικούς μηχανικούς, τοπογράφους και αρχιτέκτονες που ασχολούνται με το σχεδιασμό κατασκευαστικών, περιβαλλοντικών και ενεργειακών έργων. Μέσω της καινοτόμου πλατφόρμας μας ο σχεδιαστής-μηχανικός είναι σε θέση να έχει την πλήρη εικόνα για οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο, μέσα σε λίγα λεπτά. Αυτό το καταφέρνουμε συνθέτοντας υψηλής ανάλυσης δορυφορικές εικόνες και υψομετρικά δεδομένα του εδάφους απευθείας μέσα στο AutoCAD και το BricsCAD, τα πιο διαδεδομένα σχεδιαστικά προγράμματα που χρησιμοποιούν οι μηχανικοί. Έτσι οι μηχανικοί επιταχύνουν σημαντικά τη διαδικασία σχεδιασμού, αποφεύγουν σχεδιαστικά λάθη και κατά συνέπεια μειώνουν σημαντικά το κόστος της μελέτης και κατασκευής.

Πώς προέκυψε η ιδέα; Ποιες ανάγκες έρχεται να καλύψει η επιχείρηση;

Η ιδέα προέκυψε από τις δικές μου ανάγκες ως πολιτικός μηχανικός μελετητής έργων ΧΥΤΑ και οδοποιίας. Ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε από την αρχή κάθε έργου ήταν πως τα τοπογραφικά δεδομένα που είχαμε στη διάθεσή μας από φορείς και υπηρεσίες ήταν συνήθως ελλιπή και ανακριβή. Έτσι, οι τοπογράφοι της ομάδας μας έπρεπε να ταξιδέψουν με τον εξοπλισμό τους σε μεγάλες αποστάσεις, συχνά σε περιοχές που ήταν αδύνατο να προσεγγίσουν π.χ. λόγω εμποδίων, πυκνής βλάστηση ή απότομου εδάφους, γεγονός το οποίο ήταν χρονοβόρο και είχε σημαντική επιβάρυνση σε κόστος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στην έναρξη των μελετών να χάνουμε πολύτιμο χρόνο - ακόμα και εβδομάδες - αντί να επικεντρωνόμαστε εξαρχής στο σχεδιασμό και στην εύρεση της καλύτερης λύσης. Είχαμε ανάγκη λοιπόν να γνωρίζουμε τη μορφολογία της περιοχής αμέσως μόλις ξεκινούσαμε ένα νέο project. Τότε σκέφτηκα να συνδέσω το AutoCAD, το σχεδιαστικό πρόγραμμα που χρησιμοποιούσαμε, με το Google Earth. Ασχολούμενος από μικρή ηλικία με τον προγραμματισμό, αλλά και αργότερα σε επαγγελματικό επίπεδο, ανέπτυξα κάποια εργαλεία τα οποία βρήκαν άμεση εφαρμογή. Σκεφτείτε πως πλέον μπορούσαμε να γνωρίζουμε τη μορφολογία των περιοχών που μας ενδιέφεραν σε λιγότερο από μισή ώρα, να αξιολογούμε από νωρίς τις συνθήκες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, και οι τοπογράφοι να είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι πριν μεταβούν στην περιοχή του έργου. Βλέποντας τα οφέλη στην πράξη και διαπιστώνοντας το κενό στην αγορά, είδα την επιχειρηματική ευκαιρία. Αποφάσισα να τα αναπτύξω περαιτέρω κυκλοφορώντας το 2009 την πρώτη έκδοση του Plex.Earth.

Έχετε αυτή τη στιγμή κάποια συνεργασία στην οποία η δραστηριότητά βρίσκει εφαρμογή;

Η εταιρεία μας είναι καθαρά εξωστρεφής, με το 99% των πωλήσεων να είναι από το εξωτερικό, ενώ η μεγαλύτερη αγορά μας είναι οι Η.Π.Α. με ποσοστό άνω του 60%. Το Plex.Earth χρησιμοποιείται καθημερινά από χιλιάδες μηχανικούς σε περισσότερες από 2.000 εταιρείες σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών μερικές από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές στον κόσμο, όπως η AECOM, Bechtel, Vinci κ.ά., εταιρείες όπως η F1 και η Red Bull, πανεπιστήμια όπως το Cambridge, αλλά και ελληνικές εταιρείες όπως η Αττικό Μετρό, τα Ελληνικά Πετρέλαια κ.ά.

Για το ποιο λόγο επιλέξατε να συμμετάσχετε στον 9ο διαγωνισμό του προγράμματος NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας;

Η συμμετοχή στο διαγωνισμό ήρθε τη στιγμή που έκλεινε ένας σημαντικός κύκλος ανάπτυξης που τριπλασίασε τα μεγέθη της εταιρείας, και σχεδιάζαμε τον επόμενο. Κρίναμε πως θα είχαμε πολύπλευρη βοήθεια: μέσω της καθοδήγησης από έμπειρα στελέχη της τράπεζας και της αγοράς, της κατάλληλης δικτύωσης και προβολής, αλλά και της διερεύνησης των διαφόρων δυνατοτήτων χρηματοδότησης. Επιπλέον, η διαχρονικότητα και το κύρος του διαγωνισμού, το πολύ υψηλό επίπεδο των διαγωνιζομένων και η εμπιστοσύνη στην τράπεζα αποτελούσε για εμάς εχέγγυο αντικειμενικής αξιολόγησης. Το επίπεδο των βραβευθέντων μας δικαιώνει και είναι τιμή μας που βρισκόμαστε μεταξύ αυτών.

