Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από τη γνώση της φύσης στην παραγωγή προηγμένης τεχνολογίας

Το 5ο βραβείο στο διαγωνισμό της Εθνικής Τράπεζας κέρδισε η Biomimetic. Που μπορεί να βρει εφαρμογή η καινοτόμα ιδέα. Τι δηλώνουν οι ιδρυτές της.

Από τη γνώση της φύσης στην παραγωγή προηγμένης τεχνολογίας

Μια νέα τεχνολογία που θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τη βιομηχανία παρασκευής αντι-ανακλαστικών διάφανων υλικών, προωθεί η ομάδα που δημιούργησε τη start up «Biomimetic». Οι ιδρυτές, εμπνεύστηκαν από αντι-αντανακλαστικά αρχέτυπα που βρίσκονται στη φύση και η μίμησή τους επιτυγχάνεται μέσω εκλεπτυσμένης νανο-δόμησης γυαλιού με παλμούς λέιζερ. Μια πρώτη ανταμοιβή ήταν το 5ο βραβείο στο διαγωνισμό NBG Business Seeds της Εθνικής.

Όπως εξηγούν, αυτή η νέα τεχνολογία είναι γρήγορη και αξιόπιστη, εύκολη στην εκβιομηχάνιση και δύναται να παρέχει υψηλής αντοχής αντι-ανακλαστικές γυάλινες επιφάνειες για εφαρμογές, όπου η αντι-ανακλαστικότητα είναι καίριας σημασίας, όπως ανίχνευση φωτός, προστατευτικά φωτοβολταϊκών, οθόνες καθημερινής χρήσης κ.ο.κ.

Ποιο είναι το αντικείμενο της επιχείρησής σας;

Μια νέα τεχνολογία η οποία απλοποιεί και μειώνει το κόστος παραγωγής για την κατεργασία γυαλιών με σκοπό την μείωση της αντανάκλασης τους από το περιβάλλον φως. Αυτή η τεχνολογία, σε αντίθεση με τις υπάρχουσες, χρησιμοποιεί αποκλειστικά φως από λέιζερ, χωρίς την χρήση χημικών η άλλων πρόσθετων υλικών.

Πώς προέκυψε η ιδέα της Biomimetic;

Η ιδέα προήλθε μέσα από την ερευνητική μας δραστηριότητα κατά την οποία αναπτύξαμε μια νέα τεχνολογία η οποία απλοποιεί και μειώνει το κόστος για την κατεργασία γυαλιών με σκοπό την μείωση της αντανάκλασης τους από το περιβάλλον φως. Η τεχνολογία μας είναι εμπνευσμένη από τις αντι-ανακλαστικές ιδιότητες που εντοπίζονται στα φτερά διάφορων εντόμων, όπως ο τζίτζικας και η πεταλούδα με τα γυάλινα φτερά. Σε αντίθεση με τις υπάρχουσες μεθόδους, χρησιμοποιούμε αποκλειστικά φως από λέιζερ χωρίς την χρήση χημικών η άλλων πρόσθετων υλικών. Μετά από μεγάλο ενδιαφέρον για την καινοτομία μας από μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού αποφασίσαμε να ιδρύσουμε μια spin-off εταιρεία.

Η τεχνολογία σας έχει τύχει ανταπόκρισης από την αγορά; Συνεργαζόσαστε με κάποια επιχείρηση;

Στην παρούσα φάση δεν συνεργαζόμαστε με κάποια εταιρεία μιας και η σύσταση της spin-off θα γίνει τους επόμενους μήνες από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και έρευνας. Ωστόσο για να δούμε την ανταπόκριση της αγοράς έχουμε έρθει σε επαφή με πολύ μεγάλες εταιρείες στον χώρο των κινητών τηλεφώνων και των ηλεκτρονικών συσκευών οι οποίες έχουν ενδιαφερθεί για την καινοτομία μας αρκετά και έχουμε ξεκινήσει μια διαδικασία για να αξιολογήσουν την τεχνολογία μας στα προϊόντα τους. Μέσα από αυτή την διαδικασία ευελπιστούμε σε συνεργασία με μια εταιρεία τέτοιου μεγέθους μετά την δημιουργία της spin- off.

Για το ποιο λόγο επιλέξατε να συμμετάσχετε στον 9ο διαγωνισμό του προγράμματος NBG Business Seeds της Εθνικής Tράπεζας;

Ο λόγος που επιλέξαμε να συμμετάσχουμε στον διαγωνισμό NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας είναι αρχικά η ευκαιρία να αξιολογηθεί η επιχειρηματική μας ιδέα από ειδικούς στον κλάδο των επιχειρήσεων και της καινοτομίας. Μέσω αυτής της διαδικασίας αποκτήσαμε πολύ σημαντικές δεξιότητες σχετικά με την ανάπτυξη ενός επιχειρηματικού σχεδίου και την λειτουργία μιας start-up. Τέλος, μέσω του διαγωνισμού επιδιώξαμε την προβολή της τεχνολογίας μας σε επιχειρηματίες και επενδυτές με σκοπό την προέλκυση χρηματοδότησης.

Όταν διαμορφώνατε το business plan είχατε την καθοδήγηση που χρειαζόσασταν; Βελτιώθηκε η ιδέα σας μέσα από τις διαδικασίες του διαγωνισμού;

Κατά την διαμόρφωση του business plan μας είχαμε στενή καθοδήγηση μέσω ειδικών επιμορφωτικών σεμιναρίων και mentoring που διοργανώθηκαν στα πλαίσια του NBG Business seeds.

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο όφελος που αποκομίσατε τελικά από τη συμμετοχή σας στο διαγωνισμό;

Το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι επιλεχθήκαμε να συμμετάσχουμε στον διαγωνισμό Reload Greece Challenge 2019 όπου εμβαθύναμε τις γνώσεις μας σχετικά με την ανάπτυξη επιχειρηματικού πλάνου.

Το πρόγραμμα NBG Business Seeds προβλέπει μορφές χρηματοδότησης. Έχετε συζητήσει κάτι σχετικό;

Έχουμε συζητήσει με αρκετά ελληνικά και ξένα funds με μερικά εκ των οποίων ήρθαμε σε επαφή μέσω του προγράμματος NBG Business Seeds.

Ποια είναι τα σχέδια για το επόμενο διάστημα;

Στόχος μας είναι αρχικά η χρηματοδότηση με σκοπό την αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού που χρειαζόμαστε. Μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας μας σκοπεύουμε να αναπτύξουμε ένα πλήρως αυτοματοποιημένο μηχάνημα δημιουργίας αντι-ανακλαστικών επιφανειών. Με την χρήση αυτού θα αποστείλουμε δείγματα σε ενδιαφερόμενες εταιρείες με τις οποίες έχουμε ήδη επικοινωνήσει και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Μετά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε παραχώρηση δικαιωμάτων για την χρήση της τεχνολογίας μας. Εναλλακτικά, θα μπορούμε να κατεργαζόμαστε στις εγκαταστάσεις μας γυάλινες επιφάνειες κατά παραγγελία.

 

*** Μέχρι 10 Οκτωβρίου 2019 οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στον 10ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας, που επιβραβεύει πρωτότυπες ιδέες βασισμένες στις νέες τεχνολογίες και προωθεί την καινοτομία στην Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v