Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνική πατέντα εξοικονόμησης ενέργειας που λειτουργεί μόνο με νερό και ήλιο

Πώς ο «Φωτοβολταϊκός Ηλιακός Σταθμός "Διγενής"» μπορεί να λειτουργήσει χωρίς να είναι απαραίτητη η ύπαρξη μετατροπέων και μπαταριών. Τι λέει στο Euro2day.gr o εφευρέτης Μιχαήλ Φιλιππίδης που κέρδισε το 5ο βραβείο στο 9ο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας.

Ελληνική πατέντα εξοικονόμησης ενέργειας που λειτουργεί μόνο με νερό και ήλιο

Μια πρωτοποριακή εφεύρεση και συγκεκριμένα ο «Φωτοβολταϊκός Ηλιακός Σταθμός "Διγενής"» ήταν αυτή που βραβεύτηκε στην 5η θέση του 9ου Διαγωνισμού Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Εθνικής.

Όπως μας δηλώνει o εφευρέτης και ιδρυτής της εταιρείας «ΕΝΕΡΦΙΛ» Μιχαήλ Φιλιππίδης, ο «Διγενής» λειτουργεί απ’ ευθείας με φωτοβολταϊκά χωρίς μετατροπέα τάσης και μπαταρίες. Σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να λειτουργήσει σε οποιοδήποτε μέρος της γης αρκεί να υπάρχει νερό και ήλιος. Δεν χρειάζεται ρεύμα δικτύου, άρα μπορεί να τοποθετείται επάνω σε φορτηγά για στρατιωτικούς σκοπούς (λ.χ. κινητές χειρουργικές μονάδες) ή για υποστήριξη μονάδων διαχείρισης κρίσεων (λ.χ. μετά από σεισμούς ή φυσικές καταστροφές, πολέμους κ.ο.κ).

Ποιο είναι το αντικείμενο της επιχείρησής σας;

Η «ΕΝΕΡΦΙΛ Επιχείρηση Ενεργειακών Υπηρεσιών» είναι μία διαπιστευμένη από το ελληνικό κράτος επιχείρηση η οποία διενεργεί ενεργειακούς ελέγχους, μελέτες εξοικονόμησης ενέργειας και στοχευμένα ενεργειακά έργα, όπως Πρότυπα Ενεργειακά Κτήρια ΝΖΕΒ (Nearly Zero Energy Buildings), φωτοβολταϊκά ηλιοθερμικά συστήματα για παραγωγή θερμότητας για θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης σε κτήρια και βιομηχανία, φωτοβολταϊκά συστήματα παραγωγής ρεύματος, καθώς και συνδυασμένα πρότυπα συστήματα με αντλίες θερμότητας, τα οποία μηδενίζουν τα έξοδα για θέρμανση-ψύξη-ηλεκτρισμό στην χρήση μίας κατοικίας, ή ενός ξενοδοχείου. Υλοποιούμε ήδη αρκετά έργα στον τομέα των συνδυασμένων ενεργειακών συστημάτων, τα οποία έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και το Εξοικονομώ Κατ' Οίκον.

Έχετε αυτή τη στιγμή παραγωγική ή εμπορική δραστηριότητα;

Προκειμένου να έχουμε δεδομένα από ηλιοθερμικά έργα τα οποία θα μας έδιναν την αξιοπιστία για την προώθηση του προϊόντος μας στην αγορά, επιλέξαμε να τοποθετούμε την συσκευή μας «Φωτοβολταϊκός Ηλιακός Σταθμός ‘Διγενής’» σε νέα και παλαιά ηλιοθερμικά συστήματα. Σήμερα, με περισσότερη αυτοπεποίθηση, αφού όλων των ειδών οι εφαρμογές μας λειτουργούν δοκιμασμένα επί χρόνια σε παλαιά και νέα συστήματα, με άριστα αποτελέσματα εξοικονόμησης χρημάτων (έως 95%) χωρίς προβλήματα, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην βιομηχανική παραγωγή του και την προώθησή του στην διεθνή αγορά.