Γίνατε δέκτης κάποιας εκπαίδευσης ή δωρεάν υπηρεσίας ή δωρεάν προϊόντος από εταιρείες όπως η Amazon, το Facebook και η Microsoft;

Το Plex.Earth υπήρξε η πρώτη cloud εφαρμογή στην αγορά σχεδιαστικών προγραμμάτων CAD, και λόγω αυτής της καινοτομίας λάβαμε σημαντική υποστήριξη από το Microsoft Innovation Center Greece και το πρόγραμμα BizSpark.

Γίνατε δέκτης κάποιας δράσης καθοδήγησης / δικτύωσης με διεθνείς εταιρείες;

Ναι. Είναι ανεκτίμητο το να έχεις τη δυνατότητα να παρουσιάσεις την επιχείρησή σου και να δέχεσαι τη γνώμη ανθρώπων που σε βλέπουν από εντελώς διαφορετικές οπτικές γωνίες και προέρχονται από διαφορετικά υπόβαθρα. Θα ήθελα ωστόσο να σταθώ ιδιαίτερα στην πολύ σημαντική και συνεχή υποστήριξη από την ομάδα της Endeavor Greece, η οποία πιστεύω πως συμβάλλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση και στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Όταν διαμορφώνατε το business plan είχατε την καθοδήγηση που χρειαζόσασταν για να βελτιώσετε την ιδέα σας; 

Σίγουρα, και μάλιστα σε πολύ μεγάλο βαθμό, γιατί είχαμε την ευκαιρία να λάβουμε καθοδήγηση που κάλυπτε όλες τις πτυχές του business plan. Από το marketing, μέχρι την τιμολόγηση και την τεχνική υποδομή. Θεωρώ πως το μόνο που χρειάζεσαι για να συμμετάσχεις στο διαγωνισμό είναι ανοιχτά αυτιά.

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο όφελος που αποκομίσατε τελικά; 

Το μεγαλύτερο όφελος ήταν αναμφισβήτητα η διαδικασία προετοιμασίας της πρότασης. Είναι η ίδια η δομή του διαγωνισμού που σε ωθεί. Με τις τρεις διαδοχικές φάσεις πρέπει συνεχώς να βελτιώνεσαι και να φτάνεις σε υψηλότερα επίπεδα ανάλυσης και σκέψης, έχοντας ως αποκορύφωμα την τελική φάση στην οποία καλείσαι να παρουσιάσεις την πρότασή σου σε μια κριτική επιτροπή από σημαίνοντα και πολύπειρα στελέχη της τράπεζας, της αγοράς και των πανεπιστημίων. Τη στιγμή που βγήκα από την αίθουσα, αμέσως μετά την τελική παρουσίαση και τον καταιγισμό ερωτήσεων μέσα στο μυαλό μου, ήξερα πως ναι, ανεξαρτήτως αποτελέσματος άξιζε η προσπάθεια.

Το πρόγραμμα NBG Business Seeds προβλέπει μορφές χρηματοδότησης, όπως equity financing, με συμμετοχή στο εταιρικό κεφάλαιο, δάνεια ειδικού σκοπού για ανάπτυξη δραστηριοτήτων, ομολογιακά δάνεια μετατρέψιμα σε μετοχές. Έχετε συζητήσει κάποια μορφή χρηματοδότησης;

Είμαι υπερήφανος που το Plex.Earth είναι 100% Bootstrap και φτάσαμε σε αυτά τα επίπεδα ανάπτυξης βασιζόμενοι αποκλειστικά στη σωστή διαχείριση και επανεπένδυση των κερδών μας. Ωστόσο, για να καταφέρουμε να εκμεταλλευτούμε το πλεονέκτημα που έχουμε αποκτήσει σε μια τεράστια διεθνή αγορά και ένα τεχνολογικό περιβάλλον που αλλάζει με απίστευτους ρυθμούς, θεωρώ πως πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε έξυπνες μορφές χρηματοδότησης.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

Μέσα στο καλοκαίρι κυκλοφορήσαμε δοκιμαστικά τη νέα υπηρεσία TimeviewsTM του Plex.Earth, σε συνεργασία με τη σκωτσέζικη εταιρεία Bird.i, η οποία θα γίνει διαθέσιμη στο ευρύ κοινό στις αρχές Οκτωβρίου. Η καινοτομία είναι πως αλλάζουμε ριζικά τον τρόπο σχεδιασμού των έργων παγκοσμίως. Εξασφαλίζουμε πρωτόγνωρες δυνατότητες λήψης αποφάσεων στους μηχανικούς, γιατί πλέον είναι σε θέση να έχουν δορυφορικές εικόνες ακόμα και της προηγούμενης ημέρας, απευθείας από εταιρείες κολοσσούς στη διαστημική τεχνολογία όπως οι Airbus, DigitalGlobe/Maxar και Planet. Σε αυτά τα πλαίσια ακολουθούμε μια συγκεκριμένη στρατηγική επέκτασης στην διεθνή αγορά, ανάπτυξης συνεργασιών με τους σημαντικότερους παίκτες της βιομηχανίας δορυφορικής απεικόνισης, και επένδυσης στο R&D των τεχνολογιών εκείνων που θα δώσουν ακόμα μεγαλύτερη αξία στους πελάτες μας.

 

*** Μέχρι 10 Οκτωβρίου 2019 οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στον 10ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας, που επιβραβεύει πρωτότυπες ιδέες βασισμένες στις νέες τεχνολογίες και προωθεί την καινοτομία στην Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v