Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι επιλογές για να φτιάξετε το εργασιακό κλίμα

Δεν είναι λίγα τα ψυχολογικά και συμπεριφορικά προβλήματα που παρατηρούνται σε χώρους εργασίας. Οι αρνητικές συνέπειες και πώς αντιμετωπίζονται. Γράφει ο Αθ. Χ. Παπανδρόπουλος.

Οι επιλογές για να φτιάξετε το εργασιακό κλίμα

«... Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες το εργασιακό κλίμα δεν είναι από τα καλύτερα. Οι απουσίες αυξάνονται, τα προβλήματα του στρες πολλαπλασιάζονται και οι περιπτώσεις εξουθένωσης ανεβαίνουν...». Αυτές είναι οι διαπιστώσεις του ερευνητή Ν. Εστεμπάν, που συνεργάζεται με δυο εταιρείες επαγγελματικού προσανατολισμού στο Βέλγιο και στη Γαλλία.

Επισημαίνει έτσι ότι οι σοβαρές εταιρείες, για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση αυτή, προσφεύγουν σε δυο προσεγγίσεις. Μια που επικεντρώνεται στην ίδια την εταιρεία ή τον οργανισμό και μια άλλη που αφορά τον εργαζόμενο. Όλο και περισσότερο, όμως, χρησιμοποιούν την τεχνική της ενσυνειδητότητας (mindfulness), η οποία έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει σημαντικά στην βελτίωση της ψυχολογίας και θετικής συμπεριφοράς των εργαζομένων.

«...Ενσυνειδητότητα», λέει ο Ν. Εστεμπάν, «....είναι η επίγνωση του τι συμβαίνει μέσα και γύρω σας την παρούσα στιγμή. Στρέφει την προσοχή σου στο εδώ και τώρα, στιγμή προς στιγμή, παρατηρώντας χωρίς να κρίνεις τις σκέψεις σου, τα συναισθήματά σου, τις συμπεριφορές σου, τους παράγοντες που προκαλούν άγχος, τις συνήθειες σου, τον τρόπο λήψης αποφάσεων, τον τρόπο διαχείρισης της καθημερινότητάς σου, το επίπεδο κούρασης κατά τη διάρκεια της ημέρας, η σχέση του με τους άλλους κ.λπ. Φαίνεται απλό και όμως...».

Η επιτυχία της μεθόδου, η οποία είναι διαλογισμός, εξαρτάται από τον βαθμό προσοχής του εργαζόμενου σε αυτό που κάνει και τι σκέπτεται τη συγκεκριμένη στιγμή. Κάθε άτομο κάνει από 16.000 έως 60.000 σκέψεις την ημέρα. Από αυτές το 95% είναι επαναλαμβανόμενες και το 80% αρνητικές. Αυτή η νοητική δραπέτευση επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της εργασίας και πλήττει την απαραίτητη προσοχή που χρειάζεται για να την φέρουμε εις πέρας.

Προκαλούνται έτσι άγχη και παράξενες συμπεριφορές, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά, τόσο την ψυχική κατάσταση του εργαζόμενου, σε όποιο επίπεδο της επιχείρησης και αν κινείται, όσο και την ίδια την επιχείρηση. Μέσα σε παρόμοιο περιβάλλον ο διαλογισμός είναι ένας τρόπος εκπαίδευσης του μυαλού.

Κατά τους Νιου Γούρκ Τάϊμς, «...τις περισσότερες φορές, το μυαλό τους περιπλανιέται, σκεπτόμαστε το μέλλον, εναντιωνόμαστε στο παρελθόν, ανησυχούμε, φαντασιωνόμαστε, ανησυχούμε ή ονειροπολούμε. Ο διαλογισμός μας φέρνει πίσω στην παρούσα στιγμή και μας δίνει τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να είμαστε λιγότερο αγχωμένοι, πιο ήρεμοι και πιο ευγενικοί με τον εαυτό μας και τους άλλους.

«Σκέφτομαι την ενσυνειδητότητα ως την ικανότητα να μην σε παρασύρουν τα δικά σου συναισθήματα», λέει ο Dan Harris, ο συγγραφέας του «10% πιο ευτυχισμένος». «Αυτό μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στον τρόπο που βρίσκεστε στο χώρο εργασίας».

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καλλιεργήσετε την επίγνωση στη δουλειά, από το περπάτημα κατά τη διάρκεια της ημέρας έως τη λήψη σκόπιμων παύσεων όταν τρώτε. Ένας από τους πιο αξιόπιστους τρόπους είναι ο απλός διαλογισμός.

Μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να φέρετε μια προσεκτική διάθεση στη δουλειά σας, η οποία μπορεί να είναι η πηγή σημαντικού άγχους. Και το άγχος στο χώρο εργασίας γίνεται όλο και πιο καταναλωτικό, με το email, τα εργαλεία συνομιλίας εντός γραφείου και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να ανταγωνίζονται συνεχώς για την προσοχή μας και συχνά να αιμορραγούν τις ώρες που ιστορικά σας έδωσαν ένα διάλειμμα.

«Ενθαρρυνόμαστε στο χώρο εργασίας να είμαστε προσκολλημένοι σε μια σειρά από τεχνολογικές μαγείες 24-7», λέει η Janicc Marturano, ιδρύτρια του Institute for Mindful Leadership. «Οι πληροφορίες με τις οποίες βομβαρδιζόμαστε μπορεί να προκαλούν άγχος και μπορεί να δημιουργήσουν μια αίσθηση αποσύνδεσης που μπορεί να μας κυριεύσει στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή».

Ένας τρόπος με τον οποίο η ενσυνειδητότητα μπορεί να βοηθήσει είναι απλώς επιτρέποντάς μας να βελτιώσουμε την εστίασή μας. Όταν πετάμε συνεχώς από τη μια εργασία στην άλλη, η ποιότητα της δουλειάς μας μπορεί να υποφέρει. Με την εξάσκηση της ενσυνειδητότητας - απλώς επιστρέφοντας στην παρούσα στιγμή ξανά και ξανά - μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τους εαυτούς μας να γίνουμε πιο συγκεντρωμένοι.

«Αυτό είναι εκπαίδευση προσοχής», λέει ο κ. Χάρις. «Και η νευροεπιστήμη δείχνει ότι αυτή η καθημερινή άσκηση μπορεί να ενισχύσει τις περιοχές του εγκεφάλου που έχουν να κάνουν με τη ρύθμιση της προσοχής. To multitasking είναι ένας καταστροφικός μύθος που μας εμποδίζει να ολοκληρώσουμε τη δουλειά μας».

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι στην Ελλάδα πάνω από 40 μεγάλες εταιρίες προσφεύγουν σε υπηρεσίες mindfulness, ένας χώρος στον οποίον δραστηριοποιούνται αξιόλογοι φορείς παροχής υπηρεσιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v