Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξυπνη επιχειρηματική πληροφόρηση στην υπηρεσία της αγοράς

Πώς η Linked Business παρέχει ολοκληρωμένη πληροφόρηση στις επιχειρήσεις για τις αγορές - στόχους τους. Τι αναφέρει ο ιδρυτής της Μιχαήλ Βαφόπουλος ο οποίος απέσπασε το 1ο βραβείο στο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας.

Εξυπνη επιχειρηματική πληροφόρηση στην υπηρεσία της αγοράς

Πόσο χρήσιμη είναι η έξυπνη επιχειρηματική πληροφόρηση στην εποχή της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας; Με βεβαιότητα σημαντική, ωστόσο, όσο και αν είναι επιθυμητή, εκ των πραγμάτων, είναι δύσκολο να ανευρεθεί. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει μια νεοφυής επιχείρηση, η Linked Business, η οποία απέσπασε και το πρώτο βραβείο στον στον 9ο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Eθνικής Τράπεζας.

Με πελάτες ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις, η Linked Business μπορεί να προσδιορίσει με ένα κλικ ποιο είναι το μέγεθος μιας αγοράς, που βρίσκονται τα σημεία πώλησης, ποιος είναι ο ιδιοκτήτης - διαχειριστής της εταιρείας πώς συνδέεται με άλλες εταιρείες κ.ο.κ.

Για την εταιρεία, τη δραστηριότητά της, τους στόχους και την εμπειρία από τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, μιλά στο Euro2day.gr ο ιδρυτής της Μιχαήλ Βαφόπουλος.

Ποιο είναι το αντικείμενο της επιχείρησής σας;

Η βραβευμένη πλατφόρμα Linked Business παρέχει άμεση, πλήρη και στοχευμένη πληροφόρηση για την επιχειρηματικότητα. Δίνουμε απάντηση στα ακόλουθα βασικά ερωτήματα: "Ποιο είναι το μέγεθος της αγοράς μου;" και "Πού βρίσκονται αυτά τα σημεία πώλησης;" Βοηθάμε τις επιχειρήσεις να ανακαλύψουν νέους πελάτες σε επιλεγμένα τμήματα της αγοράς, με βάση αποτελεσματικές μετρήσεις. Η έξυπνη πληροφόρησή μας, σε συνδυασμό με τα εταιρικά data, συνεισφέρει σε επιτυχημένες εκστρατείες πωλήσεων και μάρκετινγκ.

Πώς σας υποδέχτηκε η αγορά; Έχετε αυτή τη στιγμή κάποια συνεργασία με επιχειρήσεις;

Τα καινοτόμα προϊόντα της Linked Business έχουν γίνει ήδη μέρος της καθημερινής λειτουργίας σε ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις. Το πρώτο μας προϊόν προσφέρει έξυπνη πληροφόρηση σε επιχειρήσεις με εκτεταμένο δίκτυο Β2Β πωλήσεων. Για παράδειγμα, σε μια εταιρεία παραγωγής ή διανομής καφέ παρέχουμε όλους τους δυνητικούς πελάτες της, όπως καφετέριες, ξενοδοχεία κ.λπ. τόσο σε διαδραστική λίστα, όσο και πάνω σε χάρτη στις ταμπλέτες των πωλητών της. Το προϊόν αυτό (LB B2B sales leads) βρίσκεται ήδη στα tablets και τους υπολογιστές εκατοντάδων πωλητών σε εταιρείες εμπορίας καλλυντικών, καφέ, αναψυκτικών, ειδών για καταστήματα οπτικών κ.λπ. Το δεύτερο προϊόν μας παρέχει πληροφόρηση για το αναλυτικό προφίλ μιας επιχείρησης (συνεισφέροντας στο λεγόμενο Know Your Client) σχετικά με την διοίκηση, την ιδιοκτησία, τις εταιρικές ανακοινώσεις, τις ροές του δημόσιου χρήματος (προμήθειες και επιδοτήσεις) και τις οφειλές προς το δημόσιο. Οι πελάτες μας είναι σύμβουλοι επιχειρήσεων, χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, καθώς και μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν αυξημένες ανάγκες για εσωτερικό έλεγχο και customer onboarding. Το προϊόν αυτό ονομάζεται LB Corporate Assets & Networks (CAN) και χρησιμοποιείται ήδη από τράπεζες, εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων, εισηγμένες εταιρείες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και δικηγορικές εταιρείες, ενώ βρισκόμαστε σε συζητήσεις με φορείς διαχείρισης κόκκινων δανείων.

Πόσο εύκολο είναι για μια start up επιχείρηση να καθιερωθεί στο χώρο της;

Κάθε νέα προσπάθεια απαιτεί σκληρή δουλειά για να διεκδικήσει μια διαμορφωμένη κατάσταση στην αγορά. Σε γενικό επίπεδο, η κρίση επέφερε ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα σε όλους σχεδόν τους κλάδους οδηγώντας σε πιο υγιή ανταγωνισμό, αλλά και σε μεγαλύτερα κενά διάθεσης προϊόντων. Στο δικό μας χώρο, δηλαδή στην παροχή έξυπνης πληροφόρησης για την αγορά, δεν υπάρχει ανταγωνίστρια εταιρεία, η οποία να διαθέτει παρόμοιες λύσεις με αυτές της Linked Business και επομένως, το βάρος για εμάς είναι διπλό, διότι ουσιαστικά δημιουργούμε μια νέα αγορά. Στην πράξη, όλοι οι πελάτες μας ξεκινάνε με την πιλοτική χρήση των προϊόντων και στην συνέχεια πολλαπλασιάζουν το εύρος της χρήσης τους. 

