Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί πρέπει ο μάνατζερ να μπορεί να δει τα πράγματα... αλλιώς

Ο σημαντικός ρόλος της «αναπλαισίωσης» και πώς μπορεί να βοηθήσει την διοίκηση μιας επιχείρησης. Γράφει ο Αθ. Χ. Παπανδρόπουλος.

Γιατί πρέπει ο μάνατζερ να μπορεί να δει τα πράγματα... αλλιώς

Αν ο άνθρωπος κατάφερε από τις σπηλιές όπου ζούσε κάποιες δεκάδες χιλιάδες χρόνια, να φτάσει σήμερα στην τεχνητή νοημοσύνη και να έχει προσδόκιμο ζωής πάνω από 80 και πλέον χρόνια, αυτή η πορεία σε κάτι οφείλεται. Και αυτό το κάτι δεν είναι άλλο από τη δύναμη του μυαλού του, κυρίως σε περιόδους κοσμογονικών αλλαγών.

Σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχείς ρυθμούς, μόνον ένα πράγμα μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ολοένα επιταχυνόμενες αλλαγές. Πρόκειται για την αποκαλούμενη από τους ψυχολόγους γνωστική ευελιξία, ζωτικό στοιχείο τόνωσης της ανθρώπινης δημιουργικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό για το μάνατζμεντ της ψηφιακής εποχής, η «αναπλαισίωση» ή αλλιώς το να βλέπουμε τα πράγματα από μια άλλη οπτική, μπορεί να αλλάζει σχεδόν όλες τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι μάνατζερ είτε σε ανώτερο είτε σε μεσαίο επίπεδο.

Η εξέταση των πραγμάτων από διαφορετική γωνία είναι μία ιδέα που τη συναντάμε διαρκώς και έχει σχέση με την ανατροπή των υπαρχόντων νοητικών προτύπων. Αλλάζοντας νοητικά το πλαίσιο ή την οπτική θα δείτε να αλλάζουν σημαντικά τα συναισθήματα και η συμπεριφορά σας. Ο τρόπος που βλέπετε τις περιστάσεις θα επηρεάζει το μέλλον σας, αφού αυτό καθορίζεται από το παρόν σας.

Υπάρχουν δύο κύριες μορφές «αναπλαισίωσης». Στην πρώτη περίπτωση απλώς βλέπουμε τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία. Εντοπίζοντας ένα πλαίσιο, όπου η αρνητική ή αντιπαραγωγική συμπεριφορά είναι θετική, μπορείτε να δείτε πιο θετικά και αντικειμενικά τη συμπεριφορά που εξετάζετε. Για παράδειγμα, εάν έχετε τη συνήθεια να μην κοιτάτε στα μάτια τον συνομιλητή σας, αυτό αποτελεί ένα σημαντικό λόγο για να σταματήσει να σας προσέχει ο πελάτη, στον οποίο παρουσιάζετε μία υπηρεσία ή το ακροατήριό σας σε μία συνάντηση.

Η εξειδικευμένη αναπλαισίωση συνήθως βοηθάει όταν οι άλλοι λένε πράγματα όπως «....μακάρι να μπορούσα να σταματήσω να το κάνω αυτό...» ή «.....δεν μπορώ να κάνω εκείνο...». Ένα θέμα που τίθεται είναι σε ποιες περιπτώσεις είναι αποδεκτός αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης των γεγονότων.

Οι περισσότεροι από εσάς έχετε βρεθεί στη δύσκολη θέση να εκφράσετε τα συναισθήματά σας στις συσκέψεις της εταιρείας και συχνά εύχεστε εκ των υστέρων να μπορούσατε να διατυπώσετε καλύτερα την άποψή σας. Σε μερικές καταστάσεις αυτό θα ήταν απόλυτα αποδεκτό ίσως αν είστε ο νεότερος στη σύσκεψη ή δεν γνωρίζετε το θέμα που συζητιέται.

Όμως ανάλογα με το ρόλο σας σε μία σύσκεψη είναι καλύτερο ίσως να είστε προετοιμασμένοι να μιλήσετε με όλες τις ικανότητές σας προτού χαθεί η ευκαιρία. Και αυτό είναι βέβαια θέμα δημιουργικής αντίληψης μιας κατάστασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v