Πώς προέκυψε η ιδέα για τον Φωτοβολταϊκό Διαχειριστή Θερμικής Ενέργειας;

Τα ηλιοθερμικά συστήματα είναι συστήματα παραγωγής ζεστού νερού για διάφορες χρήσεις όπως θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης. Από την γέννηση τους μέχρι και σήμερα έχουν σχετικά μικρή εξέλιξη, με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να έχουν χαμηλή απόδοση και να είναι ζημιογόνα στην χρήση τους κατά 15% του αρχικού κόστους ετησίως, με πολλά παράπονα από τους πελάτες. Σπασμένοι υδραυλικοί σωλήνες και συλλέκτες από τον παγετό, χαλασμένα εξαρτήματα και ακριβές επισκευές αποκλειστικά από εξειδικευμένο προσωπικό. Η αιτία όλου του κακού είναι η ατμοποίηση. Για να αποφύγει κανείς την ατμοποίηση πρέπει απλά να καταστρέψει την περίσσεια θερμότητα όπως κάνει το ψυγείο του αυτοκινήτου μας. Τόσα απλά. Προσοχή, όμως, δεν πρέπει να υπάρχει εξάρτηση της λειτουργίας από ρεύμα δικτύου, αφού στην πρώτη διακοπή ρεύματος το πρόβλημα θα ξανασυμβεί. Άρα θα έπρεπε να λειτουργήσει με ανεξάρτητη πηγή όπως τα φωτοβολταϊκά, εδώ, όμως, σκοντάφτουμε στην συντήρηση, στις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις (απόρριψη μπαταριών, όξινα υγρά κ.λπ.) και στο κόστος χρήσης.

Έτσι αποφασίσαμε να εξελίξουμε ένα ηλιακό σταθμό που να λειτουργεί απ’ ευθείας με φωτοβολταϊκά χωρίς μετατροπέα τάσης και μπαταρίες. Έτσι γεννήθηκε ο «Φωτοβολταϊκός Ηλιακός Σταθμός Διγενής». Μπορεί να λειτουργήσει σε οποιοδήποτε μέρος της γης (και σε άλλους πλανήτες αν χρειαστεί), αρκεί να υπάρχει νερό και ήλιος. Είναι ιδανικό για να θερμάνει πισίνες, κατοικίες και συγχρόνως να παράγει ζεστό νερό χρήσης. Επίσης λειτουργεί σε συνθήκες υψηλής έντασης για παραγωγή ζεστού νερού σε βιομηχανία χωρίς διακοπές, αξιόπιστα και για πολλά χρόνια. Σε υπάρχον έργο τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε παράξει ήδη 12,5 χιλιάδες τόνους ζεστό νερό στους 740C με αξιοπιστία και αδιάκοπη λειτουργία. Η εξοικονόμηση υγραερίου έφτασε στο 92% από την προηγούμενη χρήση. Το έργο έκανε απόσβεση της επένδυσης μέσα σε 1 χρόνο. Λόγω της υπερυψηλής του απόδοσης χρειαζόμαστε λιγότερα ηλιακά πάνελ άρα λιγότερο χώρο ~35% και μικρότερο κόστος με σημαντική διαφορά από την πλησιέστερη πρόταση της αγοράς ~25%, αφήνοντας χώρο διαθέσιμο για φωτοβολταϊκά συστήματα και χρήματα διαθέσιμα για άλλη επένδυση. Σήμερα προσφέρουμε ένα άρτια σχεδιασμένο μηχανολογικό έργο, την πλέον αξιόπιστη λύση στους ηλιακούς σταθμούς, με την μεγαλύτερη απόδοση, στο μικρότερο κόστος και την μεγαλύτερη εγγύηση.

Σε ποιους απευθύνεστε και ποιες οι βασικές υπηρεσίες που προσφέρετε;

Ο «Φωτοβολταϊκός Ηλιακός Σταθμός Διγενής» είναι το τρίτο μέρος ενός ηλιοθερμικού συστήματος οπότε απευθυνόμαστε σε τεχνικά γραφεία μελετών, εμπόρους υδραυλικών συστημάτων αλλά και ιδιώτες. Η ENERFIL esco είναι μία αδειοδοτημένη από το κράτος Επιχείρηση Ενεργειακών Υπηρεσιών με Α.Μ.23. Αντικείμενο μας είναι, όπως είπαμε, οι ενεργειακές μελέτες και πιστοποιημένοι Ενεργειακοί Έλεγχοι μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων καθώς και έργα εξοικονόμησης ενέργειας και μόνον. Δηλαδή ηλιοθερμικά συστήματα παραγωγής ζεστού νερού, φωτοβολταϊκά συστήματα παραγωγής ρεύματος και συνδυασμένα συστήματα με αντλίες θερμότητας - ηλιοθερμικά και φωτοβολταϊκά. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε στην ενεργειακή αυτονόμηση των κτηρίων γενικά με τον οικονομικότερο τρόπο.

