Κυρίαρχος στα Βαλκάνια ο OTE International

Η άδεια τηλεφωνίας στην Κύπρο, η εταιρία σταθερής τηλεφωνίας στη Βουλγαρία, οι αγορές της Ουγγαρίας, Τσεχίας και Σλοβακίας, αλλά και ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής βρίσκονται στο στόχαστρο της OTE International, η οποία ήδη ελέγχει σημαντικό μερίδιο στη Βαλκανική, αποκαλύπτει στο Euro2day.gr ο Γ. Σκαρπέλης.

Κυρίαρχος στα Βαλκάνια ο OTE International
Συνέντευξη του αντιπροέδρου του Ομίλου ΟΤΕ, προέδρου και δ.σ. της ΟΤΕ International Investments, Γ. Σκαρπέλη.

Αποτελώντας το όχημα του Οργανισμού για την ανάπτυξή του εκτός Ελλάδος, η ΟΤΕ International Investments μέσα σε μόλις δύο χρόνια λειτουργίας της έχει καταφέρει να ελέγχει πλήρως τα τηλεπικοινωνιακά δρώμενα στις χώρες της Βαλκανικής. Επενδύσεις σε άδειες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας σε όλες σχεδόν τις χώρες της περιοχής αποφέρουν στον ΟΤΕ κέρδη και χαρακτήρα ”πολυεθνικής” εταιρίας.

Επιγραμματικά, η ανάπτυξη του ”γίγαντα” εκτός συνόρων ξεκίνησε το 1997, με την απόκτηση μεριδίου 20% της Telecom Serbia. Εκτοτε ο ΟΤΕ απέκτησε ποσοστό 90% του εθνικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών της Αρμενίας, το 35% του μετοχικού κεφαλαίου του εθνικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού της Ρουμανίας, ενώ στις αρχές του 2001 ο ΟΤΕ επένδυσε και στη γειτονική Βουλγαρία με την Cosmo Bulgaria Mobile (Globul).

Η πιο πρόσφατη επένδυση είναι η ανάληψη της δεύτερης άδειας κινητής τηλεφωνίας στη FYROM, ενώ οι βλέψεις του Οργανισμού περιλαμβάνουν την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας σταθερής τηλεφωνίας της Βουλγαρίας, αλλά και την άδεια κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο.

Στα σχέδια του οργανισμού είναι η αξιοποίηση της Κύπρου για την είσοδο στη Μέση Ανατολή. Στο στόχαστρο έχουν τεθεί και οι αγορές της Κεντρικής Ευρώπης και ειδικότερα η Ουγγαρία, η Τσεχία και Σλοβακία.

”Δύναμη κρούσης” της νεαρής ακόμη εταιρίας, ένας άνθρωπος που γνωρίζει όσο κανείς άλλος τον Οργανισμό, ο Γιώργος Σκαρπέλης, που μιλάει στο Euro2day.gr για τα μελλοντικά σχέδια του Οργανισμού αλλά και τα οφέλη που θα έχει από τη γρήγορη διείσδυση στις γειτονικές αγορές.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης, στο Σταμάτη Ζαχαρό.

- Σε λίγα μόλις χρόνια ο ΟΤΕ κατάφερε να γίνει ”ρυθμιστής” των τηλεπικοινωνιών στα Βαλκάνια, έχετε επιτύχει το στόχο σας;

- Αναμφίβολα. Ο ΟΤΕ κατέχει σήμερα ένα σημαντικό κομμάτι της ευρύτερης αγοράς τηλεπικοινωνιών της ΝΑ Ευρώπης, εξετάζει όμως ακόμη τις όποιες ευκαιρίες παρουσιάζονται στην περιοχή και έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει την ανάπτυξή του. Ο στόχος ήταν εξαρχής να προβούμε σε σημαντικές επενδύσεις στις χώρες της περιοχής, σε μία περίοδο μάλιστα κατά την οποία λίγοι επενδυτές τολμούσαν να στηρίξουν τις οικονομίες αυτών των χωρών, να πάρουν το απαιτούμενο ρίσκο και να καρπωθούν στο τέλος τα όποια οφέλη.

Το γεγονός αυτό αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο ότι ο ελληνικός Οργανισμός προσεγγίζει με διαφορετικό τρόπο αυτές τις χώρες και την ικανότητα ορθής αξιολόγησης των επενδυτικών ευκαιριών που παρουσιάζονται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου έχουμε ιδιαίτερη γνώση του περιβάλλοντος.

- Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα έχουν δικαιώσει πλήρως την απόφασή σας για διεθνή επέκταση;

- Δεν θα ήθελα να μιλήσω για ”δικαίωση”, αλλά τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι πολύ ενθαρρυντικά. Ο Ομιλος προσδοκά κέρδη που θα ξεπεράσουν το 1 δισ. δολάρια έως το 2003, ενώ το 2004 το 20% των εσόδων του θα προέρχεται από τις διεθνείς επενδύσεις, χωρίς να υπολογίζονται σ’ αυτό το ποσό οι υπεραξίες που δημιουργούνται.

Πρέπει άλλωστε να λάβουμε υπόψη και το όφελος από την αναγνωρισιμότητα του brand name OTE, καθώς και το κοινωνικό προφίλ. Στην περίπτωση των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, ενισχύεται η ευρωπαϊκή τους προοπτική, επιχειρείται σημαντική μεταφορά τεχνολογίας σε τομείς αιχμής, ενώ αξιοποιούνται και νέες μορφές κινητοποίησης κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση νέων υποδομών.