Για ποιο λόγο επιλέξατε να συμμετάσχετε στον 9ο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Εθνικής Tράπεζας;

Ο Διαγωνισμός γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος του NBG Business Seeds για την στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας από την Εθνική Τράπεζα και αποτελεί τον πιο διαχρονικό και ολοκληρωμένο θεσμό στον χώρο της καινοτομίας. Η συστηματική οργάνωση της διαδικασίας και η εμπειρία των στελεχών της Εθνικής Tράπεζας είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την αξιοκρατική αξιολόγηση των διαγωνιζομένων. Εμείς στην Linked Business είχαμε και ένα παραπάνω κίνητρο, διότι η επιτυχία μας στο διαγωνισμό εξασφάλισε εμπιστοσύνη και αναγνωρισιμότητα στην προσπάθειά μας, ιδιαίτερα στον χώρο των μεγάλων επιχειρήσεων.

Γίνατε δέκτης κάποιας εκπαίδευσης ή δωρεάν υπηρεσίας ή δωρεάν προϊόντος από εταιρείες όπως η Amazon, το Facebook και η Microsoft;

Ναι, χρησιμοποιούμε τις υπηρεσίες φιλοξενίας και επεξεργασίας δεδομένων της Amazon.

Γίνατε δέκτης κάποιας δράσης καθοδήγησης / δικτύωσης από μεγάλους φορείς; 

Βεβαίως, οι δράσεις καθοδήγησης είναι εξαιρετικά κρίσιμες αρκεί να είσαι ανοιχτός σε διαφορετικές ιδέες και προσεγγίσεις. Εμείς για παράδειγμα, μετά την συνάντηση με το Israel Advanced Technology Industries (IATI) αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τα promo βίντεο των προϊόντων μας, τα οποία έπαιξαν και παίζουν καταλυτικό ρόλο στην επικοινωνία και στις πωλήσεις. Με αυτό το βίντεο των 76 δευτερολέπτων έχουμε καλύψει την εισαγωγική συζήτηση με τους υποψήφιους πελάτες μας η οποία διαφορετικά θα μπορούσε να διαρκέσει ώρες…

Όταν διαμορφώνατε το business plan είχατε την καθοδήγηση που χρειαζόσασταν; Βελτιώθηκε η ιδέα σας μέσα από τις διαδικασίες του Διαγωνισμού;

Παρότι το business plan μας ήταν ήδη σε ώριμη φάση, τα σχόλια των στελεχών του NBG Business Seeds μας βοήθησαν να το αποκρυσταλλώσουμε στην ολότητα του και να το κάνουμε πιο ελκυστικό σε ευρύτερο κοινό.

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο όφελος που αποκομίσατε τελικά από τη συμμετοχή σας στο Διαγωνισμό;

Η δημιουργία μιας βιώσιμης και χρήσιμης επιχειρηματικής προσπάθειας είναι σύνθετη προσπάθεια και ποικίλει ανά κλάδο. Όμως μια είναι η αδιαμφισβήτητη διαχρονική σταθερά: οι άνθρωποι. Όσο πιο καλή ομάδα έχεις τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας. Τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να ζήσεις όμορφες στιγμές παρά τις ατελείωτες ώρες δουλειάς. Το μεγαλύτερο όφελος, λοιπόν, του διαγωνισμού της Εθνικής Τράπεζας, είναι ότι συναντήσαμε και συζητήσαμε με πολλούς ενδιαφέροντες ανθρώπους. Και με μερικούς από αυτούς συνεργαζόμαστε ήδη.

Το πρόγραμμα NBG Business Seeds προβλέπει μορφές χρηματοδότησης, όπως equity financing, με συμμετοχή στο εταιρικό κεφάλαιο, δάνεια ειδικού σκοπού για ανάπτυξη δραστηριοτήτων, ομολογιακά δάνεια μετατρέψιμα σε μετοχές. Έχετε συζητήσει κάποια μορφή χρηματοδότησης;

Είμαστε σε συζητήσεις με μια σειρά από ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές οι οποίοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν τόσο με ανθρώπινο όσο και με χρηματικό κεφάλαιο στην πιο ταχεία επέκταση της Linked Business στην εγχώρια και στην διεθνή αγορά.

Ποιο είναι το πλάνο σας για την ανάπτυξη της επιχείρησής σας;

Το 2019 εξελίσσεται σε μια εξαιρετική χρονιά για την Linked Business. Για το 2020 στοχεύουμε να καθιερωθούμε στην χώρα μας ως ο κυρίαρχος πάροχος έξυπνης επιχειρηματικής πληροφόρησης. Το 2021 προγραμματίζουμε την σταδιακή έξοδό μας προς τις ευρωπαϊκές αγορές. Έχουμε ξεκινήσει να πειραματιζόμαστε με την Κύπρο και τα Βαλκάνια τόσο σε επίπεδο διαθέσιμων δεδομένων, όσο και για τις σχετικές υπηρεσίες που (δεν) παρέχονται στις αγορές αυτές.

 

*** Μέχρι 10 Οκτωβρίου 2019 οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στον 10ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας, που επιβραβεύει πρωτότυπες ιδέες βασισμένες στις νέες τεχνολογίες και προωθεί την καινοτομία στην Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v