Για ποιο λόγο επιλέξατε να συμμετάσχετε στον διαγωνισμό;

Είχα συμμετάσχει και σε άλλες διοργανώσεις στο παρελθόν, αλλά οι κριτικές επιτροπές δεν ήταν σχετικές με το αντικείμενο μου, οπότε ήταν αδύνατο να κατανοήσουν την εφεύρεση μου, παρ’ όλο που βραβεύθηκα με χρυσό βραβείο σε κάποιες απο αυτές. Γενικά υπάρχει μία δυσκολία σε αυτό αλλά ας το ξεπεράσουμε. Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει το κύρος που χρειάζεται ένας τέτοιος διαγωνισμός και ίσως είναι και η μόνη. Μου προσέφεραν εκπαίδευση με σύμβουλο τον Μανόλη Στρατάκη, ιδρυτή της Innobatics που ειδικεύεται σε Innovation Coaching, ο οποίος αποδείχθηκε ικανότατος στο αντικείμενο του και τον ευχαριστώ για όλα όσα έκανε.

Βελτιώθηκε η ιδέα σας και το δικό σας Business Plan μέσα από τις διαδικασίες του διαγωνισμού;

Κατά την διαδικασία έλαβα κάποια βοήθεια για την προώθηση του προϊόντος μου που βελτιώθηκε. Το προϊόν μου «Φωτοβολταϊκός Ηλιακός Σταθμός Διγενής» είναι ήδη 8 χρόνια στην αγορά, δοκιμάστηκε σε βιομηχανική και οικιακή χρήση και τελειοποιήθηκε στην μορφή που είναι σήμερα. Έχουμε αναλάβει ήδη έργα θέρμανσης κτηρίων, παραγωγής άφθονου δωρεάν ζεστού νερού σε τεράστιες ποσότητες για βιομηχανία και ξενοδοχεία, με αποτελεσματική μείωση εξόδων μέχρι και 98% και πολλούς ευχαριστημένους πελάτες. Το πιο σημαντικό: χωρίς ζημίες. Στα έργα που τοποθετούμε την συσκευή μας Φωτοβολταϊκός Ηλιακός Σταθμός Διγενής προσφέρουμε εγγύηση από 2-5 χρόνια καλής λειτουργίας.

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο όφελος που αποκομίσατε τελικά από την εν λόγω συμμετοχή σας;

Μέσα από τον Διαγωνισμό της Εθνικής Τράπεζας κατανόησα σαφώς τον τρόπο που θα πρέπει να διαχειριστώ την προώθηση του προϊόντος μου στην παγκόσμια αγορά. Ήταν καθοριστικής σημασίας η τριβή μου με τον διαγωνισμό.

Το πρόγραμμα NBG Business Seeds προβλέπει μορφές χρηματοδότησης, όπως equity financing, με συμμετοχή στο εταιρικό κεφάλαιο, δάνεια ειδικού σκοπού για ανάπτυξη δραστηριοτήτων, ομολογιακά δάνεια μετατρέψιμα σε μετοχές. Έχετε συζητήσει κάποια μορφή χρηματοδότησης;

Αυτή την στιγμή είμαστε σε μία διαδικασία όπου προχωράει η αξιολόγηση μας από το Boston Consukting Group οπότε είμαστε σε αναμονή αποτελεσμάτων. Με την έκθεση της BCG θα προχωρήσουμε σε αναζήτηση χρηματοδότησης αφού θα γνωρίζουμε ακριβώς τι και πότε το χρειαζόμαστε. Μέχρι σήμερα κινούμαστε με ίδια κεφάλαια.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

Στο άμεσα επόμενο διάστημα ο στόχος μας είναι να χρηματοδοτήσουμε την παραγωγή και προώθηση του στην διεθνή αγορά είτε με ίδια κεφάλαια, είτε με εμπλοκή χρηματοδότη. Όλη η ομάδα συμφώνησε σε αυτό και ήδη κάνουμε ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.

 

*** Μέχρι 10 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 15:00 οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στον 10ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας, που επιβραβεύει πρωτότυπες ιδέες βασισμένες στις νέες τεχνολογίες και προωθεί την καινοτομία στην Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v