Εξετάζοντάς το και από πολιτική σκοπιά, αξιοποιείται το Σύμφωνο Σταθερότητας, με προφανείς θετικές επιδράσεις στην ενοποίηση του βαλκανικού χώρου και στην πορεία για την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Οπως άλλωστε έχω ξαναδηλώσει, σύνθημα της OTE International Investments στους βαλκάνιους εταίρους είναι: Μαζί θα περπατήσουμε στο δρόμο του εκσυγχρονισμού, της τεχνολογικής αναβάθμισης, του ανοίγματος στις διεθνείς αγορές. Μαζί θα επαναφέρουμε αυτές τις περιοχές στην Ευρώπη.

- Μιλήσατε προηγουμένως για διαφορετικό τρόπο αξιολόγησης, που είχε τελικά ως αποτέλεσμα να πετύχει η επέκταση. Φαντάζομαι ότι αυτός ο τρόπος ήταν το κλειδί της επιτυχίας. Μπορείτε να μας πείτε τα βασικά χαρακτηριστικά του;

- Καθοριστικός παράγοντας στάθηκε το γεγονός ότι γνωρίσαμε το περιβάλλον των χωρών που επενδύσαμε καλύτερα από τον καθένα, γεγονός που οφείλεται στη γεωγραφική γειτνίαση των χωρών αυτών με την Ελλάδα, αλλά και στις ομοιότητες που παρουσιάζουν οι λαοί της περιοχής με τους Ελληνες. Επιπλέον αντιμετωπίσαμε με σοβαρότητα την κατάσταση, ενώ αντιληφθήκαμε γρήγορα τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η περιοχή.

- Το πρώτο βήμα λοιπόν έγινε και όπως όλα δείχνουν έχετε τις περισσότερες κάρτες στην τηλεπικοινωνιακή ”Monopoly” της περιοχής. Ποια είναι η στρατηγική που έχει χαράξει η OTE International για τη διατήρηση ή και βελτίωση της κατάστασης και ποιοι παράγοντες επιβάλλουν τη στρατηγική αυτή;

- Ο βασικός άξονας είναι η ανάδειξη του ΟΤΕ ως κύριου τηλεπικοινωνιακού operator στην περιοχή, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει και η καθιέρωσή του ως σημαντικού διεθνούς τηλεπικοινωνιακού κόμβου, καθώς και η διασφάλιση της μελλοντικής επιτυχημένης πορείας του, μέσω της μεγέθυνσης σημαντικών οικονομιών κλίμακος, για το σύνολο του Ομίλου.

Η ωρίμανση της ελληνικής αγοράς που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια μαζί με την αύξηση του ανταγωνισμού κατέστησαν απολύτως αναγκαία την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων εκτός συνόρων. Η πραγματοποίηση επενδύσεων και η ανάπτυξη στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης υπακούει πρώτα και κύρια στην οικονομική και επιχειρηματική λογική. Οι επενδύσεις και η επέκταση των δραστηριοτήτων του ΟΤΕ στο εξωτερικό εκτιμάται ότι θα συμβάλουν θετικά στην εν γένει οικονομική του κατάσταση. Παράλληλα, η πελατειακή βάση του Ομίλου δεν θα περιορίζεται στα 10 εκατομμύρια των Ελλήνων, αλλά θα περιλαμβάνει έναν ”πληθυσμό” περίπου 60 εκατομμυρίων κατοίκων, με αυξανόμενη αγοραστική δύναμη. Είναι μία βάση που θα προσδίδει στον Οργανισμό σημαίνουσα θέση μεταξύ των μεγαλύτερων τηλεπικοινωνιακών οργανισμών της Ευρώπης.

- ”Τρώγοντας όμως έρχεται η όρεξη” και με την εμπειρεία που απέκτησε τα τελευταία χρόνια ο Οργανισμός, μου φαίνεται φυσικό να θέλετε να επεκταθείτε και σε άλλες αγορές...

- Σαφώς και υπάρχουν σχέδια για επέκταση και σε άλλες αγορές, ενώ η κατάσταση ακόμη και σήμερα στις χώρες που δραστηριοποιούμαστε δεν θεωρείται δεδομένη. Αυτή τη στιγμή αναπτύσσουμε σημαντική συνεργασία με την Κύπρο, που θα αποδειχθεί ”πολιορκητικός κριός” για την είσοδο σε χώρες της Μέσης Ανατολής (Συρία, Λίβανος, Αίγυπτος).

Πάντως, μέσα στα σχέδιά μας είναι και ορισμένες επιλεγμένες αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία. Σχέδια υπάρχουν και για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης για τη δημιουργία και παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών με δυνατότητα πολλαπλών εφαρμογών, οι οποίες θα βασίζονται στην ηλεκτρονική ανταλλαγή και διάθεση πληροφοριών. Η είσοδος στο χώρο των multimedia αποτελεί την επόμενη μεγάλη κίνηση του ΟΤΕ.

- Οι επενδυτικές προσπάθειες των ελληνικών εταιριών εκτός των ελληνικών συνόρων ολοένα και πληθαίνουν. Πώς σχολιάζετε αυτό το γεγονός;

- Τα τελευταία χρόνια, κατά τη γνώμη μου, οι έλληνες επιχειρηματίες έχουν αντιληφθεί τη σημαντικότητα του ρόλου των επενδύσεων στα Βαλκάνια. Η OTE International Investments έγκαιρα διαπίστωσε όχι μόνο ποιες είναι οι προοπτικές των Βαλκανίων, αλλά και πόσο σημαντικός είναι ο τομέας της πληροφορίας.

Αυτή τη στιγμή είμαστε στα Βαλκάνια όχι απλώς στρατηγικοί επενδυτές, αλλά μία σημαντική δύναμη. Και αυτό το γεγονός δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις και για το σύνολο των ελλήνων επενδυτών. Μας βλέπουν πια με άλλο μάτι... Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v