Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To μεγάλο στοίχημα της 3G στην κινητή

Η κινητή τηλεφωνία τρίτης γενιάς είναι προ των πυλών, αφού οι βασικοί ”παίκτες”, σε Ευρώπη και ΗΠΑ θα ”εκτοξεύσουν” τα προϊόντα τους μέσα στο 2002. Οι αναλυτές κάνουν λόγο για επιτυχία που θα φτάσει αυτή της... τηλεόρασης!

To μεγάλο στοίχημα της 3G στην κινητή
Οι πολλά υποσχόμενες νέες υπηρεσίες κινητών τηλεφώνων τρίτης γενιάς έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των αναλυτών του τεχνολογικού κλάδου, αλλά πολύ περισσότερο των καταναλωτών και των χρηστών κινητής τηλεφωνίας.

Οι τελευταίοι μάλιστα συνηγορούν, ότι το εν λόγω εγχείρημα πρόκειται να έχει μεγάλη επιτυχία, τολμώντας να τη συγκρίνουν με αυτή του Internet και πολύ περισσότερο με της τηλεόρασης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για ”τεχνολογικό θαύμα”, ένα από τα πολλά με τα οποία έχει κατακλυστεί η σύγχρονη αγορά τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται ωστόσο και για ένα στοίχημα των εταιριών κινητής τηλεφωνίας, που έχουν επωμιστεί υπέρογκα ποσά χρεών για να αποκτήσουν τις συγκεκριμένες άδειες παροχής των νέων υπηρεσιών.

Η παρουσίαση των υπηρεσιών μετα-WAP αναμένεται να αποτελέσει το κλειδί για μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών Διαδικτύου, οι οποίες θα μεταφέρονται μέσω ραδιοκυμάτων.

Ουσιαστικά θα αποτελέσει τον συνεκτικό κρίκο μεταξύ του Internet, όπως παρουσιάζεται σε μια οθόνη υπολογιστή και των αυξανόμενων δυνατοτήτων των κινητών τηλεφώνων, των προσωπικών organisers και άλλων ασύρματων συσκευών.

Ο σκοπός της παρουσίασης είναι να εξηγήσει το background πάνω στο οποίο θα στηθεί η ανάπτυξη της τεχνολογίας 3G, υπογραμμίζοντας παράλληλα τις δυνατότητες που αναμένεται να παρουσιαστούν από τις υπηρεσίες SMS και οι οποίες αποτελούν τη βάση για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Οι συνδρομητές θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τις συσκευές κινητής τηλεφωνίας άμεσα και εύκολα, αποκτώντας παράλληλα πρόσβαση σε μια ευρεία σειρά πληροφοριών και ψυχαγωγίας.

Μια πρόγευση των δυνατοτήτων που θα παράσχουν τα 3G, δίνουν οι σημερινές υπηρεσίες SMS ή ακόμη και το ιαπωνικό I-mode, το οποίο επιτρέπει μια ιδιαίτερα απλοποιημένη μορφή πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

Οι αναλυτές παρατηρούν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της επιτυχίας της υπηρεσίας I-mode οφείλεται στην ποικιλία του περιεχομένου των υπηρεσιών που παρέχει, συμπεριλαμβάνοντας παιχνίδια, αποτελέσματα αγώνων και cartoons. Οι υποστηρικτές της νέας γενιάς κινητών τηλεφώνων, υποστηρίζουν ότι οι εφαρμογές αυτές, στις οποίες δεν έχουμε πρόσβαση σήμερα, θα γίνουν ιδιαίτερα δημοφιλείς.

Πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα. Δεδομένου ότι οι περισσότερες από τις εταιρίες έχουν καταβάλλει υπέρογκα ποσά για τις άδειες 3G, αυτές είναι και οι πρώτες που επιθυμούν όσο τίποτα άλλο την επιτυχία του τεχνολογικού εγχειρήματος.

Τις ανησυχίες αυτές έρχονται να καθησυχάσουν τα σχόλια των αναλυτών της αγοράς, οι οποίοι εκτιμούν ότι τα 3G θα έχουν τρομερή επιτυχία, ακόμη και εάν η όλη υπόθεση διαρκέσει πολύ περισσότερο εως ότου καθιερωθεί ως νέο τεχνολογικό δεδομένο στην αγορά.

Σαφέστατα η νέα τεχνολογία είναι αναγκαία. Αυτή τη στιγμή, το σύστημα GSM, λειτουργώντας με ταχύτητα 9,6 kb ανά δευτερόλεπτο, είναι πολύ αργό για την μεταφορά κινούμενων εικόνων. Ακόμη και με τα καλύτερα τεχνικά δεδομένα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν το μέγεθος των πληροφοριών που πρέπει να μεταφερθούν κατά 90% ή και περισσότερο, η ταχύτητα των 2 mb το δευτερόλεπτο εκλαμβάνεται ως η χαμηλότερη για την μεταφορά έγχρωμων οπτικών και πλήρως κινητικών δεδομένων.

Επιπλέον, πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία ένωσης της παγκόσμιας κοινότητας με ένα και μόνο δεδομένο, έτσι ώστε ο χρήστης να μπορεί χρησιμοποιώντας την ίδια συσκευή, να συνομιλεί με οποιαδήποτε χώρα ανά τον κόσμο.

Επιμέλεια: Έφη Ευθυμίου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v